Zadnji komentari

Pregovori sa Vladom - zdravstveni sindikati ne pristaju na manje od parafiranog

Pin It

Vlada zdravstvenim sindikatima na pregovorima nije ponudila ništa konkretno te se pregovori nastavljaju u iduću srijedu, izjavila je u petak nakon izlaska iz Ministarstva zdravstva čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

"Određenih ponuda je bilo, ali ništa konkretno", rekla je Prašnjak i dodala da će o tome detaljno razgovarati u srijedu "u odnosu na parafirano i na nove ponude". Dodala je kako će razgovarati i o spornom članku 49 Kolektivnog ugovora, koji regulira prekovremeni rad. Poslodavcu je taj članak problematičan jer je riječ o velikim financijskim sredstvima te zbog podnesenih tužbi pa se u vezi s tim traže određena objašnjenja. Naime, oko 4000 zdravstvenih radnika, ponajprije liječnika, pokrenulo je sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati jer im nisu obračunavani dodatci na uvjete rada i odgovornost. Tražbine po tim tužbama dosežu dvije milijarde kuna, a dosadašnje presude uglavnom su bile u korist liječnika. Sindikati ističu kako je njihovo stajalište da se na sve prekovremene sate trebaju obračunavati dodatci na uvjete rada i odgovornost.

Stjepan Topolnjak, iz Sindikata zdravstva, izvijestio je da je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako će konkretniji financijski prijedlog sindikati dobiti u sijedu, nakon čega će ga ministar predstaviti na užem kabinetu Vlade. "Naravno da na manje od parafiranog ne pristajemo i ne želimo razgovarati o iznosima koji bi bili manji od onoga što je bilo dogovoreno", rekao je Topolnjak. To znači da sindikati ne pristaju na povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost manje od sedam posto.

Uoči nastavka pregovora o plaćama miran prosvjed ispred Ministarstva zdravstva u petak ujutro održali su Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Također, održana je i prosvjedna akcija "Pet do 12" u KBC-u Zagreb te bolnicama u Puli i Ogulinu. Prosvjednici su Vladi poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikati su najavili da će se mirni prosvjedi nastaviti idući tjedan, i to u KBC-u Sestre Milosrdnice, KB-u Sveti Duh te bolnici u Vinkovcima. H/D.Pav.

GS