Zadnji komentari

Rukotvorine iz radionica ratnih veterana

Pin It

Prošlog vikenda ratni veterani održali su još jednu izložbu  svoga stvaralaštva. Na prostoru sajamskog prostora u Gudovcu pokraj  Bjelovara, sudjelovali su sa svojim rukotvorinama na najvećem i  najposjećenijem poljoprivrednom sajmu u Hrvatskoj, Jesenskom  bjelovarskom sajmu.

Sada već sedmu godinu za redom, udruga Hrvatski  ratni veterani iz Bjelovara, okuplja kreativne pojedince ali i cijele  obitelji ratnih veterana iz rata za neovisnost Hrvatske na promoviranju  njihovih hobi i profesionalnih aktivnosti.

Sve te aktivnosti obuhvaćaju  volonterstvo i ručni rad te predstavljanje javnosti svega onog što  proizvedu od drveta, metala, keramike, stakla i drugih materijala. 

Desetak volontera udruge kroz tri dana sajma u Bjelovaru, javnosti je  prikazalo što sve umiju i mogu napraviti njihove ruke i mašta. Bilo je  tu minijatura namještaja, slika i oslikanih predmeta u raznim tehnikama,  keramičkih suvenira i slika na drvetu. Projekt koji prepoznaje i  Ministarstvo hrvatskih branitelja okuplja preko 40 sudionika iz cijele  Hrvatske, a samo podatak da su prošle godine izlagali u preko 40 mjesta,  govori da su branitelji sa svojim rukotvorinama rado viđeni gosti u  mnogim krajevima domovine. Oni svojim proizvodima upotpunjuju svaki  sajam ili izložbu gdje se pojave i u mogućnosti su svoje rukotvorine  prilagoditi svakom podneblju u koje dođu.

Najveća im je vrlina ljubav  prema Domovini i svome narodu, kaže njihov predsjednik i voditelj projekta Nenad Šantalab koji ih je i na ovoj izložbi obišao i dao im  podršku za rad. Šantalab također navodi da je u početcima provođenja  projekta zamisao bila da se što veći broj sudionika usavrši i počne  samostalno djelovati kroz domaće radinosti ili obrte, mnogi od njih to  su i uspjeli, a neki su na dobrome putu da se osamostale. Oni koji to ne  uspiju, kroz udrugu će i dalje moći izlagati svoje radove na izložbama,  a svi oni koji će imati registriranu djelatnost moći će i od sljedeće  godine imati podršku za izlaganja kroz dobivanje prostora za izlaganje uz povlaštene cijene. Od sljedeće godine udruga više neće prodavati  rukotvorine na sajmovima već će samo pružati potporu izložbama.