Zadnji komentari

U HSSu će ostati samo Beljak i Titova bista

Pin It

U HSS-u ništa novo – tako bi se nekako mogao opisati posljednji potez koji su povukla dvojica vijećnika Skupštine Osječko-baranjske županije, Zvonko Pongrac i Nenad Šinko, istupivši iz stranke koju posljednjih nekoliko godina vodi Krešo Beljak, čovjek koji se, prema mišljenju dijela sadašnjeg, ali i bivšeg članstva, potpuno odmaknuo od vrijednosti koje je ova stranka duge tradicije godinama zastupala.

Da Beljak ide u pogrešnom smjeru, može se naslutiti i iz pošalice koja kruži hrvatskom političkom scenom: “U HSS-u će na kraju ostati samo Beljak i Titova bista”, kojom se aludira na njegovu liberalizaciju stranke, ali i na sve više onih koji na vrijeme pakiraju kofere.

”Javnosti su poznati naši višemjesečni napori da sa stranačkim kolegicama i kolegama te sa simpatizerima HSS-a značajno unaprijedimo rad stranke na terenu i ustrajnim radom, kao i kvalitetnim programima, pridonesemo vraćanju povjerenja birača i vjerodostojnosti koju je Krešo Beljak sustavno uništavao, i to nastavlja i dalje činiti. U tome smo grubo onemogućeni, ponajprije od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. Jasno smo i argumentirano iznosili kritike na njegov rad kojim je ugled stranke sveo na najnižu razinu u povijesti, za što su najbolji pokazatelj nedopustivo loši izborni rezultati na nekoliko prethodnih izbora diljem Hrvatske, te je u cijelosti prepolovljen broj vijećnika na svim razinama. Velik broj općinskih načelnika i gradonačelnika, kao članovi HSS-a, nisu dobili povjerenje građana”, stoji u objašnjenju dvojca koji je napustio Beljakov brod.

Dok se članstvo osipa, Beljak samouvjereno s političkih pozornica najavljuje da će njegova stranka na predsjedničkim izborima stati iza Zorana Milanovića, a što liberalizacija HSS-a znači stranci Stjepana Radića, možda ponajbolje otkrivaju europski izbori, na kojima su nastupali kao članovi Amsterdamske koalicije. Iz te bitke kao pobjednik izašao je samo, isključivo i jedino IDS, iz čijih je redova Valter Flego otišao u Bruxelles braniti hrvatske boje. Amsterdamska koalicija, koju je u vrijeme europskih izbora tvorilo sedam stranaka, dobila je skromnih 5,19 posto glasova, što je za nijansu više od izbornog praga. Nakon toga, priča o ujedinjenoj liberalnoj opciji pala je u vodu, baš kao i priča o nekom novom putu na koji Beljak odvodi HSS jer, posve objektivno, IDS bi u svojem kraju jedan mandat osvojio i bez ekipe koja mu se prišlepala. Najviše glasova Amsterdamska je dobila u Buzetu, Labinu i Vodnjanu, no sve to ukazuje na bolnu činjenicu za one koji simpatiziraju HSS – ova stranka teško da bi danas samostalno mogla prijeći izborni prag i pobijediti u bilo kojoj županiji.

Stjepan Kožić, dugogodišnji HSS-ov župan Zagrebačke županije, nedavno je istupio iz stranke, zazivajući upravo Beljakovo ime, kao i Mladen Mađer, koji je prešao u Bandićeve redove. Zbog Beljaka i koalicije sa SDP-om stranku je napustio i Beljakov prethodnik Branko Hrg, a osim toga, Beljakova metla iz stranke je protjerala njihovu uspješnu europarlamentarku Marijanu Petir. U splitskom ogranku stranku je napustila vojska članova, a ugašeno je i mnogo općinskih organizacija stranke. Zgodan je primjer općina Krašić, čiji je načelnik Josip Petković Fajnik, skupa sa zamjenikom Josipom Špoljarom, prešao u HDZ-ove redove, podnoseći ostavku na sve dužnosti u Beljakovu HSS-u, a s njima je otišao i cijeli ogranak stranke u tome kraju. HSS je u Beljakovoj eri napustio i dugogodišnji tajnik Gradske organizacije HSS-a Jastrebarsko Dejan Juranić koji je bio i stranački kandidat za zamjenika gradonačelnika Jaske. ”Hrvatska seljačka stranka svojevremeno je bila stranka koja je s pravom povremeno bila i naša druga obitelj. Svi smo s veseljem dolazili na naša tradicionalna okupljanja, gdje su se već izdaleka vidjeli deseci naših visoko podignutih zastava, gdje su se održavale skupštine kojima su prisustvovale tisuće članova… Danas toga gotovo da nema, iz više javno poznatih razloga, o kojima sada nema smisla raspravljati. U svom dugogodišnjem radu i članstvu u jaskanskome HSS-u, upoznao sam zaista mnogo članova, s kojima i danas dijelimo isti pogled na političko djelovanje. Takvi su ljudi bili, ili su još tu, jer zaista žele pomoći široj populaciji i nemaju nikakvih drugih interesa u svemu tome. Sve više članova danas javno ili tajno napušta HSS, jer su potpuno razočarani stanjem u stranci, što na državnoj ili županijskoj razini – gdje uz iznimku jednoga grada, organizacije više i ne postoje ili jedva postoje – te imaju samo nekoliko članova da udovolje formi”, poručio je Juranić, napuštajući stranku u kojoj je proveo desetak godina.

S problemima se HSS susreo i u zadarskoj organizaciji, a nakon što je suspendiran dugogodišnji predsjednik Županijske organizacije Josip Zubović Pipe, njegov nasljednik na mjestu načelnika općine Kolan, HSS-ov Marin Pernjak, odlučio se pridružiti HDZ-u, čime je HSS ostao bez jedne od najrazvijenijih općina u državi, a osim toga, ovim činom članstvo se nastavilo osipati. ”HSS je zadnjih godina imao jedan zaokret, pod ovim vodstvom krenuo je u nekakvo ljevičarstvo, u kvazisocijalnu politiku koja nije ni približno u temeljima HSS-a, što je možda čak i jedan od  presudnijih trenutaka zbog kojih sam se odlučio  izabrati stranku demokršćanskog nazora koja nije ni desno, a ni oštro ulijevo”, izjavio je Pernjak nakon napuštanja stranke napominjući da se ona radikalno okrenula ulijevo, što se osjetilo i na izborima. “Od 250 glasova, koliko je HSS nekad dobivao u Kolanu, na zadnjim smo ih izborima dobili sedam”, objasnio je Pernjak. HSS je bolan udarac pretrpio i kada je neopozivu ostavku podnio član Ravnateljstva HSS-a za poljoprivredu Josip Kraljičković, koji je svoj potez obrazložio u dopisu u kojem navodi svoje uvjerenje da novo vodstvo stranke ne planira provoditi Program za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i selo na kojem je, kako tvrdi, radio tri godine. HSS je napustio i vrbovečki gradski vijećnik Ivan Cvok. Treba li reći da je glavni razlog za taj potez bio neslaganje s rukovodstvom?

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr