Zadnji komentari

Kolinda patetičnim govorom i smiješnim grimasama objavila kandidaturu URBI ET ORBI

Pin It

“Sve nenarodne režime iz prošlosti koji su ubijali ljude, tretirala sam jednako negativno, znajući da takvim režimima nema mjesta u slobodnoj Hrvatskoj. Nastavila sam politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana”, moglo se čuti, ono što se često čuje i iz usta predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeno je objavila svoju kandidaturu danas točno u podne u Matici hrvatskoj, s istog mjesta s kojeg je krenula i u utrku za prvi mandat, kada je u drugome krugu pobijedila Ivu Josipovića.

“Danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske”, najavila je Kolinda Grabar-Kitarović, a dvoranom se prolomio pljesak. “Pet godina živim s Hrvatskom, obnašam dužnost odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje moja je snaga!”, rekla je predsjednica.

“Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka. Isticala sam najvažnije društvene probleme, sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat”, pozvala je s govornice predsjednica svoje glasače da izađu na izbore.

Svoj je govor započela prisjećanjem na sve što je radila tijekom svog mandata “Izmjestila sam Ured diljem Hrvatske, prošla sam svaki pedalj diljem domovine“, govorila je predsjednica o druženju s građanima diljem zemlje i upoznavanju s njihovim problemima iz prve ruke.

Podsjetila je kako je Inicijativom triju mora Hrvatsku pozicionirala na Mediteran i Srednju Europu kamo i pripada. Istakla je da se za Hrvatsku danas zna, zahvaljujući njezinim aktivnostima: “Danas se Hrvatska u svijetu spominje više nego ikada dosad. Radila sam na podizanju ne samo međunarodne prepoznatljivost države, već i na produbljivanju veza sa svjetskim državnicima”, istaknula je predsjednica svoje zasluge te ponovila kako je sve radila za poboljšanje standarda građana.

Uputila je na važnost Strategije domovinske sigurnosti. “Stavila sam na dnevni red demografsko pitanje kao pitanje svih pitanja. Riječ je o opstanku hrvatkog naroda i hrvatske države. Obranili smo se od velikosrpske agresije, a sada moramo obnoviti vitalnost naše nacije. Obnovila sam potpuno zapuštene veze između Hrvatske i hrvatske dijaspore diljem svijeta”, nastavila je predsjednica te navela kako je pomogla rješavati pitanje blokiranih građana. Osnovala je i Vijeće mladih te je zahvalila članicama i članovima na sjajnom angažmanu. Svijesna potrebe organiziranog promicanja lijepe slike Hrvatske u svijetu, predložila je i pokrenula projekt brendiranje Hrvatske.

“Sve nenarodne režime iz prošlosti koji su ubijali ljude, tretirala sam jednako negativno, znajući da takvim režimima nema mjesta u slobodnoj Hrvatskoj. Nastavila sam politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana”, moglo se čuti, ono što se često čuje i iz usta predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

“Održala sam više od 60 gospodarskih foruma i gospodarskih vijeća. Kao prvi hrvatski diplomat, uporno promičem gospodarske interese diljem svijeta. To je moja dužnost”, istakla je Grabar-Kitarović zasluge na gospodarskom planu.

Priznala je da većina hrvatskih građana ne živi životima kakvima bi željeli, što je ujedno i razlog iseljavanja. “Iako nemamo standard koji želimo, bitno je što smo u proteklih pet godina prestali razgovarati o krizi i počeli razgovarati o razvoju, tome sam kao predsjednica dala snažan doprinos. Poticala sam i otvarala javni prostor za najbolje među nama, za talentirane sportaše, poduzetnike, mlade, studente i za sve one koji svojim primjerom daju do znanja da Hrvatska može bolje”, govorila je s optimizmom na licu.

“Borila sam se protiv negativnosti i empatije. To ću činiti i dalje, uvijek sam ponosno nosila boje hrvatskog grba i povijesno promovirala našu domovinu. To ću činiti i dalje, bez obzira na kritike onih kojima to smeta. Posebno mi je na srcu bilo nalaženje nestalih branitelja i civila i ovom prilikom duboko hvala onima koji su u tome nastojali pomoći, posebno udrugama i obiteljima naših nestalih. Sve ovo što sam dosad izrekla polazište je kojem ću nastaviti djelovanje u svom drugom mandatu”, najavila je tijek kampanje Kolinda i pozvala da se odmah okrenemo budućnosti.

“Očuvanje hrvatske obitelji i očuvanje našeg identiteta, ono što su branitelji oružjem i srcem branili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi budućnost”, govorila je zabrinuta za hrvatsku budućnost. “Demografska politika, obrazovanje, ekonomska politika moraju biti u službi naroda i države. Demografska politika mora biti prioritet svih nas, jer o tome ovisi opstajemo li kao narod ili nestajemo. Obrazovanje i djeca naš su najveći interes. Naši mladi moraju moći stati rame uz rame s mladima iz drugih zemalja, jer znanje je danas nova valuta u svijetu”, kazuje predsjednica.

“Gospodarstvo mora prodisati punim plućima. Tražit ću mjere za investicijsku konkurentnost. Plaće moraju i mogu rasti. Nema razloga da prosječna neto plaća ne bude uskoro 7500 kuna. Idemo to napraviti na državnoj razini, idemo omogućiti našim mladima da ostanu u zemlji“, pozvala je predsjednička kandidatkinja na promjene.

Tvrdi da je samo vjera razlog zašto se kandidira, vjera u slobodu da gradimo domovinu kakvu želimo. “Odlučna sam boriti se za vrijednosti koje nas okupljaju, a ne razdvajaju. Trideset godina od rata ponosni i samosvijesni gledamo u budućnost. U narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljat ću Hrvatsku državu i sve hrvatske ljude, zato što vjerujem u Hrvatsku”, zaključila je predsjednička kandidatkinja svoje obraćanje javnosti. S pozornice je ispraćena grmoglasnim pljeskom.

Evo, stigao je napokon taj “lijepi i sunčani dan”, o kojem je govorila predsjednica kad je ovoga svibnja odgovarala na pitanje kad misli službeno objaviti kandidaturu.  Već se neko vrijeme čekalo da Grabar-Kitarović objavi svoju kandidaturu nakon što su to učinili Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Nagađalo se da će to biti već nakon proslave Oluje, a da planira ući opet u bitku za Pantovčak, saznali smo iz intervjua u Hrvatskome tjedniku.”Naravno, idem u kandidaturu za novi predsjednički mandat, objavit ću je uskoro”, govorila je ona gotovo prije dva mjeseca.

Šuška se kako je nakon odgode službene objave kampanje, u redovima HDZ-a izbila nervoza, usprkos kojoj je premijer Plenković angažirao sva tijela stranke da se aktivno angažiraju u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović.

Kampanju će voditi Ivan Anušić, osječko-baranjski župan koji je u svojim izjavama za medije i ranije poručivao da se Kolinda Grabar-Kitarović ne boji nikoga i da će pobijediti bilo kojeg protukandidata u drugome krugu. Glasnogovornik kampanje će joj biti osoba koja obnaša tu funkciju i za HDZ, Zoltan Kabok.

Autor:Dnevno