Zadnji komentari

Nobelova nagrada čovjeku koji podržava srbijanske ratne vođe govori nam o vremenu u kojem živimo

Pin It

Image result for handke milošević

Handke je u svom favoriziranju srbijanskog režima iz 1990-ih otišao toliko daleko da je napisao o tome knjigu "Pravda za Srbiju" u kojoj među ostalim poriče genocid u Srebrenici, a 2006. godine održao je govor na Miloševićevu sprovodu

Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je Nobelove nagradu za književnost 2019. za 'utjecajan rad kojim je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva'.

No, Handke je svojim kontroverznim političkim angažmanom tijekom ratova na području SFRJ tijekom kojih je bio jedan od najvećih podržavatelja Slobodana Miloševića i njegove politike navukao bijes i antipatije mnogih. Međutim, Handke je u svom favoriziranju srbijanskog režima iz 1990-ih otišao toliko daleko da je napisao o tome knjigu "Pravda za Srbiju" u kojoj među ostalim poriče genocid u Srebrenici, a 2006. godine održao je govor na Miloševićevu sprovodu. 

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, za Direktno je rekao kako je sramotno da jedan čovjek koji javno podržava profašističku vlast tadašnjeg srbijanskog vodstva dobiva Nobelovu nagradu. "No radi se o dvije odvojene stvari. On je dobio Nobela za književnost, a ja o tom čovjeku mogu govoriti samo o njegovom djelovanju u razdoblju povijesti kojim se ja bavim", kaže Nazor. 

Dodaje kako za njega čovjek koji ima takve političke poglede, koji govori o nečem što ne zna ne može biti intelektualac, ali ipak dopušta da je možda vrhunski pisac.

"Njegov rad ne poznajem osim onih izjava koje su bile u medijima. Međutim, da čovjek koji negira genocid u Srebrenici i opravdava Srbiju i tadašnje srbijansko vodstvo dobije Nobelovu nagradu, samo govori o društvu u kojem danas živimo", rekao je Ante Nazor za Direktno. 

Handke je dobitnik mnogih književnih nagrada, ali njegova politička orijentacija znala je biti uzrok brojnim protestima protiv njegovog lika i djela.

Dodjela ugledne norveške nagrade Ibsen 2014. pretvorila se u prosvjed na kojem su ga nezadovoljni norveški građani nazivali fašistom, a 2006., gradske vlasti Düsseldorfa odbile su mu dodijeliti mu nagradu Heinrich Heine.

A i sam je Handke 1999. vratio jednu od najvažnijih njemačkih književnih nagrada Büchner, koju je dobio 1973. protestirajući tako protiv NATO-vog bombardiranja Srbije. 

direktno.hr