Zadnji komentari

Faktograf.hr i GONG ubijaju slobodu medija

Pin It

Poručujemo Faktografu, našim čitateljima i javnosti: nećete ugušiti doista slobodno novinarstvo, pluralizam medija, pravo na drukčiji pogled i mišljenje. Nije vam ovo ’45-a!

Faktograf širi bezočne laži u pokušaju da zaustavi dnevno.hr. Već nekoliko mjeseci traje kampanja web-stranice Faktograf, izdavačkog projekta GONG-a koji za sebe tvrdi da je jedini hrvatski medij specijaliziran za fact checking tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru, protiv portala dnevno.hr, elektronskog izdanja tjednika 7Dnevno. Iako sami za sebe kažu kako im je misija provjeravati činjenice, iz njihovog se rada vidi kako im je cilj zaustaviti mišljenja s kojima se ne slažu, pa čak i vijesti koje im nisu po volji.

U toj se misiji “sprječavanja dezinformacija” koncentriraju isključivo na medije s kojima se ideološki ne slažu, a njihova je omiljena privatna žrtva slobodarski i potpuno neovisan medij dnevno.hr koji se usuđuje misliti svojom glavom i spreman je objaviti što se nitko drugi ne usudi.  Faktograf nas optužuje za ono što su oni sami: da smo “specijalizirani za objavljivanje dezinformacija koje usto redovito obiluju i govorom mržnje”. Ima li veće laži od te? Posljednjih mjesec dana, Faktograf i njegov glavni urednik Petar Vidov, intenzivirao je bavljenje našim portalom. Ne samo da su ocjenjivali točnima ili netočnima sadržaje koje smo objavili u listopadu 2019., već su prokopali i arhivu tekstova koji više nisu aktualni, sve do 2016. godine.

Lijeva ideologija

Jedini značaj Faktografa je u tome što je član International Fact Checking Networka (IFCN), mreže organizacija koje provjeravaju informacije, koju je osnovao Poynter Institute, neprofitna novinarska škola s Floride. Poynter je 2019. godine dospio na naslovnice nakon što je pokušao sastaviti listu medija koje oni smatraju “nepouzdanima” i agitirati kod oglašivača da im ukinu financiranje. Nakon žestoke reakcije profesionalne i opće javnosti koja je Poynter optužila za ograničavanje slobode govora, Poynter je morao odustati od ovog projekta i ispričati se.

Kao član IFCN-a, Faktograf je postao i dio Facebookova Third Party Fact Checking programa, koji ima zadaću razaznavati lažne vijesti, tzv. fake news, od istinitih vijesti. Da biste postali dijelom te mreže, praktički je jedini kriterij registracija organizacije u matičnoj zemlji i objavljivanje pravila po kojima ćete provoditi fact checking te obećanje da ćete “čekirati” podjednako desne i lijeve medije. Faktograf to osnovno načelo, povelju, naravno, ne poštuje.

Njihovo arbitrarno, posve privatno ocjenjivanje objavljenog sadržaja utječe na naš položaj na internetu, posebno na platformi Facebook koju koristi većina naših čitatelja. Naime, nakon što Faktograf donese svoju arbitrarnu odluku je li ili nije neki tekst fake news, to prijavljuju Facebooku koji u njihovu procjenu ne sumnja, već automatizmom kažnjava portal i smanjuje mu doseg na mreži. Svaka njihova ocjena nama zatvara po jednu razinu dostupnosti i prema vama, našim čitateljima. Ali Faktografu to neće proći, njihovim rječnikom: no pasaran! Nakon promjene vlasničke strukture od 1. rujna 2019., dnevno.hr i tjednik 7dnevno uređuje redakcijski kolegij koji vodi tim nagrađivanih novinara: glavni urednik Mark Cigoj, izvršni urednik Vuk Radić i Nedžad Haznadar. Urednik Haznadar tražio je tijekom listopada sastanak u redakciji Faktografa vezan uz njihove kriterije ocjenjivanja, no glavni urednik Faktografa, Petar Vidov, to je kukavički odbio. Objavom njihova napada na dnevno.hr na web stranici Faktografa, a kasnije i pokušaj diskreditacije izdavača, urednika, novinara i suradnika dnevno.hr-a i to u pismima Uredu predsjednice i drugim institucijma, jasno je zašto. Faktograf, iako bi to prvi trebao biti, nimalo nije objektivan, u njegovoj redakciji rade autori koji nisu uspjeli ni u jednom velikom mediju. Drugo, Faktografov je osnivač nevladina organizacija GONG. GONG je godinama novcem podržavao Georg Soros koji im je financirao spotove za različite kampanje, a oni nas danas jeftino optužuju – kao da smo mi i naši čitatelji glupi – da širimo lažnu kampanju protiv Sorosa. Naravno da štite svoje, a ne Hrvatsku od fake newsa.

Smiješni argument

Za GONG je čak i premijer Plenković, i to usred Bruxellesa, jasno rekao da je riječ o ideološki obojenoj, isključivoj i propagandnoj jedinici s lijevog ideološkog spektra.

Faktograf ne poštuje međunarodne standarde, znanstvenu, pa ni profesionalnu metodologiju. Slučajevima pristupa arbitrarno, nekim se medijima bavi više, nekima manje, ovismo o njihovim partikularnim interesima. Nama najviše.

U tom smislu, tražit ćemo zaštitu na europskoj i svjetskoj razini te inzistirati da im se oduzme licencija, odnosno da ih se zbog neprofesionalnosti i privatnih interesa isključi iz mreže Facebookova Third Party Fact Checking programa. Naša redakcija čvrsto i iskreno podržava borbu protiv “fake newsa” te podupiremo one organizacije koje se tim problemom stručno bave. Ali to nije Faktograf.  Faktograf jednostavno želi ubiti pluralizam medija u Hrvatskoj. Njihovi su argumenti često smiješni. Tvrde da negiramo “klimatsku krizu”, pa nam prilijepe oznaku “fake newsa”. Pa čak i da negiramo (a, ne negiramo), u Faktografu valjda ne znaju da se na svjetskoj znanstvenoj sceni vode ozbiljne rasprave na najvišoj akademskoj razini o klimatskim promjenama. Samo propitivanje, drukčiji pogled na zbilju za njih je fake news. Zatim kažu da “glorificiramo” ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Ne glorificiramo ruskoga predsjednika, ali i kad bismo ga glorificirali, onda je to redakcijski stav. Sviđa nam se, pa što? To nije fake news. Uostalom, kakva je razlika između toga i glorificiranja Milanovića, Josipovića ili svoje uloge, odnosno  Faktografa, koji je sam po sebi teški lažnjak? Na kraju nam podmeću da radimo na “destabiliziranju Europske unije”. Na destabiliziranju Europske unije u ovoj zemlji nitko ne radi sistematičnije, arbitrarno iz partikularnih interesa, od Faktografa, zadojenog jednom ideološkom bojom. Faktograf svojim svakodnevnim djelovanjem ubija same temelje, osnovu europske demokratske prakse.

Poručujemo Faktografu, našim čitateljima i javnosti: nećete ugušiti doista slobodno novinarstvo, pluralizam medija, pravo na drukčiji pogled i mišljenje. Nije vam ovo ’45-a!

Borit ćemo se za slobodu medija, pluralno i demokratsko društvo po najvišim profesionalnim standardima i standardima demokratske Europe. U tom trenutku i u tom svijetu, Faktograf će postati povijest, više ga neće biti.

Redakcija dnevno.hr i 7Dnevno podržat će bilo koji drugi institut koji će biti profesionalan, koji će se boriti protiv fake newsa ako sam nije u vrhu te nečasne i neprofesionalne rabote. •

Autor:Uredništvo 7DNEVNO I DNEVNO.HR