Zadnji komentari

Čiji je igrač Kolakušić?

Pin It

Kao državnik Kolakušić ne bi bio široke ruke nego klasični "čvrstorukaš". Otpustio bi pola sudaca i stotinu tisuća činovnika, a u svojoj osobi spojio nekoliko ključnih resora. Desetke zakona mijenjao bi za nekoliko minuta. Taj i takav Kolakušić za jedne je izvor straha, drugima nade, a za sve zajedno zagonetka. Tko je uistinu taj čovjek? Tko stoji iza njega? Koje je njegovo pravo lice?

U javnim nastupima, sudac i potencijalni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić koristi iskušanu taktiku Bože Petrova - ništa ideologija, samo reforme. Obraća se poniženima i uvrijeđenima. Osim toga, njegove "tajne" postale su diskutabilne široj javnosti nakon brojnih dvosmislenih ispada.

"Nisam došao donijeti mir nego mač", govori profetski. Kolakušić nudi odmazdu, instant pravdu, munjevito mijenjanje propisa, zatvaranja, stečajeve. U njegovim rečenicama dominiraju apodiktički stavovi - na svako pitanje odgovara s "apsolutno", "bezuvjetno", "pa naravno"... Odakle mu novac? Ušteđevina. Je li desno ili lijevo? "Pa kakvo je to pitanje?", stil je kojim se Kolakušić predstavlja uoči predsjedničke kampanje.

Premda je poznato kako je kao sudac imao vrlo neobičan hobi - fotografiranje djevojaka u ne baš najčednijim izdanjima - Kolakušić je nedavno na N1 TV izrazio dubok prijezir prema portalima koji objavljuju "golišave slikice". Protiv imenovanja ulica po Anti Paveliću, što bi bio europski presedan koji bi silno razveselio neonaciste u istočnoj Njemačkoj i drugdje, Kolakušić, međutim, nema baš ništa. Po njemu je to municipalno pitanje, stvar gradske nadležnosti.

Kao državnik Kolakušić ne bi bio široke ruke nego klasični "čvrstorukaš". Otpustio bi pola sudaca i stotinu tisuća činovnika, a u svojoj osobi spojio nekoliko ključnih resora. Desetke zakona mijenjao bi za nekoliko minuta. Taj i takav Kolakušić za jedne je izvor straha, drugima nade, a za sve zajedno zagonetka. Tko je uistinu taj čovjek? Tko stoji iza njega? Koje je njegovo pravo lice?

Neko vrijeme Mislav Kolakušić u hrvatskim je medijima bio češće nego Severina. No taktika po kojoj unaprijed gradi poziciju žrtve trajno je obilježje njegova nastupa. Tako je, kažu izvori, radio i na sudu. "Znao se posvađati s ljudima i tako dobiti izgovor zašto ne obavlja neke poslove. Nije on kriv, on bi, ali mu ne daju....", kaže jedan sugovornik s Trgovačkog suda.

Kolakušić očito kupi protestne glasove protiv postojećeg sistema, a i žestoko napada HDZ i SDP. No upravo je on trebao postati ministar pravosuđa dok je na čelu HDZ-a bio Karamarko. To je potvrdio i sam Kolakušić tvrdeći da je tad naivno vjerovao da nešto može promijeniti te 2015. godine kao ministar. Sad zna da jedino može sa 76 ruku u Saboru. Ali čuli smo i drugu verziju priče. Nakon izbora 2015. godine vlast se nije mogla sastaviti bez Mosta.

"Most je inzistirao na Ministarstvu pravosuđa i tu i nije bilo povlačenja, a Karamarko je obvezno htio sastaviti vlast. Na kraju je Ante Šprlje postao ministar, a Kolakušić je ispao iz križaljke", kaže nam sugovornik upućen u tijek pregovora. Kako je došlo do toga da ministar pravosuđa bude Kolakušić, detaljno je opisao Mario Strinavić, tajnike udruge Blokirani.

Kaže da su oni puno pomogli Kolakušiću i on je upravo preko njih više počeo pričati o problemima Ovršnog zakona. Karamarko je surađivao s udrugom i obećavao izmjene zakona. Blokirani jesu bili na listi HDZ-a, ali Strinavić obrazlaže da su htjeli i ministra pravosuđa. A Kolakušić je bio idealan i za Karamarka. "Lista ministara je bila gotova i Mislav je bio na njoj.

S njim je Karamarko obavio razgovor i pristao je. Karamarku je odgovarao jer je tad najavljivao lustraciju, a Mislav nije imao nikakvih repova i bio je poznat po sukobu s SDP-ovom vladom. Kolakušić je, s druge strane, desničar iako to neće priznati, pa je i njemu odgovarao Karamarko", kaže Strinavić. Dodaje da je Kolakušićev ministarski mandat propao jer je Most ušao u koaliciju pa postavio svog čovjeka. "Kolakušić je tad počeo govoriti da ga ne zanimaju ni EU ni predsjednički izbori nego da želi vladu."

Njegove poruke komentirala je i potencijalna predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković.

"Njegovim porukama, u kojima obećava da će za mjesec dana pohapsiti sve koje treba, u deset sekundi promijeniti zakone, spojiti ključne resore u svojoj osobi, izrazito su autoritarne, no očito padaju na plodno tlo kod birača koji su izgubili vjeru u vladavinu prava i institucije", kaže Dalija Orešković pa nastavlja:

"Nakon njegova zadnjeg istupa, u kojemu je rekao da bi dozvolio da se ulice zovu po Anti Paveliću, mislim da je riječ i o vrlo opasnoj osobi. Tako nastaju totalitarni i diktatorski režimi. U zemlji u kojoj građani poznaju ustav i demokratske vrijednosti on bi bio marginaliziran, no ankete mu pokazuju strelovit rast. To je vrlo neobično", kaže Orešković dodajući kako moramo imati na oku "ovo zlo u nastajanju" kojemu su pomogla i "tri kandidata koji su posve trivijalizirali predsjedničku utrku ispraznim sadržajem te porukama koje su slali u javnost.

Što se tiče financiranja kampanje, Kolakušić je ušao u sukob s DIP-om jer su utvrdili da je koristio nedozvoljene donacije preko svoje udruge Antikorupcija. Kolakušić je DIP-u poslao dopis u kojem kaže da je isključivo on financirao cijelu kampanju svojom ušteđevinom, nije dobio donacije, nije mu nitko pomogao. Kad je dobio nazad uloženi novac jer je osvojio jedan mandat, nije ga zadržao za sebe nego je objavio da je više od 60.000 kuna uplatio u fond za skupe lijekove.

No DIP je u svom obrazloženju rekao da je koristio i štandove udruge Antikorupcija, udruge koju je on osnovao, piše Express.

direktno.hr