Zadnji komentari

Plenkovićev globalni poltronizam nerazumnog domaćeg fraziranja, krajnja desnica

Pin It

Sta je globalizacija tko ju je stvorio, tko ju propagira, tko njome upravlja,tko za nju radi i za cije interese.

Dvadeseto stoljece je USA americko stoljece u kojemu je Amerika postala globalna velesila prije svega zbog dva svjetska rata koji se nisu vodili na njenom teritoriju.

Industrializacija Amerike zapocete krajem 19 stoljeca, to je USA omogucilo I stvorilo sve preduvjete da postane svjetska industriska, tehnoloska, finaciska I vojna velesila dvadesetog stoljeca dosada najveca u povjesti covjecanstva.

To je napravljeno na lukavoj visoko motivirajucoj emigraciskoj politici privlacanja kvalitetne strane radne snage. Evropski ratovi su toj I takovoj prekooceanskoj emigraciji jako pomogli. USA broj stanovnika po godinama 1800  5 milona  1900  76 milona   2019 360 milina.  To je uvjetovalo stvaranja ogromnih korporacija koje su imalae vise nego dovoljno trzista kod kuca za brzi razvoj a to im  je omogucilo globalnog sirenja trzista narocito po zavrsetku drugog svjetskog rata, globalno stvarajuci ogromne multinacjonalne korporacije u svim sektorima, finaciskim, tehnoloskim, energetskim ujedno stvarjauci intrenacjonalnu mrezu medjunarodnih organizacija u sluzbi I pod nadzorom USA.

Dollar postaje globalna valuta petrodollar valuta u kojo se medjunarodno vrsi trgovacka transakcija nafte a I svega ostaloga dolar postaje rezervna valuta mnogih zemalja svjeta.  Iz ovoga je jasno da USA vlade I politicke elite u vecini nadziru globalna kretanja I da ta kretanja usmjeravaju u vlastitom interesu. Amerika se voli isticati svojom demokratskim sistemom iako amerikom vladaju dvije stranke tako reci od postanka, nazvani ljevi I desni, Demokrati I Republikanci. Obicno se ujednaceno periodicki mjenjaju na valasti. Imaju predsjednicki system sa dva parlamenta, trodiobu vlasti, izvrsnu, zakonodavnu I sudsku.

Promoviraju svoj system da je najdemokraticniji na svjetu I tko im to moze osporiti u ovim okolnostima moci. Vise nije povjesna tajna I detaljno je opisana  kako se je pocetkom proslog stoljeca utjecalo na vlast,  biralo predsjednike kongresmene I senator. Tadsnji industriski tajkuni poput Rothschild-a bankarski sistem Rockefeller-a naftna industria Carnegie-a metalna industria inace poslovno ljuti nepriatelji, jedino udruzeni u kontroli izbornog Sistema I direktne kontrole izbora svih kandidata a narocito se je pazilo na predsjednickog kandidata. Namjernom diobom vlasti na ljevo desno direktno se sprecavaju njima nepovoljne zakonske regulative a prolaze njima povoljne, pod okriljem demokracije.

Sistem je od samoga pocetka napravljen sofisticirano da izvana izgleda da njime legitimno upravlja narod direktnim biranjem najboljih kandidata u izvrsnu vlast. Sa druge strane finaciskom korupcijom u dvo partiskom sistemu narodne mase se mogu podjeliti u dva razlicita ideoloska tabora ljevo desno I preko placenih mediskih glasno govornika izmanipulirati u zeljenom smjeru. Danas se to vise ne skriva  vec se  popularno u samim medima naziva da je njihova duznost narod ne samo informirati vec obrazovati I usmjeravati.

Iako nas zele uvjeriti da je danasnji system biranja pravedniji demokraticniji nego sto je bio pocetkom prosloga stoljsca, stvarnost je daleko drugacija daleko gora I nepravednija, politicke korporativne donacije su izjednacene sa gradjanskim donacijama . Da bi to razumjeli moramo pogledati na USA dionicarski marke S&P 500 to je market koji prati 500 multinacjonalnih USA corporacija njihove ukupne vrjednosti je oko 23 triliona dollar. Znaci ako smo govorili na tri takove korporacije pocetkom proslog stoljeca danas od ovih 500 mozemo odvojiti najmanje 50 jednake I vece vrjednosti nago sto su imale te tri korporacije iz proslog stoljeca. U globalnom smislu svjet je danas daleko integriraniji, regulativno trgovacki povezaniji, transportno zblizeniji sa ustrojenim medjunarodnim institucijama vecinski kontroliranim od USA vlade. Tu valja istaknuti postojanje 6 ogromnih multinacjonalnih mediskih korporacija dionicki umrezenih sa ostalim korporacijama, tko kontrolira finacije I informacine taj kontrolira sve, oni direktno utjecu na lokalne medije vecine svjetskih zemalja.

Sa padom Berlinskog zida, demontaze Sovjetskog saveza I prelaska svih istocnoevropskih zamalja zapadnom savezu USA je postala sluzbeno jedina globalna velesila, potpune globalne dominacije. Multinacjonalne korporacije stvarni kontrolori vlasti su konacno dobili priliku globalno zavladati trzistem I svim ostalim amerika im je za to postala premala upravljani povecanjem dionicke vrjednosti uz sirenje trzista islo se je na smanjenje cjene proizvodnje a najveca stavka troska proizvodnje je radna snaga.

Svojim politickim utjecajem unutar USA tako zvanim labiranjem, zakonskim regulativama polagano su promjenili drustvo od industriskog u servisno potrosacko. Sami sebi su stvorili prekomjernim regulativama uvjete I opravdanje da mogu sva svoja industriska postrojenja izmjestiti iz USA u pocetku to je islo prema Juznoj Americi I Aziskim zemljama. Naravno u tim trece razrednim zemljama jeftine radne snage oni su direktno kontrolirali vlasti  utjecali I sprjecavali bilo kakove zakonske regulative. Globalizacijom su si stvorili potrosacka I proizvodna drustva za neograniceno bogacenje. Da bi zabavili potrosacka drustva izmisljen je globalni liberalizam neogranicenih sloboda svih vrsta manjinskih grupa masovno medisk promovirano sa jednom namjerom sto vecih podjela, odvracanja paznje od vaznih na ne tako vazne teme i potpune kontrole tradicionalnih drustvenih vrjednosti I masa vecinskog naroda koje ih zastupaju. Dok su americki gradjani bili zabavljeni liberalizmom novim naprednim modernim indoktrinacijama doma I ratovima borbe protiv terorizma I sirenja demokracije po bliskom istoku, nisu ni primjetili da im je kompletna industrija izmjestena I preseljena van iz zemlje. Ostalo je samo vojna, prehrambena, filmska, IT information tehnology, poljoprivredna industrija 10% od onoga sto su imali poslije drugog svjetskog rata, industrija koja stvara nove vrjednosti. Vecina stanovnistva se zaposljava u servisnim sluzbama odrzavanja potojece infrastructure I svega ostaloga vezano uz to. Ujedno sa velikim liberalizmom doslo je do promjene emigraciske politike, selekcija biranja najboljeg sto svjet moze ponuditi je zamjenjena izjednacavanjem I davanjem prilika svima jednako. To je omogucilo ogroman priliv ne kvalitetne ne kvalificirane radne  snage ponajprije iz Juzne Amerike I ostatka svjeta. Ta emigraciska politika je opravdana potrebom takove radne snage koje rade manualne poslove a koje amerikanci nece raditi, naravno tu se ne spminje podplacenost tih poslova od koih se nemoze zivjeti naucenim standardom. USA demografija se potpuno promjenila na istocnoj I zapadna obali bjelci su postali manjina. Danas u USA od 350 milona stanovnika 90 milina dobiva neki vid socialne pomoci.    Finaciskom lakomoscu multinacjonalki ukupna finaciska opstojnost americkog  sistema je debalansirana.  Institucija petro dollar –a je uzdrmana.

Kina je to prepoznala I na vrjeme visoko sofisticirano poslozila svoj komunisticki system kako bi udovoljila uvjetima USA korporacija. Sa svojom jeftinom izuzetno motiviranom, obrazovanom radnom snagom, dereguliranim kapitalistickim sistemom po americkom modelu pocetka dvadesetog stoljeca I jednopartskim komunistickim politickim sistemom nadzora stvoreni su za USA korporacije poslovni uvjeti o kojima su oni mogli samo sanjati. Naravno zbog lakomosti nisu ni mogli sanjati kakovu zamku su im kinezi postavili naznajuci da kinezi planiraju 30 godina unaprjed. U posetku masovnom proizvodnjom USA korporativnih brendova po njihovim strogim tehnoloskim uputama da bi uz to masovno proizvodili lose jeftine kopije tih roba I to masovno izvozili u zemlje trecega svjeta. Uz to su kod kuce pokrenuli ogromne projekte modernizacije kompletne infrastructure opet po americkom uzoru is pedesetih godina. Autoputevi, zeljeznica, energetika, brodogradnja, vojna industrija, regionalne industriske zone sa novim gradovima za prihvat radne snage.   

Dok su amerikanci bili zaokupljeni sirenja svog liberalizma po cjelom zapadu, zaokupljeni bliskoistocnim ratovima, nisu primjetili da su u 30 godisnjem medjuvremenu Kinezi postali globalna industriska tehnoloski visoko razvijena super sila. Usto su amerikanci bahato lose odigrali sa Rusima  misleci da ih ekonomskim sankcijama mogu dotjerati u red kao nekada Sovjetski Savez ni ne sluteci da ih direktno guraju u Kineski vojni i ekonomski savez trziste od 1,7 milijarde ljudi. Rusija pod Putinom nije vise globalno beznacajna sa modernom vojnom opremom ponovo je zadobila status vojne velesile a u savezu sa Kinom neutralizirala efikasnos bilo kakovo zapadno, ekonomsko I bilo koje drugo sankcioniranje. Rusija si je stvorila sve preduvjete sinergije sa kinom povratku sirenja igubljenog utjecaja iz sovjetske ere. Kineskina je svoje ekonomske pipke danas prosirila na cjeli svjet, Juzna Amerika, Afrika, Azija, Australija, Evropa, gradi put svile I morsku prekooceansku foltu. 9 godina posjeduje najbrzi compute na svjetu, radi najbrzu internetsku infrastrukturu, imaju najnapredniju tehnologiju u genetici, grade vlastiti GPS system, spustili su se na tamnu stranu mjeseca, globalni su lideri u proizvodnji cistih energenata, sunce vjetar, pri zavrsetku su izgradnje fisiske nuklarne energije. Na vojnom planu u kombinaciji sa Rusima I njihovom tehnologijom nece biti dugo u dostizanju americke vojne premoci.

Kako to izgleda statisticki. Da nebi doslo do numericke konfuzije ovdje cu iznositi podatke po americkom sistemu, million, billion,trillion kao sto vidite nema milijarde izmedju miliona I biliona. USA  godisnji GDP u 2019 je negdje oko 22 triliuna dollara po nekim pokazateljima Kinezki godisnji GDP je manji ili veci od USA GDP-a zavisi po kojim paritetima se gleda. Recimo da su sada izjednaceni takodjer 22 triliona dollar.  USA ima u prosjeku godisnji trgovacki deficit sa svjetom 500 milijardi dollar dok kinezi imaju trgovacki suficit sa svjetom u prosjeku 450 milijardi dollar, USA unutrasnjo vanjski dug prelazi 100% GDP I preko 22 trilona dollar, kineski unutrasnji I vanjski dug je na 47% oko 10 trilona dollar.  Vojni buget USA 750 milijardi dollar Kineski vojni buget oko 170 milijardi dollar. Ovo sve je u dollarima I kada se uzme vrjednost Dolara I Yuana  od 7 puta I sta kinezi mogu napraviti za milijardu dollar a sta amerikanci nije tesko zakljuciti da je ukupan zapad na celu sa USA dobio ozbiljnu konkurenciju koja sa ovakovim tempom razvoja a u vremenu od 10 do20 godina moze postati ekonomska megasila vece od cjeloga svjeta zajedno. Globalni multinacjonalni korporativn lakomi globalizam je doveo do ovoga I jedini pobjednici na kraju ce ispasti Konezi to svi ozbiljni analiticari predvidjaju I to je ne zaustavljivo. Tramp je dosao na vlast u USA slucajno mimo zelje toga korporativnog svjeta na zalost 20 godina prekasno. Sistem je instuticijalno tako poslozen da se je nemoguce protiv njega boriti, zato Tramp I ima takove problem. On je prepoznao da su kinezi glavna ugroza americkeoj svjetskoj dominaciji I da se tome moze oduprjeti jedino ponovnom deindustrilazacijom zemlje, povratkom corporacija da ponovo investiraju u USA, energetskom neovisnoscu, pravednijim izbalansiranim trgovackim ugovorima prema svima, povratku industriske proizvodnje. Dio korporativnih globalista su progledali I vracaju se nazad u USA dio se jos uvjek bori protiv njega jer jos uvjek globalnom, umrezenosti prave ogromne profite.

 Evropska zajednica u ovoj prici nije vazna, nju I njihove marionetske vlade su stvorili globalisti I globalisti ih I dalje kontroliraju. Britanci iz toga bjeze na vrjeme kako bi se globalno pozicionirali za novi svjetski poredak. Njemack osim svoje ekonomije nema nista vise jos uvjek ima stranu vojsku na svom teritoriju a to puno govori o njihovoj suverenosti, Francuzi to bolje ne komentirati tko to ozbiljno jos svaca pa oni zivotinjare na nekoj staroj slavi pogledajte na sta im zemlja izgleda.  Gdje je tu Hrvatska sa svojim politickim predstavnicima marionetama, poltronima, rektalnim uspinjacima prema  trecerazrednim evropskim marionetskim cinovnicima koji o nicemu ne odlucuju. Kada bi danas isli usporedjivati Pavelicevu marionetsku vladu u okolnostima onoga vremena promjene svjetskog poredka  sa svima danasnjim HR marionetskim vladama osim Tudmanove. Vjerujte me hrvatska I hrvati bi prosla jednako ka kod Paveliceve vlade ili gore. Narod bi opet u tim I slicnim okolnostima i od ovih danasnjih politickih elita bio izdan I izrucen koljacima.

U predvece globalnih preslagivanja polariziranog svjeta u okolnostima kada i stvaraoci ocevi globalizacije svacaju da im je Djini pobjegao iz boce I pokusavaju to kontrolirati I spasiti sta se moze spasiti, pitanje je sta u takovim okolnostima Hrvatska moze I mora ciniti.

Svaki finaciski dionicarski savjetnik ce vam uvjek reci, da bi izbjegli finaciski investiciski rizik svoje finacije morate rizicno strateski raspodjeliti kako bi se maximalno zastitili. Pojednostavljeno nikada ne stavljas sva jaja u jednu kosaru. To isto vrjedi I za drzavnu politiku I suverene zemlje koje drze do sebe na to strogo paze. Kod nas u Hrvatskoj da bi se za to spremili moramo zmlju posloziti na untrasnjem I vanjskom planu . Zaustaviti  katastrofu  demografije, zemlja nemoze zivjeti od turizma, poljoprivreda se mora dignuti modernizirati,  izgraditi strateska industrija u kojoj mozemo biti konkurentni, Razvijati I jacati IT sektor. Nasim univerzitetima oduzeti nezavisnost, napraviti korjenite promjene, vezati ih za intelektualnu produktivnost stvaranja novih vrjednosti u sinergiji sa studentima. Danasnjim parazitiranjem na sistemu u kojemu oni sami odlucuju o svom neradu svojim losim primjerom pokazuju mladim narastajima kako korumpirati system da dobro zivis nista neradis I za nista ne odgovaras skrivajuci se iza titula dobivenih opisom tudjega rada. Samo u trzisnoj utakmici najbolji medju njima budu opstali svi ostali ce biti eliminirani a takovi ce mladim narastajima moci pokazati sta se u zivotu moze postici svojim radom I intelektualnim stvaralastvom. Prema van povezati se sa katolickim zemljama istocne evrope istocne evrope I sa njima stvoriti strateski blok koji ce moci u slucaju raspada EU nastaviti dalje, graditi dobre odnose izbalansirano izmedju zapada I istoka, drzati nasu vojsku sto je moguce neovisnijom narocito paziti na vojno rukovodstvo utjecaja izvanjskih korupcija.

Hrvatska bi trebala nesto nauciti iz svoje porazavajuce  povjesti uvjek smo se nasli na porazenoj strani I do zadnjega dana poltronski sljepo sluzili gubitnickim gospodarima. Sada imamo drzavu I vremena da to promjenim to nije krajnje desnicarenje etiketirano o klacicnog globalnog poltrona to je vrijeme promjena zastite nacjonalnih interesa, izuzetno nuzno za opstojnost naseg naroda a ukolnostima globalnih promjena, polarizacije zapada I istoka.

Boris Jolic