Zadnji komentari

Akademik Pečarić - Novo pismo predsjedništvu Akademije

Pin It

Related image

Poštovano Predsjedništvo,

Iako sam vam u prethodnom pismu o izboru u HAZU iznio niz podataka koji pokazuju svu veličinu postignuća rektora Borasa ipak se bojim da nisam bio dovoljno jasan.

Naime, jasno je da je to prvi slučaj u nas da je netko istovremeno uspostavljao neku oblast znanosti i morao raditi doktorat kod komisije koja nije bila sposobna to uraditi do tada.

Zato je on u Zahvalama u svojoj disertacije to na poseban način i rekao:

Za nastanak ovog doktorata zahvaljujem ljudima koji su samnom ne samo dugo godine stručno surađivali nego i prijateljima Miroslavu Tuđmanu, Miroslavu Kržaku i Nenadu Prelogu. Miroslavu Tuđmanu zahvaljujem i na trajnom poticaju i  podršci, diskusijama, savjetima i pomoći pri oblikovanju teze moje disertacije....

Već ove dvije rečenice puno kažu. Iz prve je očito da su njegove kolege, dakle oni koji nisu uspjeli uspostaviti  informacijske znanosti, surađivale s njim svojim doktorandom. Jasno je da je obično mentor onaj koji vodi doktorande u izradama doktorskih disertacija, a ovdje je doktorand u isto vrijeme uspostavljao tu znanost u RH, pa je pomogao svom formalnom mentoru da bude to jednom tako važnom znanstveniku.

Ovdje je jasno da je taj 'mentor' prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, pa i ne čudi onaj slučaj koji sam opisao u knjizi kada je Rektor negirao činjenicu da mu je prof. Tuđman bio mentor.

On je, naravno, mislio na stvarno mentorstvo, a ovo formalno je normalno zaboravio suočen s onim nevjerojatnim pričama o njegovom doktoratu koje su se mogle čuti i od administrativnog osoblja na Filizofskom fakultetu („Pet minuta sramote, a onda si cijeli život doktor znanosti.“) ili onu koju sam nedavno čuo od jednog našeg kolege kako su još tada pričali po Sveučilištu kako se prof. Tuđman sažalio nad Borasom pa mu je u pedesetoj godini (malo su povećali, JP) poklonio doktorat.

Jasno je da mu nitko nije mogao poklanjati doktorat i to iz oblasti koju je on tada uspostavljao u RH.

To je danas jasno i na Zagrebačkom sveučilištu gdje se nije dovršio izbor prof. Tuđmana u zvanje profesor emeritus, jer prvi koji to treba postati je onaj koji je uspostavio informacijske znanosti – prof. dr. sc. Damir Boras.

Osjećao sam potrebu da vas pobliže informiram o veličini tog pothvata prof., Borasa, pa sam ustanovio i koliko je doktoriralo u razdoblju od 1978 - 4.5.1998 (Boras je doktorirao 5.5.1998., pa to možemo smatrati trenutkom od kada postoje te znanosti u RH).

Dakle na Informacijskim znanostima (na svim studijima ili fakultetima) je doktoriralo 71 doktorant što znači da je Boras 72. doktorand! I nitko od njih nije uspio uspostaviti informacijeske znanost. Ni oni ni njihovi profesori, a jest prof. dr. Damir Boras. Nije ni čudno kad znamo kako bez njega ne znaju ni objaviti svoje doktorate, pa onda opet svi napadnu našeg velikog znanstvenika zbog toga, tj. stvori se afera (javna) da se Boras potpisao na knjigu svojeg doktoranda tj. na njegovu objavljenu disertaciju:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/akademski-csi-analizirao-zasto-je-rektor-supotpisao-knjigu-jandric-boras-je-aktivno-sudjelovao-u-razvoju-knjige-i-zasluzio-je-biti-suautor/5629879/

https://vijesti.hrt.hr/374297/moze-li-dizertacija-postati-knjiga-a-mentor-koautor

Istina, možda su mnogi u Akademiji bili svjesni ovih činjenica pa zato nisu ni izabrali na prošlim izborima prof. Tuđmana, Borasovog „mentora“ za svog redovitog člana. Doista je ispravno da prvi akademik bude onaj koji je uspostavio informacijske znanosti u RH.

A potom će on kao prvi takav akademik postati i prvi profesor emeritus iz Informacijskih znanosti,

Doista veličanstveno- Pa neka oni koji sve to ne razumiju i pričaju da postajemo Akademija redikula. Žrtva primanja u naše redove najboljeg hrvatskog znanstvenika to zaslužuje, zar ne?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

 

P.S. Ovo šaljem i Ministrici tnanosti jer se nadam da će Ministarstvo sudjelovati u tiskanju knjige o ovom izuzetnom događaju . izboru najvećeg hrvatskog znanstvenika u HAZU: