Zadnji komentari

HSP Dugopolje: Odgovor načelniku Općine Dugopolje Perici Bosančiću!

Pin It

Reakcija načelnika  Općine Dugopolje Perice  Bosančića na  HSP-ovo priopćenje od 15. siječnja 2019. godine, a koje je objavljeno na svim portalima na kojima je objavljeno  HSP-ovo priopćenje zaslužuje temeljit odgovor.

Za početak načelnik Općine Dugopolje  mora shvatiti da je političar i javna osoba i kao takav i on i njegov  rad su javni i podložni kritici i propitivanju. Ako misli  da treba biti drugačije onda je pogriješio  poziciju i vrijeme, jer u  21. stoljecu   narod  ima pravo znati  sve što radi javna vlast, a političari se ne smiju ponašati kao “uvrijeđene  mlade”, ako netko postavi  po načelnika neugodna pitanja.

Prije svega  HSP Dugopolje je  bio prvi  koji je tražio izgradnju vrtića i da je bilo po božjim i ljudskim zakonima  obzirom na mogućnosti općine Dugopolje, već davno smo trebali  imati  pravi vrtić u Dugopolju i ovo uopće ne bi trebala biti tema  bilo kakvog prepucavanja, ponajmanje političkog. Pogotovo ne bi trebalo biti na stranačkoj  razini, nego na općeljudskoj razini,  koja  je na dobrobit svih  mještana Dugopolja,

Idemo  sada na meritum stvari.

Načelnik se u svom priopćenju referirao na  javnu objavu HSP-a Dugopolje o lokaciji  izgradnje dječjeg vrtića, koji se ima graditi  na parceli u  zahvatu 400 kV dalekovoda, koji uzduž presijeca  Dugopolje. Poziva se naš načelnik na struku  za koju  jako dobro znamo da je po ovom pitanju podijeljena. Poziva se na  nekakva istraživanja koja navodno tvrde da   lokacija  na kojoj se gradi vrtić  nema zračenja intenziteta koja su štetna za ljude i  živi svijet. Nitko sretniji od nas kada bi to bilo tako, ali  nažalost nije.

Mi se pozivamo na dobru praksu   država zapadne uljudbe (npr. Italije) u kojima je  pravilo da se javni sadržaji ne smiju raditi u zahvatu dalekovoda, a udaljenost od dalekovoda se  mjeri  sukladno naponu  dalekovoda. Pa je tako za svaki kV napona   udaljenost objekta mora biti jedan metar. Što bi u dugopoljskom slučaju iznosilo bar 400 metara.

Neovisno o elektomagnetnim zračenjima, načelniku postavljamo i pitanje, što će se događati u ekstremnim situacijama  velikog vjetra,  oluja i iskrenja dalekovoda. Stvaranja  buke koje proizvode  žice dalekovoda. Pa zaboga radi se o maloj djeci koja trebaju boraviti  u objektu koji je jednim dijelom  gotovo pa ispod dalekovoda.

Nadalje,  pitamo ga (načelnika) je li  na istoj parceli s druge strane  vrtića u izgradnji predviđeno izgradnja i  postavljanje  trafostanice??

U svom  uratku - odgovoru na  priopćenje HSP-a,  načelnik je prekršio i nekoliko zakona, ponajprije  Zakon o  GDP-u  kada je objavio prtscrynove  lokacija  gdje žive  vijećnici  HSP-a što nikako nije smio i time ih označio kao legitimne mete svojih   stranačkih  pristaša. Kako to protumačiti nego kao poziv na javni linč?!!

Nadalje spomenuo je načelnik i moju kuću koja je srušena slijedom činjenice da nije bila legalizirana.  Načelniče Bosančiću pitamo Vas kako  to da je  to bila jedina  nelegalizirana građevina koja je  srušena?? Kako to da ni u tom slučaju nisu  ispoštivane zakonske regule?  Je li to bila “osveta” za moj politički rad i ukazivanje na sve  nepodopštine  koje su se događale i još uvijek događaju u Općini Dugopolje. Zastrašiti me ne možete.

Za kraj ovog javnog  obraćanja obavještavam Vas da mi se javilo  nekoliko naših sumještana nezadovoljnih lokacijom izgradnje  dječjeg vrtića, pitanjem i prijedlogom za rješenje  ovog problema. 

Uglavnom svi se slažu da lokacija  vrtića nije primjerena potrebama Dugopoljaca. Vrtić se morao graditi u  bliže centru mjesta, a  ako ne postoji adekvatno zemljište u  centru sela, uvijek se mogla  napraviti zamjena za zemljište u gospodarskoj zoni Podi, jer ako  ova vlast  išta zna, zna  prodavati općinsku zemlju. Pitanje je što će biti kada nestane općinskog zemljišta.

Ivica Radošević

HSP Dugopolje