Zadnji komentari

Rijeka kao prijestolnica kulture: Svečanost u HNK vodio transvestit, baletani plesali u haljinama

Pin It

U kasnim popodnevnim satima u subotu u HNK Ivana pl. Zajca održao se svečani protokolarni dio otvorenja Europske prijestolnice kulture (EPK). Pod motom ‘Luka različitosti’ , svečanost je u riječkom HNK vodio transvestit, dok su baletani bili odjeveni istovjetno kao balerine u haljine i ružičaste čarape.

Rijeka, 01.02.2020. – Protokolarni dio otvorenja EPK Rijeka 2020 u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca obuhvaća kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore gradonačelnika Vojka Obersnela, direktorice Rijeka 2020 Emine Višnić, župana Zlatka Komadine i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. foto HINA/ EPK Rijeka 2020/ tš

Naime, program su vodili Leonora Surian Popov i glumac Edi Ćelić koji je na pozornicu došao odjeven poput žene u dugu haljinu, s perikom i potpuno našminkan. Riječ je o 31 godišnjem glumcu koji je stalni član Drame HNK Ivana pl. Zajca od siječnja 2018. godine.

Neobičnost i uključivost – vodilje Rijeke

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica tom je prigodom uručila riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu plaketu EPK te plaketu Meline Mercouri koju EU dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

“Hrabrost, neobičnost i poruke uključivosti”, istaknuli su na službenim stranicama EPK-a.

“Ovo nije samo riječki, već i najveći projekt hrvatske kulture, projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče. U stvaranje programa utkane su tisuće i tisuće ljudi koji žele i znaju pokazati kreativnost, energiju, provokaciju, umjetnost, entuzijazam i ponos, ali najveća vrijednost ovoga grada su oni koji u njemu žive – Riječanke i Riječani. Otvoreni, tolerantni, uvijek gostoljubivi, kritični, ponekad i tvrdoglavi, samozatajni, ali i glasni kada treba. Budite dio naše Luke različitosti, otkrijte jedan neobičan i drugačiji grad“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je različitost posebnost županije, da ona obogaćuje i i spaja u europski kulturni i civilizacijski krug, kojem taj kraj oduvijek pripada.

“Šteta što Rijeka titulu Europske prijestolnice kulture nije iskoristila da pokaže što naša kultura jest umjesto onog što naša kultura nije. I to nema nikakve veze s umjetničkom slobodom već ostavlja dojam da nam je kultura zapuštena, a netko bi mogao pomisliti da je uopće nemamo!”, napisala je Marijana Petir uz sliku zastave SFRJ na riječkom Korzu te voditelja transvestita na svečanom otvorenju Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajc.

Izvor: narod.hr