Zadnji komentari

BUJICA! Pogoduje li ministar Horvat stranim trgovačkim lancima i zašto se odgađa uvođenje neradne nedjelje?!

Pin It

PERO KOVAČEVIĆ: - HDZ još od 2007. obaćava biračima neradnu nedjelju, zadnji puta su to učinili na predsjedničkim izborima prošle godine, no, opet namjeravaju prevariti narod! Ništa bolji nije ni SDP, nemaju oni veze sa suverenizmom!

MARIO IVEKOVIĆ: - Aktualna vlast ne poštuje volju naroda, Plenković kritizira čak i Britance zato što su izašli iz EU, a kroz referendumske inicijative vidjeli smo koliko drži do Hrvata!

Bujica je objavila informaciju da je ministar Darko Horvat pod pritiskom čelnika stranih trgovačkih lanaca, odustao od obećanja iz prosinca 2019. godine, kada je tijekom predsjedničke predizborne kampanje, podržavajući Kolindu Grabar-Kitarović, govorio o uvođenju austrijskog modela neradne nedjelje.

KOVAČEVIĆ: MINISTAR HORVAT AUSTRIJSKI MODEL NIJE NI PROČITAO!

"On austrijski model nije ni pročitao," izjavio je u Bujici na Z1 televiziji suverenist Pero Kovačević, koji je još 2006. godine, kao zastupnik u Hrvatskom državnom saboru, predlagao zakon kojim bi nedjelja u trgovini bila neradna.

Austrija ima jedan specifičan model, mnogi o njemu pričaju, a ne razumiju ga uopće – narugao se Pero Kovačević kontroverznom Horvatu: - Ministar priča o austrijskom modelu, a toliko ga ne razumije, kao da ga nije ni pročitao! Njemu je neki PR-ovac savjetovao da to spominje u medijima, pa on tako i radi…

I onda je Kovačević u Bujici podučio ministra Darka Horvata: - Austrija ima jedan specifičan model, koji kaže da maksimum radnog tjedna može biti 50 sati i automatski nedjelja otpada. A kod nas je to 65 sati. Niti jedna austrijska pokrajina nije uvela rad nedjeljom, iako im je to bilo prepušteno na odlučivanje. Ipak je tu riječ o jednoj uređenoj državi, za razliku od Hrvatske.

"U državama iz kojih dolaze, stranim trgovačkim lancima zabranjen je rad nedjeljom, a u Hrvatskoj mogu raditi što hoće, zato jer im to dopušta naša vlast," rekao je čelnik Novog sindikata Mario Iveković, koji je dio platforme Hrvatskog saveza za neradnu nedjelju.

BUJICA DOZNAJE: HORVAT PRIMIO PREDSTAVNIKE STRANIH TRGOVAČKIH LANACA, A DOMAĆIMA JE OTKAZAO SASTANAK!

Bujica je objavila informaciju, potvrđenu iz nekoliko neovisnih izvora, da je prije nekoliko dana održan sastanak kod ministra gospodarstva Darka Horvata, na kojem su bili predstavnici sindikata trgovine. Oni su kao svoje goste, pozvali poslodavce iz hrvatskih trgovačkih lanaca, međutim, sat vremana prije početka sastanka, Horvat je čelnicima domaćih kompanija, koje podržavaju zabranu rada nedjeljom - otkazao poziv! Iz istih izvora, Bujica je doznala da je dva tjedna ranije, ministar Horvat održao sastanak s predstavnicima HUP-a i stranih trgovačkih lanaca, na kojem je odlučeno da se sa zabranom rada nedjeljom odugovlači – dok god je to moguće!

Unatoč postignutom socijalnom konsenzusu hrvatskih sindikata i uprava vodećih domaćih trgovačkih lanaca, koji zapošljavaju više od 20.000 radnika i podupiru zahtjeve Hrvatskog saveza za neradnu nedjelju, Plenkovićev ministar gospodarstva Darko Horvat, iz samo njemu poznatih razloga, odlučio je zaštiti interese stranih grupacija – objavljeno je u Bujici.

“Zapelo je oko interesa i to sitnih, a ne interesa naroda,” komentirao je Iveković najnovije odugovlačenje vlasti s uvođenjenjem neradne nedjelje: ”Već 20 godina nemamo svoju vlast! Odluke se ne donose u Hrvatskoj i Zagrebu, donose se negdje drugdje i samo nam se isporučuju.”

Čim su objavili da treba uvesti neradnu nedjelju između prvog i drugog izbornog kruga, ja sam odmah rekao da je to čisti spin da privuku birače – podsjetio je Pero Kovačević i upozorio: - Da su htjeli nešto napraviti, već bi odavno to i učinili. Ovdje se radi samo o tome hoćemo li mi kod donošenja zakona u Hrvatskom saboru imati u fokusu interesa Hrvatski narod  i potrebe naših građana ili ćemo u fokusu imati razno razne trgovačke lance, intersne skupine i lobije, što je trenutačna praksa u Hrvatskoj.

IVEKOVIĆ: MINISTAR ALADROVIĆ S PODCJENJIVANJEM GLEDA NA HRVATE KOJI DRŽE DO SVOG SVJETONAZORA!

Mario Iveković posebno se osvrnuo na skandaloznu izjavu ministra rada Josipa Aladrovića, koji je govoreći o neradnoj nedjelji, spominjao “onaj nekakav svjetonazor”: - Stvarno je neprihvatljivo da ministar s takvim podcjenjivanjem gleda na jedan veliki dio Hrvata, koji drže do svog svjetonazora. Svaki pošten i normalan čovjek drži do svjetonazora, bez obzira kakav bio.

“Nedjelja je neradni dan i od toga treba krenuti, a onda možemo razmišljati postoje li iznimke,” logično zaključuje čelnik Novog sindikata: ”Nitko se ne protivi da nedjeljom radi bolnica ili javni promet, ali mora li baš i trgovina raditi? Netko bi se morao jako potruditi kako bi dokazao da je to potrebno, ali kod nas je sve obrnuto… Prvo se nametne da se mora raditi, iako smo čuli da većina hrvatskih građana ne želi radnu nedjelju i sada mi, koji smo protiv, moramo njima nešto dokazivati – to je smiješno!

Najbolji model za rješenje tog pitanja je onaj koji primjenjuje Švicarska, ali Švicarske se naši političari boje iz više razloga - nastavio je Iveković: - U Švicarskoj su čak nekoliko puta pokrenute referendumske inicijative da se nedjelja proglasi radnim danom, no one nisu uspjele. Ne bi uspjele ni u Hrvatskoj, međutitim, kod nas narodu nedaju pravo da referendumom rješava važna društvena pitanja.

“Švicarske ima generalnu zabranu rada nedjeljom, a ako netko želi raditi, onda radnik mora potpisati potvrdu da se s tim slaže, dobiva najmanje 50 posto veću plaću nego običnim radnim danom i odmah idući dan ima slobodan,” nadovezao se Pero Kovačević i nastavio o švicarskom modelu: “Tamo se ograničenje rada nedjeljom ne odnosi samo na obiteljske trgovine, u kojima rade članovi obitelji, koji su ujedno i vlasnici. Slično je i u Njemačkoj.”

SPREGA HDZ I SDP-a PROTIV NERADNE NEDJELJE…

Godine 2006. prvi smo u Hrvatskom saboru predložili Zakon o radnom vremenu prodajnih mjesta, kojim smo htjeli regulirati to pitanje po uzoru na Njemačku, a ona to ima još od 1916. godine – podsjetio je Kovačević: -  U Njemačkoj je zabranjen rad nedjeljom, a iznimke su javne službe koje moraju raditi, vatrogasci, medicinari, policija, itd. No, taj se dio rada plaća dvostruko više, država to kontrolira i nema prijevare.

Na upit što se dogodilo s njegovim zakonskim prijedlogom, Kovačević je odgovorio: - Nije prošao, jer ga nisu podržali ni HDZ ni SDP! Nakon što nas je HDZ, zajedno sa SDP-om 2006. godine odbio, mrtvi hladni su u izbornoj kampanji 2007. obećavali isti zakon. Donjeli su ga 2008. godine i onda ga je srušio Ustavni sud, u kojem opet sjede oni, koje su postavili HDZ i SDP! Govorili su da štite interese radnika, a namjerno su omogućili Ustavnom sudu da zakon proglasi protustavnim.

Pero Kovačević je odgovorio i na pitanje zašto SDP, kao ‘socijaldemokratska’ stranka, nije uvela neradnu nedjelju u trgovini: - Oni su donjeli Zakon o radu, koji je pripremao Mirando Mrsić, a kojim su prava radnika još i smanjili u odnosu na ono što je bilo za vrijeme HDZ-a!

“Iz ugla radnika i sindikata, Vlada Zorana Milanovića bila je do sada najgora od postojanja Hrvatske,” nadovezao se sindikalist Iveković i otkrio: “Mirando Mrsić je na jednom sastanku čak rekao da je upravo Novi sindikat jedan od razloga što se donosi takav Zakon i da sindikati poput našega, ne bi smjeli djelovati!”

O NERADNOJ NEDJELJI U TRGOVINI ODLUČUJU ONI KOJI NEDJELJOM NE RADE!

Neshvatljivo mi je da postoji veliki broj naših političara, koje slušam zadnjih tjedan dana i koji intenzivno ocjenjuju da je narod Velike Britanije napravio pogrešku, zato što su na referendumu izabrali izlazak iz EU. Odakle njima pravo da to ocjenjuju - zapitao se Iveković: - Tu se najbolje vidi kako naša politika gleda na narod. Oni kažu da su Britanci pogriješili! Hrvatski narod je po njima pogriješio na svakom referendumu, osim kada su dopustili da i jedan čovjek može izglasati naš ulazak u Europsku uniju!

U Bujici je rečeno kako je paradoksalno da o neradnoj nedjelji u Hrvatskoj odlučuju oni koji ne rade nedjeljom i koji za razliku od radnica i radnika u trgovini, imaju mogućnost zajedničkog nedejljnog objeda s obitelji.

“Nedjelja je neradni dan i to nam piše u Zakonu o radu, sve ostalo je licemjerje,” zaključuje Iveković.

Mi imamo suverenističi pristup, za razliku od globalističkog – poentirao je u Bujici Pero Kovačević: - Globalistički pristup je pristup Plenkovićeve Vlade i bivše Vlade Zorana Milanovića, koja je i dovela radnike  u stanje u kojem jesu. Trebamo vratiti dostojanstvo radnicima i donositi zakone suverenistički, u intreresu Hrvatskoga naroda, a ne Bruxellesa i različitih stranih lobija.