Zadnji komentari

Američke države otkazuju pobačaje zbog pandemije koronavirusa: Pobuna Planned Parenthooda i zagovarateljica pobačaja

Pin It

Američke savezne države Teksas i Ohio zbog krize s koronavirusom otkazale su sve operacije koje nisu hitne, uključujući i pobačaje. Njihov logičan postupak uslijed globalne pandemije naišao je kritike zagovarateljica tzv. “prava na izbor i pobačaj”. Demokratska senatorica Kamala Harris, napisala je kako “vlasti koriste pandemiju za kontrolu nad ženskim tijelom. To je krajnje prezirno.”, ustvrdila je.

Donesena odluka o odgodi svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne

Teksas je u ponedjeljak naredio obustavljanje kirurških pobačaja zbog rastuće epidemije koronavirusa, dva dana nakon što su vlasti u Ohiju izdale sličnu naredbu.

Teksaški guverner Greg Abbot u subotu je naredio odgodu svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne kako bi osigurao dovoljno bolničkih kreveta za oboljele od Covida-19 i dovoljnu količinu zaštitne opreme za one koji ih njeguju, javlja NBC.

“Moramo zajedno raditi kako bismo zaustavili širenje virusa i osigurali da naši zdravstveni radnici i ustanove za sada imaju sve resurse potrebne za borbu protiv virusa”, rekao je državni odvjetnik Ken Paxton i dodao da će “pružatelji usluga pobačaja koji prekrše nalog guvernera snositi sankcije”.

Nepoštivanje zakona moglo bi rezultirati novčanom kaznom u iznosu do 1.000 dolara ili 180 dana zatvora.

Pandemija je pokazala da pobačaj nije hitan slučaj

U državi Ohio je glavni državni odvjetnik, nakon odluke vlasti o odgodi zahvata koji nisu hitni, na adrese triju klinika koje izvode pobačaje poslao pisma u kojima stoji da moraju poštivati gore navedenu odluku.

“U ime Odjela, vama i vašoj ustanovi naređeno je da odmah prestanete obavljati nebitne i izborne kirurške pobačaje”, navodi se u svakom pismu, izvijestio je NBC.

“Nebitni kirurški pobačaji su oni koji se mogu odgoditi bez nepotrebnog rizika za sadašnje ili buduće zdravlje pacijenta.”

Jedan od najvećih pružatelja pobačaja u SAD-u, klinika Planned Parenthood (“Planirano roditeljstvo”) usprotivila se takvoj odluci.

“Prioritet svih zdravstvenih centara naših klinika je zdravlje i sigurnost naših pacijenata i osoblja i osiguravanje da građani mogu pristupiti osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, koja uključuje i pobačaj”, navodi se u priopćenju.

“Kao što su priznali medicinski stručnjaci, pobačaj je vremenski osjetljiv medicinski postupak. Odgoda od 30 dana, ili čak i manje, može učiniti pobačaj potpuno nepristupačnim.”, smatraju.

Izvor: narod.hr