Zadnji komentari

Mladen Pavković: Trgovina i za Oluju

Pin It

Na Pujankama dovršen veličanstveni mural povodom 22. obljetnice ...

To što može notorni Milorad Pupovac to ne može – nitko. Evo, sada je uspio staviti „na vagu“ i Vojno-redarstvenu operaciju Oluja, tj. „prisiliti“ hrvatsku Vladu na „razmjenu“, odnosno da predstavnik SDSS-a bude nazočan na obilježavanju najsjajnije hrvatske vojne operacije u Kninu

a da za uzvrat nitko drugi već hrvatski general, legenda Domovinskog rata Tomo Medved mora otići u Grubore i tamo odati počast srpskim civilima (6)navodno ubijenim od strane pripadnika ATJ Lučko nakon Oluje.

Da se razumijemo. Nitko ne umanjuje nikakav zločin, pa ni ovaj u Gruborima, za koji nikada nitko nije ni osuđen. Ali, jel bi došlo do tog i drugih sličnih zločina da se 1991. nisu pobunili prije svih Srbi iz ovoga kraja i oružjem pokušali srušiti legalnu izabranu vlast u Hrvatskoj, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom?

Nakon toga, Knin je godinama bio pod srpskom okupacijom, tamo su sve do 1995. učinjeni brojni zločini nad Hrvatima, za što do dana današnjega nitko nije odgovarao.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne može podržati tu gestu, da se 5. kolovoza, u Kninu pojavi netko od Srba, jer bi time dali  neku vrstu legitimiteta etničkom čišćenju koji se tamo dogodio od strane Hrvata.

On je zaboravio na izjavu ratnog zločinca Slobodana Miloševića, kad je nakon Oluje izjavio da su iz Knina Srbi pobjegli kao zečevi te da su tako brzo trčali da ih nitko nije mogao stići ni do Beograda!

Jeste li čuli da je Pupovac igdje demantirao izjavu Vučića o etničkom čišćenju Srba?

Međutim, ovo što se događa, da srpski potpredsjednik hrvatske Vlade „mora“ ići na obilježavanje hrvatske pobjede, a drugi, hrvatski, i još k tome i ministar branitelja, pokloniti se srpskim civilnim žrtvama, otvara i drugo veliko pitanje:

Hoće li od sada predstavnici Srba u Republici Hrvatskoj biti nazočni i prigodom obilježavanja srpskih i inih zločina u Vukovaru, Škabrnji, Borovu Selu,Lovasu, Pakracu, Petrinji, Sisku, Zadru, Šibeniku, Voćinu, Saborskom, Gospiću, Vinkovcima, Osijeku, Iloku, Dubrovniku, Tovarniku, Bogdanovcima, Širokoj Kuli, Slavonskom Brodu, Žutoj lokvi, Erdutu, Kijevu, Strugi, Lipovači, Nadinu, Jasenici, Lovincu, Karlovcu, Skeli, Kusonjama, Ćeliji, Novoj Gradiški, Daruvaru, Kutini, Novskoj, Benkovcu, Hrvatskoj Kostajnici, Sunji, Hrvatskoj Dubici, Baćinu i brojnim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske?

Zašto uostalom srpski predstavnici iz Hrvatske ne bi svake godine zapalili svijeće u srpskim koncentracijskim logorima po Srbiji, ili otišli se pokloniti velikom broju ubijenih Hrvata diljem Bosanske Posavine?

Hoće li ikada obići barem jednu masovnu grobnicu, hoće li položiti vijenac na najvećoj masovnoj grobnici u Vukovaru, gdje su danas postavljeni bijeli križevi, njih 938?

Da, za te i brojne druge srpske zločine, uključujući i rušenje vukovarske ratne bolnice, dosad su tek tu i tamo neki pojedinci sjeli na optuženičku klupu. I to je sve.

Prigodom dolaska u Knin, na kninsku tvrđavu, hoće li 5. kolovoza, srpski predstavnik zastati kod bivšeg srpskog zatvora i zapaliti svijeću za tamo ubijene i masakrirane Hrvate?

Domovinski rat su započeli Srbi, a ratni zločin etničkog čišćenja, kojeg oni nama danas predbacuju, bila je tek jedna od metoda  srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku.

Nu, kako bilo da bilo, ovo je vrlo opasna „trgovina“ – oni vamo, mi tamo!

Ne, za to se nismo borili!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)