Zadnji komentari

Gradonačelnik Zagreba

Pin It

Počelo je počelo. Svaki dan je sve više kandidata za gradonačelnika Zagreba. Do izbora je još više od pola godine. Zagreb je veliki mamac, ali i velika odgovornost, posebice danas, kad je zdrman potresom, devastiran, pokraden, osiromašen, provincijaliziran, privatiziran, posvojen, pun svakojakog kiča, šarenila, politiziranja, farbanja, obmanjivanja, opstrukcija, oportunizma, klijentelizma, nepotizma, mita, korupcije, Korone, ,,,,

uz puzajuću recesiju, praznu blagajnu, gradonačelnika koji dela 20 sati dnevno, koji zna gdje  kad krepa golub, koji posjeduje žetončiće, stanove, kuće, vile, skupi namještaj, automobile, skupocjene satove,...i Rudija. Imao je i puno prijatelja, svake fele, svoje kumice na placu, svoje zastupnike u saboru i u gradskoj skupštini, svoje konobare, kuhare, sobarice, …. Kažu da je sad ostao sam s Rudijem i ponekim Romom, koji mu je odan do groba. Vidi se da je čovjek bolestan. Ima i poprilično godina. Umoran je, iscrpljen, bez ideja, elana, moći i potpore.

Ne bih baš u to vjerovala. Mnogo je onih koji su gradonačelniku Bandiću puno toga dužni, od omogućavanja dolaska u Zagreb, školovanja, dobivanja stanova, zapošljavanja, funkcija, benefita, sinekura,… Nisu to bili samo prijatelji i kumovi. Bilo je tu i sunarodnjačke sirotinje, kojoj je pomoć zaista trebala. Da nije bilo Milana oni bi i danas bacali  kamena s ramena, negdje u  zabiti, čuvali desetak ovaca, naganjali medvjede, poskoke,….sanjali Bijeli Zagreb grad i molili se Bogu da im čuva i brani Milana, koji im jedini može pomoći. Gradonačelnik je mekog srca i široke ruke, neizmjerno socijalno osjetljiv, darežljiv, human i  sebeljubiv. Međutim, svemu jednom dođe kraj, ako nijedan drugi, ono prirodni. Vrijeme je da se naš dugovječni gradonačelnik odmori. Zaslužio je. Zaslužili smo i mi da  novog gradonačelnika, obrazovanog, modernog, slobodoumnog, domoljubnog, našeg, domaćeg, ….koji je izrastao iz naroda, građanstva, agramerstva, na demokraciji, u slobodi,...koji zna što Zagrebu i Zagrepčanima treba, koji će za sve biti jednak, koji se neće okružiti kumovima, rodijacima, žetončićima, koji neće graditi fontane, dok samo 100 metara od famoznih fontana građani imaju pumpu za vodu u dvorištu, koji neće graditi Manheten, dok se centar grada ruši, koji neće “kljusine” s hipodroma deložirati, koji neće građanima otimati zemljišta za svoje utilitarne projekte, koji neće uhljebljivati kumove, rodbinu i frendove, koji neće proganjati policajca kad ga kazni zbog  vožnje u pripitom stanju, koji neće šurovati s podzemljem,….koji nam se neće izrugivati, podcjenjivati nas, napadati novinarke, dijeliti lekcije, kao da je pozobao svu pamet svijeta, koji će biti solidno obrazovan, sposoban, kulturan, civiliziran, prirodan, pošten, istinoljubiv, dosljedan, vjerodostojan, ….kojega se nećemo nikad, nigdje, zašto i ni za što sramiti. Zagreb je do sada imao puno gradonačelnika. U prošlom državnom uređenju svi su bili članovi SKH. Neki su bili jako uspješni, neki dovoljno, neki neuspješni. Sva njihova činjenja i nečinjenja bila su vidljiva u gradu i osjetila su se  u gradu, dugo poslije njih. Svaki od n jih ostavio je nešto posebno, vrijedno i trajno, po čemu g se pamti. Ako ništa drugo, ono realnu viziju razvoja grada u budućnosti. Takva analiza zahtijeva istraživanje i znanstveni pristup. 

Dakle, od Gospodnje 2005. godine gradom vlada gospodin Milan Bandić. Svašta se u tom razdoblju događalo i nadogađalo.  Bilo je tu i dobih, inovativnih i kreativnih zahvata i djela. Međutim, grad nam je malo pomalo klizio iz ruku, da bi se konačno otklizao, tamo gdje je sada i kakav je sada. Oronuo starac, ogrezao u mnoge ne baš dobre, zakonite, legalne, legitimne čiste  vode, zapravo u močvare (bare), koje nesnosno smrde. Puno velikih i malih krokodila u toj kaljuži vrebaju svoj  plijen.  Međutim, ima i onih koji žele tu “močvaru isušiti, raskužiti, sanirati, očistiti, oplemeniti, europeizirati, napuniti svime onime, što moderan život građana treba, traži i očekuje.

Za pretpostaviti je da svi kandidati za gradonačelnika imaju opće uvjete, koje ta funkcija zahtijeva, da su sposobni, zdravi, humani, pošteni, realni, dobronamjerni, socijalno osviješteni, slobodoumni, moderni, europski i agramerski nastrojeni, dalekovidni, da imaju realnu viziju za razvoj grada i bolji život građana, uz znatno manje prireze i posebne poreze, čija namjena će biti uglavnom namijenjena Zagrebu i njegovim stanovnicima, a neće se kao do sada šakom i kapom dijeliti okolo.

Bilo bi dobro sve te kandidate međusobno sučeliti. Najvažnije pitanje bi trebalo biti. Zašto hoćeš biti gradonačelnik (ca) Zagreba? U drugom krugu, kad se izbor svede na dvoje, bilo bi nužno analizirati, evaluirati, procijeniti i ocijeniti njihove programe, pri čemu ne bi smjelo biti nimalo važno, tko su ti ljudi, tko iza njih stoji, iz koje su političke stranke, gdje su dosad radili, što su stekli, …

Onaj tko ima solidno opće i posebno znanje,  mnogostruke djelotvorne, zdrave, napredne, sposobnosti, racionalne , intelektualne, socijalne, moderne, IT, STEM,...vještine, onaj tko ovaj grad osjeća, s njim živi, raste i razvija se, onaj tko je pošten, iskren, normalan, prilagodljiv, razuman, mudar, … najbolji od najboljih, trebao bi biti naš novi Gradonačelnik.

Ankica Benček