Zadnji komentari

Norveški zastupnik nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu za mir: ‘Napravio je puno više za stvaranje mira nego mnogi drugi prethodni dobitnici’

Pin It

Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump (74) formalno je nominiran za Nobelovu nagradu za mir jer je uspio isposlovati mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Fox News.

Trumpa je za Nobela nominirao norveški parlamentarni zastupnik Christian Tybring-Gjedde, koji je tom prilikom pohvalio američkog predsjednika i njegove napore da okonča dugotrajne sukobe diljem svijeta.

“Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade”, rekao je Tybring-Gjedde za Fox News. Inače, ovaj norveški zastupnik je četiri puta osvojio mandat norveškom parlamentu, a bio je i predstavnik te zemlje u NATO-u.

Tybring-Gjedde istaknuo je Trumpovu ulogu u ustanovljivanju odnosa između Izraela i UAE-a. “Kako se očekuje, druge će zemlje Bliskog istoka slijediti put koji su utrli Emirati. Taj bi sporazum mogao pokrenuti tranziciju te regije u regiju suradnje i prosperiteta”, dodao je.

Norvežanin je istaknuo i Trumpove pokušaje da riješi konflikte između Indije i Pakistana te Sjeverne i Južne Koreje.

Ovo nije Trumpova prva nominacija za Nobelovu nagradu za mir. Tybring-Gjedde i drugi norveški dužnosnik nominirali su ga za nagradu nakon što se 2018. godine u Singapuru susreo sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom, a navodno ga je tada za Nobela nominirao i tadašnji japanski premijer Shinzo Abe.

“Vijeće bi trebalo sagledati činjenice, a ne njegovo ponašanje. Ljudi koji su prije njega osvojili nagradu napravili su puno manje od njega. Primjerice, Barack Obama nije napravio ništa”, kazao je Tybring-Gjedde.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir neće biti objavljen prije listopada 2021. godine.

Izvor: narod.hr/Fox News