Zadnji komentari

Priča o sinu koji je prodao čitav svijet

Pin It

Priča o Hunteru Bidenu nije samo priča o razmetnom sinu koji koristi politički položaj svoga oca kako bi se obogatio, već i priča koja se tiče američke, pa i globalne, sigurnosne politike - priča o sinu koji je prodao čitav svijet.

Aktualna predsjednička kampanja u Americi najčudnija je od svih čudnih predsjedničkih kampanja u američkoj povijesti. Dosad smo vidjeli svašta, od cirkusa s demokratskim predizborima zimus do odustajanja od predizbora pod izgovorom korone, od svakodnevnih prizora anarhije i paleži u gradovima pod kontrolom demokrata tijekom cijelog ljeta, pa sve do toga da Trumpov izazivač uopće ne vodi klasičnu kampanju, već se oslanja samo na podršku medija, javljajući se povremeno iz podruma svoje kuće. Stoga se sada, kako se kampanja zahuktava, svi pitaju kakvo nas čudo još očekuje.

Znamo da je kampanja po zamisli trebala biti još čudnija nego što je sad. Tako su prošle jeseni demokrati pokrenuli postupak Trumpovog opoziva zbog inkriminiranog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, s idejom da se taj proces razvuče do izbora i da im taj proces bude glavna linija napada na Trumpa. Međutim, kako su na svjetlo dana počele izlaziti afere koje su se vezivale za zanimljive poslovne angažmane Bidenovog sina Huntera u Ukrajini, ispostavilo se da je opoziv bio čisti autogol, pa je entuzijazam oko opoziva naprasno splasnuo, a lopta neplanirano završila u golu napadača. Tako je na površinu isplivao milijunski ugovor Huntera Bidena s najvećom ukrajinskom privatnom energetskom kompanijom Burisma Holdings. Osnivač te tvrtke je bivši Janukovičev ministar Mikola Zločevski, dok većinski paket dionica drži proruski tajkun Igor Kolomojski. Na pitanje novinara što je bilo presudno za njegov angažmanu s Burismom, unatoč tome što nema nikakvog znanja o energetici, Hunter lakonski odgovara - “očevo prezime”. Kako god bilo, umjesto da Ukrajina bude glavna linija napada na Trumpa u kampanji, sada Biden morati odgovarati na neugodna pitanja o poslovima svog sina u Ukrajini. I doista, bilo je gotovo neugodno gledati kako stari Joe Biden nemušto pokušava izvrdati pitanja novinara “Axiosa” o unosnim poslovima njegovog sina Huntera. Jer, to i jest jedna priča koja za sobom povlači mnoga zanimljiva pitanja. Priča je to o problematičnom sinu kojem je sve krenulo u životu kada njegov otac postaje američki potpredsjednik. Ulazak Joe Bidena u Bijelu kuću bio je trenutak u kojem dugogodišnji narkomanski ovisnik, s razorenim brakom iza sebe i s poslom zastupnika online kockarnica, otkriva u sebi poslovni genij i postaje pravi globalni lovac na imovinu s milijunima dolara teškim inozemnim ugovorima.

U nekidan objavljenom izvještaju o istrazi senatskih odbora za sigurnost i za financije, pored spomenute Burisme, navode se i drugi poslovni aranžmani Huntera Bidena s inozemnim partnerima, poput donacije od 3,5 milijuna dolara Elene Baturine, udovice bivšeg moskovskog gradonačelnika bliske Putinu, kao i njegova povezanost s prostitucijom i ruskim lancem trgovine ljudima u istočnoeuropskim zemljama. Mora se priznati kako ima neke ironije, pa i poetske pravde, u tome što propala istraga o navodnim Trumpovim “ruskim vezama” sada dobiva epilog kroz dokaze o poslovnim vezama obitelji Biden s Kremljom. No, koliko god bila zanimljiva Hunterova igra lovca i lovine s ruskim medvjedom, prema dostupnim podacima, pravi poslovni uzlet Hunter Biden doživljava kada je uzjahao kineskog zmaja. Poznato je kako je komunistička Kina glavni američki rival na globalnoj sceni. Kineski režim predstavlja najveći američki izazov na polju tehnoloških inovacija, ekonomske sigurnosti, demokracije i ljudskih prava, a kineski dužnosnici otvoreno govore kako žele zamijeniti Ameriku na mjestu supersile. Ali, ne misle svi tako. Joe Biden, recimo. Po njemu je “uspon Kine pozitivna stvar, ne samo za kineski narod, već i za Sjedinjene Države i čitav svijet” Zašto on tako misli postaje jasnije ako pobliže pogledamo “kinesku storiju” obitelji Biden. Za početak ove političke romanse možemo uzeti prosinac 2013. godine, kada Biden, kao Obamin posebni izaslanik za Kinu, leti za Peking kako bi riješio probleme vezane za krađu tehnologije i kineske vojne prijetnje u Južnom moru. U avionu s njim se našao i sin Hunter. Deset dana nakon tog puta, prema dostupnim izvještajima, na račun Hunterove tek osnovane tvrtke Bohai Harvest uplaćeno je 1,5 milijardi dolara s računa kineske vlade, a sama tvrtka dobija povlašten status u Kini, kakav nema nijedna svjetski poznata kompanija.

Bohai Harvest i kineska vojna avioindustrija (AVIC) nakon te transakcije kupuju američku automobilsku tvrtku Henniges, koja surađuje s američkom vojskom. Iako je AVIC već optuživana za krađu američke vojne tehnologije, Obamina administracija odobrava tu prodaju. Slične poslovne aranžmane Hunter Biden razvija s Kinezima oko kupovine rudnika bakra i molibdena u Africi, u vrijeme dok se Amerika sudi s Kinom zbog monopola na tržištu rijetkih ruda. Pored toga, Bidenov sin 2014. postaje investitor u kineskoj tvrtki China General Nuclear (CGN), koja je bila pod istragom FBI zbog krađe nuklearnih tajni. Na Pentagonovoj listi kineskih tvrtki povezanih s kineskom vojnom industrijom, pored Huaweija i ostalih, našle su se i kompanije AVIC i CGN. Hunter Biden je prošle godine pod pritiskom politike povukao svoje udjele u CGN, koja se u međuvremenu našla na sudu zbog špijunaže. Nije poznato je li FBI znao da istražuje tvrtku u čijem vlasništvu ima udjela potpredsjednikov sin, ali je poznat slučaj Patricka Hoa, zastupnika kineske naftne industrije, koji je, nakon što je uhićen zbog korupcije, svoj telefonski poziv iskoristio kako bi nazvao Hunterovog strica Jamesa. Na upit novinara “New York Timesa” zašto je zvao baš njega, odgovorio je kako je ovaj tražio Huntera. Zbog toga se sada mnogi pitaju nisu li Bidenovi blagonakloni stavovi prema Kini i njegove opetovane izjave kako “Kina nije prijetnja”, rezultat upravo tih poslovnih veza njegove obitelji s kineskim državnim kompanijama? Razumljiva je potpuna nezainteresiranost medija za ovu priču, jer se ne radi o Trumpu i njegovim sinovima, već o obitelji Biden. Kada je Trump postao predsjednik njegovi su sinovi obustavili sve inozemne poslove, a ovdje vidimo kako je Bidenov sin započeo svoju inozemnu poslovnu karijeru u trenutku kada je njegov otac ušao u Bijelu kuću, što je medijski potpuno neatraktivno.

Kada sve ovo imamo u vidu, postaje i malo jasnije zbog čega je Joe Biden, unatoč svim preprekama koje pred njega postavlja starost, ušao u iscrpljujuću utrku za predsjednika. Bidenov politički angažman od početka njegove karijere predstavljao je i glavnu polugu uspona čitave obitelji od skromnog porijekla do današnjeg bogatstva. Sada ti unosni obiteljski poslovi trebaju političku zaštititu od istraga koje kucaju na vrata. Zbog toga i treba očekivati da će poslovi Huntera Bidena doći u fokus javnosti u samom finišu ove kampanje. Jer, kako vidimo, to nije samo obična priča o razmetnom sinu koji koristi politički položaj svog oca kako bi se obogatio, već priča koja se tiče američke, pa i globalne, sigurnosne politike - priča o sinu koji je prodao čitav svijet.

Borislav Ristić/VL