Zadnji komentari

Američki veleposlanik: ‘U Europi je 1000 aviona F-16, njihovom nabavom ulazite u klub i regionalno partnerstvo sa Slovačkom’

Pin It

The US says a Russian man tried to smuggle F-16 manuals into Russia -  Business Insider

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je da su borbeni avioni F-16 najbolji borbeni avioni na svijetu te da nada kako će se Hrvatska pri kupnji novih zrakoplova odlučiti za američku ponudu.

“Važno je da i studenti i istraživači imaju pristup ovoj tehnologiji”, istaknuo je profesor Zdravko Terze, voditelj studija zrakoplovnog inženjerstva na FSB-u.

“U Europi je tisuću aviona F-16. Nije riječ samo o kupnji nekoliko aviona, već i o ulasku u klub”, rekao je američki veleposlanik. Dodao je i da se radi o održavanju dugogodišnjih partnerskih odnosa.

Iz tvrtke Lockheed Martin također su naveli da nudi mogućnost strateškog partnerstva ne samo sa SAD-om i NATO-om, ali i regionalnog s Bugarskom i Slovačkom koje su se odlučile za te lovce.

Razgovarat će o obrambenoj suradnji, avionima F-16, dvostrukom oporezivanju, jugoistoku Europe te o viznom izuzeću kojemu smo vrlo blizu, otkrio je Kohorst.

S Trumpovim šefom diplomacije u Dubrovniku će se sastati predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Teme razgovora osim bilateralnih odnosa, bit će vezane uz ukidanje viza, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, ali interes je SAD-a i da se razgovara o uvođenju 5G mreže, što je bila ključna tema kada je Pompeo nedavno putovao u Sloveniju.

Podsjetimo, američki državni tajnik i bivši direktor CIA-e Mike Pompeo, sredinom kolovoza je posjetio Češku, Sloveniju i Austriju i Poljsku gdje je potpisao ugovor o pojačanoj vojnoj suradnji SAD-a i Poljske.

Tu turneju je završio prisustovanjem na proslavi legendarne pobjede poljske vojske nad komunstičkom Crvenom Armijom 1920. nakon I. svjetskog rata, kada je Lenjin odlučio vojni krenuti na Zapad u cilju proširenja komunističke tiranije.

Izvor: narod.hr