Zadnji komentari

Četvrtina Hrvata gladuje, a godišnje se baci na stotine tisuća tona hrane

Pin It

SIROMAŠTVO POČINJE U GLAVI | Hayat.ba

U siromaštvu živi 25 posto građana, a Hrvat na godinu baci oko 97 kilograma hrane. U Hrvatskoj se baci 400 tisuća tona hrane na godinu, a najviše hrane bace kućanstva, 77 posto. Dok tvornice devet posto, restorani šest posto, a iz trgovina se baci tri posto hrane.

Po prvi put se danas obilježava Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane kako bi se osvijestilo građane te smanjile velike količine bačene hrane. 

U siromaštvu živi 25 posto građana, a Hrvat na godinu baci oko 97 kilograma hrane.

“Nama svaki mjesec preko tisuću članova obitelji ostane bez ičega. Majke dođu, plaču, djeca su im gladna cijeli dan, odlaze od kuće nema ništa, dođu u školu nema ništa. To je prestrašno“, ističe predsjednica Udruge Rijeka ljubavi Štefica Čučak za Dnevnik.hr. 

Kako se može spriječiti bacanje hrane najbolji je primjer Zdenka Matagić iz Čepina koja ima vlastiti vrt i životinje.

„Mi dosta stvari koristimo iz tog vrta u svojoj prehrani i pravimo domaće pekmeze, a našim zečićima, ptičicama i kokicama dajemo nekakve otpatke, mrvice”, objašnjava.

Donesena je strategija od polja do stola s ciljem da domaći proizvodi zamijene uvozne i da se baca manje hrane.

Anamarija Krišto iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača poručuje kako potrošnja diktira proizvodnju i dokle god potrošač bude preferirao strani, jeftiniji proizvod teško ćemo moći plasirati naše domaće, zdravije proizvode na tržište.

Autor:I.I./dnevno.hr