Zadnji komentari

Mladen Pavković: Opet se proganjaju domoljubni autori

Pin It

Vrdoljak: Film 'General' trebalo bi gledati samo na velikom platnu pulske  Arene - tportal

Ovih dana jedan dio (pretežno lijevih) medija bruje o financijskim problemima jednog od najpoznatijih i najboljih hrvatskih redatelja i glumaca – Antuna Vrdoljaka. Čini se da se sa snimanjem i prikazivanjem  igranog filma i tv serije  „General“ o legendi Domovinskog rata generalu  Gotovini „sam pokopao“.

Navodno ga tuže za 1,6 milijuna kuna, odnosno navodno zasad on i njegovi sinovi, koji imaju tvrtke, morat će odgovarati ili odgovaraju na čak 17 tužbi. Tuže ga da nije poštivao ugovor i stavio propagandnu poruku, ali i neki glumci kojima je navodno ostao dužan, ili bolje rečeno nije do kraja podmirio ugovorne obveze.

Što jeste, a što nije od svega istina, tek će se vidjeti.

Međutim, za razliku od Vrdoljaka neke njegove kolege, poput obitelji Rade Šerbedžije nemaju takvih i sličnih problema. Njih nitko ne ganja ni za nepropisno parkiranje. Oni su dobili ili dobivaju gotovo sve od države, za koju se nažalost nisu borili. Čak imaju na uživanje i dio Brijuna, gdje „noga majke koje su stradale u ratu ne mogu doći“ (ako ne plate ulaznicu).

Nu, problem je puno dublji. Većina onih koji se danas bave hrvatstvom i domoljubljem mora računati na probleme ili pak da će u tzv. velikim medijima biti popljuvana i zgažena.

Ne daj Bože da  neki od njih poput Vrdoljaka ostanu nešto dužni kojem glumcu ili vozaču, kojima bi prije svega trebala biti čast sudjelovati u domoljubnim projektima.

 Nije tu riječ samo o filmu, slično prolaze i pisci i nakladnici domoljubne tematike.

Njima kao da se oprašta sve osim uspjeha. (I zarade!).

Lepi Rade, kako ga zovu, nema problema ni s organiziranjem svojih koncerata. Njemu su za razliku od recimo Thompsona i sličnih sve dvorane otvorene, pa i pulska Arena.

A to da razne šerbedžije nisu sudjelovale u obrani ili su u to vrijeme snimale sa ženom ratnog srpskog zločinca, e to im tek sada dolazi na istinsku naplatu.

O filmu i tv seriji „General“ najružnije govore i pišu oni koji misle da su trebali, a nisu se tamo pojavili, kao da je film (baš kao i knjiga) „sveto pismo“. 

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)