Zadnji komentari

Ordo Iuris: Otvoreno pismo Pravobraniteljici za djecu

Pin It

ŠOK U ŠVEDSKOJ: I vrtićku djecu odveli na gay paradu – Maxportal

Poštovana, prošlog je tjedna u Hrvatskom saboru pokrenuta rasprava i postavljeno zastupničko pitanje u vezi e-mailovakoje su djeca u dobi od 10 do 12 godina zaprimila od platforme za grafički dizajn Canvana svoje školske e-mail adrese, koja ih poziva na sudjelovanje u LGBT aktivizmu.

Zaklada za pravnu kulturu OrdoIuris smatra spomenutu akcijusuptilnim pokušajem indoktrinacije djece LGBT ideologijom, koja im je predstavljena na „šareni“ način, bez potpunih informacija, da osobe koje se odluče na takav način života žive vrlo promiskuitetno, izloženiji su psihičkim i fizičkim bolestima i skloniji seksualnim devijacijama. 

Ako uzmemo u obzir nevinost djece, teško je očekivati da ona shvate pune implikacije življenja u takvoj subkulturi. Glede fotografija koje prate problematični Canvin e-mail (u prilogu), one su suviše eksplicitne i u najmanju ruku djeluju konfuzno na djecu u toj dobi.

Uzimajući u obzir dosad navedeno, smatramo da opisani marketinško-ideološki trik dotične dizajnerske platforme, potpomognut od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, predstavlja kršenje odredaba čl. 5 Konvencije o pravima djeteta koji propisuje obvezu države da radi osiguranja odgovarajućeg  usmjeravanja  i  vođenja  djeteta  u  korištenju  prava  priznatih Konvencijom,  a  u  skladu  s  razvojnim  sposobnostima  djeteta,  poštuje odgovornosti,  prava  i  dužnosti  roditelja. Naime, roditeljima nije ostavljena nikakva mogućnost da promptno reagiraju na sadržaj koji je za djecu štetan obzirom na njihovu ranjivost i osjetljivost. 

Također, sukladno čl. 8. i 14. Konvencije država mora jamčiti djeci pravo na očuvanje svog identiteta i pravo na slobodu misli, savjesti i vjere koja prava ona, dok su u fazi razvoja i odgoja, prakticiraju uz pomoć roditelja.

Stoga ovim putem apeliramo na Vas da reagirate u skladu s domaćim i međunarodnim propisima i Vašim ovlastima te zaštite djecu od ovakvog neprimjerenog sadržaja, odnosno založite se za rješenje koje bi omogućilo roditeljima veću kontrolu nad sadržajem kojeg djeca primaju putem obrazovnih digitalnih mreža.

S poštovanjem,

Filip Đekić, mag. iur.

OrdoIuris