Zadnji komentari

Može li biti većeg poniženja od onog kad pišeš molbu onima koji su te opljačkali i spalili ti kuću

Pin It

28. kolovoza 2020. – HVIDRA Mostar

TKO NAM JE KRIV KAD SMO “NA KRIVOJ STRANI”

Obnova zapaljenih i porušenih kuća nakon Drugog svjetskog rata u Ravnom u BiH išla je ovako: morao si napisati i u neki općinski ured predati zamolbu da ti “narodna vlast” dopusti u vlastitoj ogradi ispilati vlastito drvo od kojega ćeš moći napraviti građu za svoj spaljeni krov?!

I ako ti “narodna vlast” takvu molbu uvaži, trebaš joj biti beskrajno zahvalan za tu “neviđenu” pomoć i naklono srce za tvoje životne probleme.

To je pouka za one kojima je država nakon ovog Domovinskog rata obnavljala kuće sistemom “ključ u ruke”, a do tada ćeš o državnom trošku biti u hotelskom smještaju, pa kad se kuća obnovi i uredno namjesti kako bi mogao pristojno u njoj stanovati, napustit ćeš hotel i useliti u svoju kuću.

E, ali zato treba ispuniti uvjete. Moraš biti Hrvat u Hrvatskoj, ne Hrvat u Bosni i Hercegovini, jer ovi s ove strane granice o takvim pogodnostima mogu samo sanjati. Tko ti je kriv kad živiš na pogrešnoj strani?! I  ako misliš kako si samo u tome segmentu “ljudskih prava” oštećen, žestoko se varaš, jer će te korona vratiti u stvarnost i priuštiti ti poniženje puno veće od onog pisanja molbe s početka ove priče.

O čemu se zapravo radi? Korona se “raspojasala”, granice se zatvorile, ma ne obje, samo one s hrvatske strane, u BiH možeš, ali se u matičnu domovinu možeš vratiti samo ako ćeš deset dana nakon prelaska granice provesti u karanteni!

Međutim,  ima jedna pogodnost koju možeš iskoristiti. Služiti se “malograničnim prijelazom” za koji moraš imati urednu “malograničnu iskaznicu”! Tu iskaznicu kao Hrvat s mjestom boravka u Ravnom, dakle Federaciji BiH, možeš dobiti samo ako otiđeš u Trebinje, dakle Republiku Srpsku, napišeš molbu i iskaznica je “v žepu”!

Može li biti većeg poniženja, može li biti mizernijeg jada od ovoga? Pisat ćeš molbu onima koji su ti u ovom Domovinskom ratu opljačkali i palili kuću da ti dopuste prelaziti granicu u tvojoj državi, jer ti nećeš dolazeći niti jednom stopom stati na tuđi teritorij u ovom slučaju Republiku Srpsku, osim što si morao u tu Republiku Srpsku po dozvolu.

Ma ima li itko u ovoj jadnoj državi pametan da ovakve apsurde ukloni i ne ponižava više ovaj i onako poniženi hrvatski narod?!

Ovo je osobno iskustvo i ovdje se radi o mome rođenom bratu koji bi trebao u Republiku Srpsku (Trebinje) po dozvolu za dolazak na svoju porušenu kuću kako bi je mogao svojim rukama i svojim trudom i radom zajedno sa svojom suprugom obnoviti, a usput na toj našoj kući počeo je i rat u BiH!

Da baš na njoj, ali koga danas briga za tim. Doduše neizmjerno smo zahvalni općinskim vlastima što su nam dali željezo i beton – a to i nije malo!

Ha, tko nam je kriv kad smo na “krivoj strani”?!

Fenix-magazin/MD/dr. Jure Burić

NAPOMENA: Dr. Jure Burić je poznati dubrovački liječnik i ratni povjerenik Hrvatske vlade za jug Hrvatske, prvi župan Dubrovačko-neretvanski i bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabor do njegovoga ukinuća.