Zadnji komentari

Na pomolu nova afera u HDZ-u? Gradonačelnik raskinuo ugovor s gradskom tvrtkom i posao dao privatniku

Pin It

Nakon Slavonije, Banovine i Zagorja HDZ bi mogla potresti još jedna afera u Dalmaciji.

Gradonačelnika Obrovca Antu Župana bivši djelatnici gradske tvrtke Infra-grad prozivaju zbog namještanja posla privatnoj tvrtki.

Naime, Infra-grad gradska je komunalna tvrtka u kojoj su zaposlenici u posljednje vrijeme dobili otkaze, a dio njih je premješteno u drugu tvrtku. Razlog je, kako tvrde neki od njih, što gradonačelnik Ante Župan pokušava ugasiti tu tvrtku, dok je istodobno, posao odvoza otpada povjerio privatnoj tvrtki Loši d.o.o. iz Pakoštana.

Bivši zaposlenici tvrde kako privatna tvrtka taj posao obavlja za veći novac te su zbog toga su podnijeli i kaznenu prijavu. Prema neslužbenim informacijama DORH je donio odluku o provođenju istrage protiv bivšeg direktora Infra-grada Mate Karamarka, ali i nove direktorice Ingrid Prelas.

Zaposlenici kažu kako je sve počelo prije nekih godinu i pol dana, kada su zatražili bolje uvjete i veće plaće. Marko Klanac, bio je u Infra-gradu tehnički rukovoditelj voznog parka i operativnih poslova, ali mu je novom sistematizacijom radno mjesto ukinuto, a njemu uskoro istječe otkazni rok.

Sud je poslije donio odluku da štrajk nije bio zakonit. Prestali su sa štrajkom i vratili se na posao. Gradonačelnik Župan tijekom štrajka je, kaže, angažirao tvrtku Loši d.o.o., koja je s poslom nastavila i kad su se oni vratili na posao, te naložio tadašnjem direktoru tvrtke Mati Karamarku da podijeli otkaze zaposlenicima.

Karamarko to nije želio učiniti, Klanac kaže da ga je gradonačelnik smijenio, iako je bio njemu blizak čovjek.

“Na njegovo mjesto, od 1. kolovoza 2019. došla je Ingrid Prelas, koja sada praktički obavlja dva posla. Zaposlenica je u gradskoj upravi, gdje vodi Odsjek za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom, te je ujedno i direktorica Infra-grada. S obzirom na to da naša tvrtka ispostavlja račune gradu, to znači da ona praktički ispostavlja račune sama sebi”, objašnjava Klanac.

Ubrzo su nakon štrajka počeli otkazi, s time što je petero djelatnika premješteno u drugu gradsku tvrtku “Razvoj i trgovina”. Potom je gradonačelnik odlučio da prikupljanje otpada više neće biti u nadležnosti gradske tvrtke kao dosad, nego da će se raspisati natječaj.

“To je izglasano jer HDZ i SDSS imaju većinu u Vijeću, 11 od 13 vijećnika”, kaže Klanac, koji je, inače, gradski vijećnik HSLS-a u Obrovcu.

Nakon toga raspisan je natječaj, prvi u veljači koji je poslije bio poništen, a potom u travnju 2020., na koji su se javile tri tvrtke – Loši d.o., Benković d.o.o., te Infra-grad, koji je odmah eliminiran jer, kako kaže Klanac, nisu imali auto-podizač.

“Istina je da mi taj auto-podizač imamo, ali bio je neispravan, a direktorica ga nije htjela popraviti nekoliko mjeseci. Ubrzo su objavili da je posao dobila tvrtka Loši d.o.o. No, zanimljiv je taj prvi natječaj, koji je bio poništen. Ispostavilo se da prijavljene tvrtke nisu ispunile jedan uvjet, odnosno, nisu imale ugovor gdje će odlagati otpad”, tvrdi Klanac.

“Jedino je Infra-grad imao ugovor s gradom o gospodarenju deponijem. Natječaj je zbog toga poništen, a u međuvremenu, do raspisivanja novog natječaja, grad je potpisao ugovor o deponiju s tvrtkom Loši, koja je na novom natječaju i pobijedila”, kaže Klanac.

Mario Vrkić, koji je bio predstavnik radnika u Nadzornom odboru Infra-grada, također je dobio otkaz. I njegovo mjesto vozača nakon sistematizacije je ukinuto.

“Dio građana sada je dobio skuplje račune, primjerice, neki koji su imali račun 150 kuna mjesečno, sada imaju 225 kuna”, kaže Vrkić.

Dodaje i kako je, kad je Loši d.o.o. preuzeo posao, direktorica Prelas dio njihovih radnika rasporedila na teren kako bi radnike tvrtke Loši upoznali s terenom i poslom.

Direktorica Ingrdi Pelas tvrdi da “Infra-grad nikakvu svoju opremu nije dao na korištenje tvrtki Loši d.o.o”.

“Obavljanje oba posla ne predstavlja mi problem, s obzirom na njihovu usku povezanost. U Infra-gradu primam naknadu od 4.000 kuna i koristim službeni automobil u službene svrhe”. kaže Prelas.

“Od trinaest zaposlenih radnika, dvoje je dobilo otkaze zbog poslovno uvjetovanih razloga, a petero je sporazumno prešlo u drugu gradsku tvrtku”, objasnila je direktorica.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan kaže da su izabrali tvrtku Loši jer je bila najpovoljnija te kako nije točno da su neki dobili više račune.

Podsjetimo, gradonačelnika Župana već je bio tema medija zbog troškova za službena putovanja, koji su 2019. iznosili 187 tisuća kuna.

7dnevno