Zadnji komentari

Plenković navalio na Penavu, pokušava nas uvjeriti kako je u redu to što četnici vladaju Hrvatskom

Pin It

Plenković ističe kako se razvijaju stranke koje se protive suradnji s manjinama.

"Misle da su bolji Hrvati, katolici ili domoljubi nego mi. Mi ne mislimo tako, a očito ne misli niti velika većina hrvatskih birača. 

Nakon sjednice, pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković. 

"Redovita sjednica, razmotrili smo sva zbivanja od prošloga tjedna, osobito Dan Hrvatskog sabora, potom samit u Sloveniji, ministar Davor Božinović izvijestio je o situaciji koja je bila na granici prema nezakonitim migrantima. Dotaknuli smo i sve teme ovoga tjedna, što se tiče sjednice Vlade te Hrvatskog sabora. Što se tiče anketa koje su izašle jučer, zadovoljni smo da je HDZ stabilna politička stranka, snaga u koju očito mnogi broj građana vjeruje, s obzirom na okolnosti koje se događaju u drugim strankama", ističe premijer Plenković. 

Na pitanje nedostaje li HDZ-u zapravo prava oporba, šef HDZ-a odgovara. 

"Oporba ima svojih problema, a mi smo dobili povjerenje kada treba. Na oporbu se ne osvrćemo, neka sami rješavaju svoje probleme. Niti smo ih kreirali, niti se njima veselimo. Dobro je da ovakve situacije raščiste najširem krugu sugrađana horizonte oko toga tko je tko", kaže te dodaje da će HDZ u tri godine napraviti sve da hrvatsko društvo bude bolje nego što je bilo jučer ili nego što je danas. 

Tko će biti potpredsjednik Sabora, oni će podržati, kaže da HDZ tu ne arbitrira i da će se držati dobrih običaja.

"Oporba ima dva potpredsjednika Sabora, na njima je to da dogovaraju", kratko je komentirao.

Osvrnuo se i na Ivana Penavu kao novog predsjednik Domovinskog pokreta.

"Postoje akteri na desnijem spektru HDZ-a. To su Most, Domovinski pokret i Suverenisti. Jedna opcija ima jedan posto, druga ima tri posto, a treća ima 6,5 posto. Mi imamo 27 posto. Uz sve njih koji su se uprli da sruše HDZ, mi smo potvrdili drugi mandat ove Vlade." 

Plenković ističe kako se razvijaju stranke koje se protive suradnji s manjinama.

"Misle da su bolji Hrvati, katolici ili domoljubi nego mi. Mi ne mislimo tako, a očito ne misli niti velika većina hrvatskih birača. To mogu govoriti oni koji ne poznaju politiku Franje Tuđmana, HDZ-a, koji ne poznaju ulogu najsnažnije stranke u Hrvatskoj. Da je to tako kao što oni misle bili bi na mjestima premijera, Vlade, imali bi 31 ili 27%, a mi bi im zavidili te mislili da su oni u pravu, a mi u krivu. Oni su se svi maknuli od nas jer su se htjeli micati. Filozofija Miroslava Škore i Domovinskog pokreta bila je srušiti Kolindu Grabar-Kitarović do Zorana Milanovića. Potom su htjeli srušiti mene. Nažalost, prvi su korak uspjeli učiniti, a drugi nisu niti neće. A sada neka stoje tamo gdje jesu." 

Na upit što se događa na Banovini, dolazi zima, a naprasno se reže broj onih koji imaju pravo na besplani obrok, Plenković kaže da se radi o komunikacijskom nesporazumu.

"Razgovarao sam s potpredsjednikom Tomom Medvedom. Župan Ivan Celjak je čini mi se tu stvar riješio. Vlada je pomogla, dali smo 12 milijuna kuna upravo za te vrste troškova. Mislimo da je riječi o nekoj nespretnoj formulaciji. Svima kojima će biti potrebna pomoć oko hrane, dobit će kao i do sada. Stožer i Vlada će osigurati dovoljno sredstava, ne smije nitko biti u strahu, hrane će biti", zaključuje.

Upitan je o ostavci austrijskog kancelara Sebastiana Kurtza.

"Što će se zbivati s ovom istragom koja traje od 2016., to nije na meni da komentiram. U svakom slučaju, nastavit ćemo dobro surađivati s Austrijom i našom sestrinskom strankom. Vidim da se već vuku paralele u Hrvatskoj. Kad bi teza o tome da naša Vlada ima takav upliv, polusponzorski, prema medijima, onda bi smjer u anketi bio da je 95 posto ljudi zadovoljno, a HDZ bi imao 57 posto potpore. Takve usporedbe su krive, čak i uvredljive. Posebno jer postoje dvostruke aršine. Nećemo sad o Zagrebu. Okvir je da se po HDZ-u udara iz svih oružja i za najmanju pogrešku", komentirao je Plenković.

direktno.hr