Zadnji komentari

Oskvrnut mural BBB-a posvećen ratnom heroju

Pin It

Može biti slika sljedećeg: jedna ili više osoba

Preko lica Mile Blaževića Čađe, pod okriljem mraka - ekstremisti išarali četiri ‘S’ na ćirilici!

Struga Banska, prekrasno hrvatsko selo na rijeci Uni, uz granicu s okupiranim dijelom BiH koji neki nazivaju “RS”, sinoć je bila poprište strašno uvredljivog nedjela.

(Ne)poznati počinitelj ili više njih, pod okriljem mraka - u noći sa subote na nedjelju - oskrnavili su mural BBB-a posvećen hrvatskom ratnom heroju Mili Blaževiću Čađi!

U srpnju 1991. godine Struga Banska našla se na udaru velikosrpskih osvajača, a malobrojni hrvatski dragovoljci pokušali su dobiti na vremenu kako bi osigurali povlačenje naših civila, među kojima je bio veliki broj žena, staraca i djece… Hrabri redarstvenik Čađo, opasan eksplozivom, bacio se na neprijateljski oklopnjak i izazvao pravu paniku među zločincima! Nevjerojatnim junačkim činom, neustrašivi vitez spasio je živote brojnih Hrvata, a svoj nesebično položio na Oltar Domovine.

U svakoj normalnoj državi ovako neviđeno herojstvo bilo bi inspiracija za cjelovečernji filmski spektakl, ali ne i u Hrvatskoj. Kod nas se snimaju filmovi u kojima se oplakuje agresor, a branitelji ismijavaju. Upravo zbog takve društvene klime, hrvatski vitez Mile Blažević postao je meta simpatizera poraženih snaga, koji imaju svoje predstavike u aktualnoj vlasti. Strašno!

PHOTO: Ukoliko počinitelje ovog osobito drskog nedjela ne pronađe policija, ima tko hoće… Inače, mural koji je sinoć oskrnavljen, u Strugi Banskoj oslikali su pripadnici BBB-a, a svake godine 27. srpnja u biseru Pounja igra se i memorijalni malonogometni turnir - u čast Mile Blaževića Čađe.

Velimir Bujanec