Zadnji komentari

Znanost ili ispiranje mozga? Studenti u Barceloni morat će slušati predmet o ‘klimatskim promjenama’

Pin It

COP27: Šefica EK-a kaže da je EU ove godine udvostručila uvođenje  obnovljivih izvora

Svi studenti na Sveučilištu u Barceloni morat će pohađati obvezni kolegij o klimatskoj krizi nakon što je Sveučilište pristalo ispuniti zahtjeve aktivista.

U potezu koji se smatra prvim u svijetu, svih 14.000 studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija morat će pohađati predmet od akademske 2024. godine. Također će osmisliti program obuke o klimatskim pitanjima za 6000 zaposlenika sveučilišta.

Objava je stigla nakon sedmodnevnog prosvjeda jedne studentske aktivističke skupine iz organizacije protiv fosilnih goriva End Fossil Barcelona, piše Guardian.

Profesor na Sveučilištu: “Aktivisti su u pravu”

“Priznanje da svi moramo učiti označava promjenu u paradigmi sveučilišnog obrazovanja”, rekao je Federico Demaria, profesor ekonomije na sveučilištu i jedan od 200 koji su podržali zahtjeve studenata.

“Okidač je bilo studentski prosvjed, ali on pokazuje opću kulturnu promjenu. Prije 10 ili 15 godina sveučilište bi poslalo policiju. Ali sada ih ne možete izbaciti jer znate da su u pravu i da ih društvo podržava.”

“To nije samo još jedan predmet o održivom razvoju”, rekla je Lucía Muñoz Sueiro, aktivistica End Fossil i doktorandica na sveučilištu. “On kombinira društvene i ekološke aspekte krize koji su međusobno povezani.”

Student i aktivist Lorenzo Velotti rekao je da je razočaran što je sveučilište odbilo prihvatiti drugi glavni zahtjev grupe, da odbije financiranje od naftne kompanije Repsol i drugih tvrtki koje profitiraju od fosilnih goriva.

Studenti aktivisti odredili koji će profesori biti u povjerenstvu?

Povjerenstvo stručnjaka i akademika koje su većinom imenovali aktivisti sastat će se kako bi raspravljali o sadržaju kolegija. Među njima je Jofre Carnicer, koji je član Međunarodnog panela za klimatske promjene.

Velotti je rekao da je End Fossil iznio imena profesora s utvrđenom reputacijom u području društvenih i ekonomskih posljedica klimatskih promjena i da se Sveučilište složilo da će ti kandidati činiti 60% komisije zadužene za osmišljavanje kolegija.

Kolegij će vrijediti 5 ECTS bodova. Svaki bof predstavlja 25 sati učenja: 15 kod kuće i 10 na nastavi. Uz 50 nastavnih sati u nastavi, Sveučilište će vjerojatno trebati zaposliti još osoblja.

Sveučilište je u izjavi objavilo da je “u potpunosti predano radu na iskorjenjivanju uzroka klimatske krize i ublažavanju njezinih posljedica”.

Odluka o pokretanju kolegija uslijedila je nakon što je Isabel Diáz Ayuso, konzervativna predsjednica autonomne regije Madrid, rekla u govoru da je klimatskih promjena uvijek bilo i odbacila “apokaliptične tvrdnje” kao dio komunističke zavjere.

Izvor: narod.hr/theguardian.com