Zadnji komentari

Dvostruki ispraćaj

Pin It

Stvarno smo daleko dogurali. Toga nigdje nema u takvom obliku kaso kod nas. Igraju se s vojskom. Svoje bolesne ambicije liječe na vojsci. Dobro se zna tko je Vrhovni zapovjednik vojske. Zna se i koja je uloga. Dužnost i odgovornost ministra obrane,. Unatoč toga, ovdje kao da se ništa ne zna. Svatko radi što mu se prohtije, pa tako i ministar obrane.

On po svom nahođenju, prije predsjednika države i Vrhovnog zapovjednika vojske, odradi ispraćaj te iste vojske  u obrambenu i mirovnu misiju na Kosovu. Bilo bi smiješno da nije žalosno i zabrinjavajuće. U ovom magnovenju i borbi između dva politička brda, zna li vojska uopće koga mora slušati i kako se ponašati.  Prema općem, mnijenju i anketama, narod ima najviše povjerenja u vojsku. U koga vojska ima povjerenja ? Kome vjeruje? Koga sluša ? Tko ministru obrane daje ovlasti, koje po Ustavu nema ? Ministra obrane  koji se stavlja i postavlja  iznad Vrhovnog zapovjednika bi trebalo što prije smijeniti s te funkcije, radi same vojske i radi svih nas. Ovakvim ponašanjem narušena je nacionalna sigurnost. Osim toga sramotimo se po cijelom svijetu. Da su se tako ponašali ministar Šušak i predsjednik Tuđman nikada ne bi pobijedili u Domovinskom ratu i ustrojili hrvatsku vojsku. Toliko tenzija, netrpeljivosti i neodgovornosti nikada u našoj državi nije bilo. Za koga ti ljudi rade? Tko ih plaća? Kome služe? On i se igraju države i vojske. Oni se nadmeću s našim svetinjama. Kome to treba?  Netko je očito nedorastao svojoj dobivenoj funkciji, po stranačkoj liniji. Dokle će premijer Plenković trpjeti u vladi krajnje nesposobnog, neodgovornog i neozbiljnog ministra ? Zar njegovoj tvrdoglavosti nema kraja ? 

Odlučio je da se ukrajinski vojnici osposobljavaju u Hrvatskoj. Predsjednik države se tome protivi. Ima zato svoje opravdane razloge. Kakve razloge ima premijer, osim dodvoriti se EK i Zapadu ? Zar nije dovoljna sva ona pomoć koja se Ukrajini pruža od samog početka napada Rusije. Obučavanje ukrajinskih vojnika je hoćeš nećeš direktno miješanje u sam rat. Tko još u Europi obučava ukrajinske vojnike. Je li to obveza ili preporuka. Ili smo se možda sami među prvima ponudili za tu uslugu. U Ukrajini se tuku veliki. Ne bi li možda, uz svu podršku slabijima, mali trebali biti po strani.

Uspoređuju rat u Ukrajini s Domovinskim ratom. Nema tu baš neke sličnosti, osim u ciljevima napada agresora. Nama nitko nije pomagao, naročito u naoružavanju. Dapače! Oteli su nam sve naoružanje i stavili embargo na uvoz oružja. U Ukrajinu se danomice slijevaju tone oružja svih oblika od klasike do super modernih sustava.

Mi smo svoju slobodu izvojevali, složnim i jedinstvenim nastupom. Znalo se tko kome zapovijeda i tko koga sluša. Da nije bilo tako, ne bi bilo niti pobjede u Domovinskom ratu. Sada u miru se neprekidno svađamo i dijelimo. U čemu je problem, osim u nabildanom egu pojedinih političkih lidera i njihovih pomoćnika. Ministar, po vokaciji, treba služiti, a ne zapovijedati. 

Piramida ustrojstva vojske je dobro poznata. Na vrhu te piramide je ministarr. Iznad svih pa i ministra je predsjednik države, po ustavu i zakonima. Netko očito ne poštuje Ustav. Za takvo ponašanje postoje sankcije. Dokle god se to ne dogodi, neće se znati tko pije, a tko plaća. Plaćamo zapravo svi mi jer smo gotovo svakodnevno suočeni sa situacijama, koje su u najmanju ruku sramotne i pomalo bizarne.

Vojska nije lovačko društvo u nekom slavonskom zaseoku, gdje se lov i krivolov jednako vrednuju. Vojska je temelj sigurnosti, opstojnosti i obrane svake države. Vojska ima svoju hijerarhiju i zakone, koje nikakav ministar ne bi trebao narušavati. Vojska bi trebala biti jedinstvena, a ne podijeljena, ni oko čega, a kamoli između Vrhovnog zapovjednika i ministra obrane.  Nitko svoje komplekse i manjak kompetencije, znanja i sposobnosti, ne bi trebao kompenzirati u zapovijedanju vojskom. U ozbiljnoj, pravnoj i suverenoj državi to se ne radi, niti u miru, niti u ratu. Dobro se uvijek zna tko  zapovijeda vojskom. Ministar obrane bi se u te zapovijedi morao uklopiti. Ako to nije u stanju, onda bi trebao otići, na bilo koji način.

Ankica Benček