Zadnji komentari

Propast nataliteta na Zapadu: „Sad ili nikad“ japanskoga premijera

Pin It

Broj rođenih u Hrvatskoj u 2021 - Vusrh

Japanski premijer Fumio Kishida obećao je ovih dana poduzeti hitne korake u svezi s padom nataliteta, rekavši da je to „sad ili nikad“ jer Japan danas ima najstariju populaciju na svijetu. Najavio je da će podnijeti planove za udvostručenje proračuna za politike vezane uz djecu i uspostaviti novu vladinu agenciju koja će se baviti tim pitanjem.

„Pitanje koje jednostavno više ne može čekati“

Broj novorođene djece u Japanu u padu je već nekoliko desetljeća zaredom, no posljednjih godina taj je broj rekordno nizak. U zemlji koja ima više od 125 milijuna stanovnika prošle je godine rođeno manje od 800 tisuća djece, što je najmanje od 1899., otkako se vodi statistika (za usporedbu, 1973. u Japanu je rođeno 2,09 milijuna djece, najveći godišnji broj rođenih).Fumio Kishida

Japanski stručnjaci procjenjivali su da bi tek 2030. godine broj rođenih mogao pasti ispod 800 tisuća pa su trenutačni podatci sve natjerali na brzo osmišljavanje politika, programa i mjera kojima bi se zaustavila ta iznimno negativna kretanja.

Japanski premijer Fumio Kishida obećao je ovih dana poduzeti hitne korake u svezi s padom nataliteta, rekavši da je to „sad ili nikad“ jer Japan danas ima najstariju populaciju na svijetu.

„Ovo je sad ili nikad kad je riječ o politici rađanja i odgoja djece – to je pitanje koje jednostavno više ne može čekati“, dodao je. Kishida je rekao da će podnijeti planove za udvostručenje proračuna za politike vezane uz djecu do lipnja te da će u travnju biti uspostavljena nova vladina agencija koja će se baviti tim pitanjem.

„Naša je nacija na rubu toga može li održati svoje društvene funkcije“, rekao je Kishida u govoru na otvaranju ovogodišnjega zasjedanja parlamenta. No, naravno, nije riječ samo o „društvenim funkcijama“ koje navodi japanski premijer, stanje ima mnogo šire implikacije.

Globalne promjene

Kao zemlja koja je jedan od ključnih saveznika NATO-a na Pacifiku, zlobnici će reći da ako ne uspije „sad ili nikad“ japanskoga premijera, samo treba pričekati još dvadeset ili manje godina. Tada će „društvene funkcije“ toga zapadnoga saveznika propasti do te mjere da će se svi antagonizmi u Južnom kineskom i širim morima riješiti sami od sebe.

Slučaj Japana, dakako, nije jedinstven. Sve liberalne zapadne zemlje bore se s krizom nataliteta i pokušavaju taj problem riješiti na razne načine, pri čemu ipak postoje neke razlike.

Japanske posebnosti

Japansko je gospodarstvo među najrazvijenijima i najvećima u svijetu, kultura iznimno napredna, a obrazovanje i tehnološki razvoj na visokoj razini prioriteta. Dakle, riječ je o jednom od svjetskih gospodarskih lidera, zemlji koja je uklopljena u globalna kretanja.japanskazastava

Tradicionalno, još od doba kolonijalizma, kao otočna zemlja, Japan ima strogu useljeničku politiku. Tako je Japan i danas visoko etnički homogena zemlja, u kojoj je više od 98 posto Japanaca, i koja uglavnom prihvaća samo visokokvalificirane strane stručnjake (često uz ograničavanje njihove duljine boravka) za kojima postoji potreba na tržištu rada, no nipošto u mjeri u kojoj bi mogli ugroziti radna mjesta domaćemu stanovništvu. Glede razgranatije imigracije, među Japancima postoji strah da bi mogla povećati društvenu napetost i utjecati na javni red i mir, što se onda pretače u političke prilike.

Dakle, Zemlja Izlazećega Sunca svoj problem nataliteta izgledno ne će rješavati za sada nekontroliranom imigracijom kao neke druge zapadne zemlje u kojima traje kratkoročno gašenje vatre, nego će posebnim politikama koje pogoduju japanskim obiteljima pokušati utjecati na porast broja novorođenih (Japanaca). Ostaje pitanje je li Japancima kasno za tu pamet. Barem je jasna dijagnoza japanskoga premijera: „sad ili nikad“.

Jednostavna istina

Mnogi su intelektualci, čija su upozorenja sustavno potiskivana u zapadnim medijima, najavljivali da u geopolitičkom odmjeravanju snaga između liberalnih demokracija i onih koje to nisu, liberalne demokracije ne će biti samoodržive zbog trivijalnih razloga. djecjenoziceTi su trivijalni razlozi što se japanskoga premijera tiče sada prepoznati.

Ostaje vidjeti jesu li do kraja pravilno prepoznati i uzroci. A oni ne leže samo u ekonomskim aspektima imanja djece, nego i u vrijednostima koje društvo promiče.

U svakom slučaju, prateći magnitudu obračuna liberalnih ideologa sa svim tradicionalnim vrijednostima na Zapadu, počevši od obračuna s institucijom obitelji, postoji opravdana bojazan da su procesi nestanka stanovništva u nekim „naprednim“ društvima postali ireverzibilni. U takvim okolnostima najbolje je ne čekati da se odluke donesu na globalnoj razini, nego svaka zemlja mora djelovati u skladu sa svojim posebnostima. To, dakako, vrijedi i za Hrvatsku, a ne samo za Japan.

(hkv)