Zadnji komentari

U KB Sveti Duh dvoje umro u čekaonici da nitko nije primijetio; evo kako se pravdaju iz ove bolnice koja provodi ‘kulturološke promjene’

Pin It

Nakon što smo dobili informaciju da su u posljednjem tjednu veljače u čekaonici hitnog prijema KB Sveti Duh koja je u vlasništvu Grada Zagreba, na transportnim kolicima preminula čak dva pacijenta, kontaktirali smo prozvanu bolnicu koja je dala svoje viđenje ovih slučajeva.

Pravdaju se da nemaju dovoljno prostora i nadaju se novoj zgradi objedinjenog hitnog prijema. Riječ je o bolnici o kojoj smo posljednjih godinu dana često pisali i to u kontekstu nove Uprave bolnice postavljene u mandatu Tomislava Tomaševića. Upravo je Ova bolnica isticana od ekstremno lijeve zagrebačke vlasti kako jedina u Zagrebu u kojoj se ne obavlja pobačaj, što su uskoro i promijenili.

”U zadnjem tjednu veljače ove godine u sličnim su okolnostima umrla dva pacijenata ostavljena na ležećim transportnim kolicima u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Oba pacijenta primljeni su na hitnom prijemu te zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, umjesto u bolničkom krevetu, smješteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u kutu čekaonice”, stoji u anonimnom mailu koji je stigao na adresu naše redakcije.

Beroš: Brinu me iskazi određenih liječnika da je manje-više normalno da pacijenti preminu u tijeku obrade

”Želim znati što se dogodilo u KB-u Sveti Duh, stoga je upućen dopis kojim se tražilo očitovanje od iste ustanove kao i od osnivača Grada Zagreba. Ako ne budu svi relevantni odgovori prisutni, uputit ćemo zdravstvenu inspekciju. Ono što me brine su iskazi određenih liječnika da je manje-više normalno da pacijenti preminu u tijeku obrade. To smatram krajnje neprimjerenim i neadekvatnim. Fokus reforme je na pacijentu i ovakve stvari u budućnosti se više ne mogu događati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak.

Obitelj ga pronašla mrtvog u čekaonici

Za smrt prvog pacijenta u noći s 20. na 21. veljače doznalo se kada su ga u jutarnjim satima posjetili članovi obitelji i zatekli mrtvog u transportnim kolicima u čekaonici.

Par dana kasnije sličan ishod se dogodio s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika radi rutinske zamjene urinarnog katetera, koja je učinjena te je pacijent smješten u ležeća transportna kolica i ostavljen u kutu čekaonice čekajući na pozvani sanitetski prijevoz kojim je trebao biti vraćen u dom umirovljenika.

Trebali preuzeti pacijenta pa ga našli mrtvog

Sanitetski prijevoz je stigao nakon više sati, a po dolasku u kutu čekaonice uočili su da je mrtav pacijent kojeg su trebali preuzeti.

Osoba koja je poslala ove informacije navodi kako se u oba slučaja radi o smrti pacijenata unutar 24 sata od dolaska u hitni prijem bolnice te da su u oba slučaja smrt uočili ne medicinski djelatnici, već obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza.

Navodi se i kako je obitelj jednog preminulog angažirala odvjetničko društvo koje je od KB Sveti Duh tražilo izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika kao i video zapis s nadzornih kamera.

Odgovor iz Sv. Duha za Narod.hr

Iz KB-a Sveti Duh su na naša pitanja o ovim slučajevima istaknuli da je od početka godine je u njihovom središnjem hitnom prijemu preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku.

”O konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. veljače 2023. godine zatražena su opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite.

Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije.

Drugi pacijent za kojeg postavljate upit, dovezen je kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina. Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13,45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući.

Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16,00 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo.

Sve po pravilima struke

Nakon otpusta iz SHP pacijenti prijevoz čekaju u zajedničkoj čekaonici kojoj sanitet ima najbliži i najbolji pristup, pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv.

U oba slučaja liječenje je provedeno prema svim pravilima struke”, odgovaraju nam .

‘Javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila u čekaonici’?!

Kasnije je medijima poslano priopćenje u kojem pojašnjavaju da ‘javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila u čekaonici’, ali priznaju da su pacijenti doista umrli u čekaonici.

”Naime, ovdje se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.

Naime, oba pacijenta su preminula u prostoru koji jest naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor, u kojem se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji dijelimo s obitelji i osobama u pratnji.

U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sjede u čekaonici, čekati svoj prijevoz ili boraviti preko noći.

No, svi pacijenti koji čekaju prijevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, ih kontinuirano obilazi, reagira odmah i na svaki poziv.

Zbog sve većeg priljeva bolesnika na naš hitni prijem, naše su prostorne potrebe odavno prerasle kapacitete objedinjenog hitnog prijema naše bolnice i nama je nužno potreban novi prostor.

O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, prezentirali smo idejno rješenje za novu zgradu u kojoj bi se smjestio novi objedinjeni hitni prijem i nadamo se da će se za taj projekt uskoro pronaći sredstva. Nova zgrada riješila bi naša prostorna ograničenja i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata u skladu sa standardima struke.

Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih”, stoji u priopćenju Uprave KB Sveti Duh.

Ideološki boj na Svetom Duhu: Bolnicu potresaju afere, a novo vodstvo koje je postavio Tomašević u fokusu ima jednu stvar - pobačaje

Posljednjih mjeseci nižu se skandali i prijave koji prijavljuju bolnicu USKOK-u, Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu…

Nova ravnateljica KB Sveti Duh uvela ‘kulturološke promjene’

Podsjetimo, ravnateljica KB Sveti Duh u travnju 2022. godine postaje prof. dr. sc. Ana-Maria Šimundić koja je odmah na početku mandata najavila ‘organizacijske i kulturološke promjene’.

‘Kulturološke promjene’ označile su činjenicu da se u KB Sveti Duh u njezinom mandatu nakon više godina, ponovno počeo izvršavati pobačaj na zahtjev.

Na tom je inzistirao i ekstremno lijevi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u čijem je mandatu Šimundić imenovana, a ona se pak pobrinula da se u bolnici zaposle ginekolozi koji nemaju priziv savjesti.

Krajem 2022. u toj je bolnici za pet milijuna kuna KB Sveti Duh otvorena ”najsuvremenija ginekološku salu u Hrvatskoj” koja će među ostalim, služiti i za obavljanje pobačaja.

Dolaskom Šimundić u Upravu bolnice, pisali so i o nizu nepravilnosti na koje su se žalili zaposlenici. Podnijeli su i niz prijava DORH-u i USKOK-u zbog poslovanja bolnice, angažiranja odvjetnika, korištenja usluga PR agencije, nezakonitog zapošljavanja i drugo.

narod.hr