Zadnji komentari

Putin ne odustaje, prijeti eskalacija sukoba

Pin It

Vladimir Putin pushed to brink of nuclear horror | The Australian

Najava Vladimira Putina o raspoređivanju nuklearnog taktičkog oružja diljem Bjelorusije, najozbiljnija je ruska nuklearna prijetnja prije svega NATO-u, ali i cijeloj Europi, od početka invazije na Ukrajinu.

SAD za sada takav potez Kremlja ne smatra dramatičnim, ali je svakako nepromišljen i dovodi do novih napetosti. Prema mišljenju Ante Letice s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, eskalacija sukoba tek slijedi.

Letica kaže da Putin ne namjerava odustati.

– Ovo je prijetnja Europi i šire, a posebno državama u okruženju koje aktivno pomažu Ukrajini, dodaje Letica za HRT

Govoreći o raketama Letica je kazao da se radi o taktičkom nuklearnom oružju namijenjenom za uništavanje žive sile na području na kojem se vode borbe.

– Međutim, posljedice nisu samo za to područje, one su daleko šire. Ne samo u smislu radijacije i onečišćenja tla, nego zbog toga što bi upotreba takvog oružja sigurno izazvala još veću eskalaciju pa i sličan odgovor zemalja NATO-a, a to bi nas onda odvelo u Armagedon, objasnio je Letica.

Ističe da bi se zagadilo određeno područje, ljudi bi poginuli, ali bi i radijacija išla prema Europi.

Ukrajinci su od SAD-a tražili dalekometne projektile koje još ne dobivaju, ali je na ruskom području eksplodirao dron koji je identičan onome što je eksplodirao u Zagrebu. Letica ističe da su Ukrajinci veoma vješti i inovativni u korištenju starog oružja. Što se tiče tog drona, on je, kaže dosta zastario.

– Što se tiče preciznosti vrlo je neprecizan i tu je moguće da se dogode neke greške. Naime, Ukrajina uz svu podršku, ne smije sebi dozvoliti da radi iste greške kao što ih radi i agresor. Dakle, ako gađa ruski teritorij, ona mora voditi računa da gađa infrastrukturu, vojne potencijale i sve ono što bi rušenje tih potencijala moglo oslabiti potencijal agresora, objasnio je.

Ruski špijuni

Argentinskom paru u Sloveniji je u stanu je pronađena velika količina gotovine te su pronađene brojne lažne isprave. Na pitanje je li riječ o elitnim ruskim tajnim obavještajcima, takozvanim SVR, Letica odgovara da je to vanjska ruska obavještajna služba.

– Radi se o vrlo dobro obučenim ljudima koji poznaju jezike i imaju određenu pozadinu, koji putuju po svijetu. Nakon završene obuke oni idu u inozemstvo, dobivaju identitete, objasnio je Letica.

Kaže da su Rusi to radili i prije rata u Ukrajini. Istaknuo je kako se zna da je u Rusiju protjerano oko 400 diplomata, a koji su zapravo bili ruski obavještajci u Europi. Napominje da su Rusi ostavili dosta brojnu i jaku mrežu te da o tome treba voditi računa.

kamenjar.com