Zadnji komentari

Ako je tko Junak Domovinskog rata, onda je to – Thompson!

Pin It

Image result for marko perkovic thompson

Hrvatski branitelji, braniteljske udruge i drugi, iznimno  su sretni i zahvalni što se na inicijativu hrvatskog branitelja, novinara i publiciste, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91), Mladena Pavkovića,  dodjeljuju priznanja - „Junak hrvatskog Domovinskog rata“, koje je ovog puta, posve zasluženo, pripalo dragovoljcu Domovinskog rata, poznatom hrvatskom glazbeniku - Marku Perkoviću Thompsonu.

Na taj način, Pavković, ali i ostale Udruge proizašle iz Domovinskoga rata, nastoje ukazati na činjenicu da je u Hrvatskoj bio rat, da je Hrvatska pobijedila, ali da još nitko „ne zna“ tko su heroji, pa i ratni tajkuni, dezerteri i izdajice. U svim ratovima ih je bilo, samo ne u ovome, što nije istina. A priznanje „Junak hrvatskog Domovinskog rata“ Marku Perkoviću Thompsonu, što je podržao i veliki broj Udruga iz Domovinskoga rata, ali i pojedinaca, i ovog je puta došlo u prave ruke, jer jedan je Thompson, koji pjeva pjesme koje su nastale 1991., ali i druge, sve o ljubavi, Bogu, obitelji i Domovini. Zahvaljujući Udrugama, ali i takvim ljudima, kao što je Pavković, heroji Domovinskog rata nisu i neće biti zaboravljeni, prešućeni i marginalizirani. No, malo se zna da je Pavković osim ovog priznanja, koje je dosad dodijeljeno: dr. Franji Tuđmanu, vukovarskoj ratnoj bolnici, generalu Mladenu Markaču, generalu Ante Gotovini, Marku Babiću, generalu Blagi Zadri, Kati Šoljić, dr. Ivanu Šreteru, Mili Dedakoviću Jastrebu i drugima, podigao i tridesetak spomen obilježja, spomen ploča i spomen križeva, od Vukovara, Koprivnice do Knina.

Zajedno sa brojnim braniteljima, a poglavito članovima obitelji poginulih, godinama je dočekivao Nove godine podno Križa na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru, organizirao Karavanu „Da se ne zaboravi-2500 kilometara diljem Hrvatske“, objavio veliki broj knjiga o stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske, uređivao braniteljske novine, organizirao stotinjak humanitarnih akcija i da ne nabrajamo dalje. Njegov životni moto, kojeg neprestano upotrebljava i kojeg danas mnogi koriste je – Da se ne zaboravi, ali i Bili su prvi kad je trebalo. Pavković, inače natporučnik Hrvatske vojske,  bio je pripadnik slavne 117. brigade HV i 145. taktičke grupe „Jastrebovi“, koja se borila u Bosanskoj Posavini, gdje je i ranjen. O njemu su istina snimljeni i dokumentarni filmovi i objavljene neke knjige, ali stječe se dojam da pojedinci, prije svega iz jala i zlobe, marginaliziraju i prešućuju njegovo djelovanje, vezano uz braniteljsku populaciju. Ovaj veliki čovjek, istinski hrvatski domoljub neprestano potiče hrvatske institucije da se probude i da svim srcem stanu uz one koji su bili prvi kad je trebalo.

Stoga, ovo priznanje Marku Perkoviću Thompsonu, iza kojeg stoje i brojne braniteljske udruge, nije ništa drugo nego podsjećanje na junake Domovinskoga rata. Istina, neki se možebitno s time i neće složiti, ali dosadašnje cjelokupno djelovanje ovog istaknutog hrvatskog glazbenika nije ništa drugo nego  primjer kako se nekada puškom, a danas glazbom može i treba boriti za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. 

Raduje nas što će Marko Perković Thompson ovo veliko priznanje Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata primiti početkom rujna u Zagrebu, uz nazočnost brojnih hrvatskih branitelja. Jer ako je netko nešto takvoga zaslužio onda je to zaslužio ovaj istaknuti dragovoljac i glazbenik,  koji bez obzira na sve pritiske i zabrane ni milimetra nije odustao  od onih pjesama koje je pjevao i koje smo pjevali na braniku hrvatske Domovine.

Željko Baća, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“