Zadnji komentari

Svečano uručeno priznanje Anti Gliboti

Pin It

Poznatom hrvatskom intelektualcu, humanisti i štovatelju svega što hrvatski diše – g. Anti Gliboti, koji živi u Parizu, a koji je dosad priredio niz akcija vezanih uz našu državu, u četvrtak, 11. siječnja, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića svečano je dodijeljeno priznanje – Osoba godine 2017.!

U ime organizatora priznanje mu je uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91.(UHBDR91.), dok su tom prigodom još govorili: književnik Mile Pešorda te hrvatski branitelji Ivica Matošević i Željko Baća. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mirko Švenda – Žiga.

Dosad sam primio brojna priznanja i nagrade diljem svijeta, ali ovo mi je jedno od najdražih, jer dolazi od srca, srca hrvatskih branitelja – rekao je Glibota te podsjetio i na njegovu borbu za Hrvatsku ne samo u Domovinskome ratu, već i u vrijeme komunizma, kada je 11.siječnja 1972. bio uhapšen zajedno sa Tuđmanom, Pavletićem, Veselicom, Šošićem, Đodanom i drugima. 

Žao mi je što na današnji dan nema niti jednog od desetorice hrvatskih intelektualaca koji smo uhićeni tog dana 1972. Još sam ja, os svih njih, jedini na životu i dužnost mi je  svjedočiti i o tim danima – kazao je.

Branitelji su se odlučili da dodjelom priznanja Anti Gliboti istaknu njegov doprinos stvaranju hrvatske države, da podsjete na njegova velika humanitarna djela, ali i da skrenu pozornost na brojne Hrvate koji žive i rade daleko od Domovine, a o kojima se danas malo zna, govori i piše. 

Početkom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata naša je dijaspora iznimno mnogo pomagala obrani Hrvatske, koja je bila napadnuta prije svega od Srbije, Crne Gore, ali i domaćih izdajica. To se ne smije zaboraviti. Vjerujemo da će ovo priznanje potaknuti i druge Hrvate izvan Domovine da se i dalje bore za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu - čulo se uz ostalo na ovom skupu, kojem su bili nazočni i predstavnici Ministarstva obrane, ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba i drugi.

Inače, dosad su ovo priznanje primili: hrvatski stradalnik Đuro Glogoški, general Mladen Markač i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. 

Gordan Čudina