Zadnji komentari

Lud, zbunjen, novonormalan

Pin It

Death

U Lijepoj našoj od silne ljepote, dobrote, dragosti, miline, ponosa. sreće, jedinstvenosti, zajedništva, povezanosti, poslušnosti, razumijevanja, vjerodostojnosti,  nacionalne osviještenosti, domoljublja, zanosa, stremljenja ka zajedničkom cilju, u isto vrijeme smo ludi zbunjeni i novo normalni. Prvi smo u Europi po broju dnevno novooboljelih od COVID-a 19, na 100.000 stanovnika. 

To sigurno nitko nije planirao. Dogodilo se, kao što se puno toga u nas dogodilo u zadnje vrijeme. Tko ne za to kriv? COVID 19. Tko je za to zaslužan?  COVID 19. Što je COVID 19 ?  To nitko točno ne zna. Znalci kažu da je to nekakav korona virus, što se proljetos (zimus) pojavio u Kini i proširi diljem Planete. Navodno je “skočio” sa šišmiša na čovjeka. Priča naliči na modernu bajku. Ni virusi više nisu što su nekad bili. Bio je to uspješan skok, bez  ikakve prilagodbe. Virusu je očito ponestalo hrane i prostora, te se automatski  prebacio na drugo područje. U tome su mu pomogli oni šiljci  na površini. Ušao je u ljudski organizam. Plovi krvotokom i uništava organe domaćina, sve dok u njima ima kisika. Nije baš pametan taj virus.  Domaćina je sve manje i sve su otporniji, što znači njegov skori kraj, s cjepivom i bez cjepiva. Zakoni prirode su neumoljivi, čak i onda kad se ljudski um u njih umiješa. Sve ima svoj početak, vrhunac i kraj. Postoje i određene anomalije, odnosno neke crne rupe i crvotočine, u koje pojedini primjerci  virusa pobjegnu ili se pak poput tampon zone smjeste između živog i neživog svijeta, u nekoj dimenziji, te s vremenom, prodru  u humanu dimenziju, gdje se bore za opstanak. I tako iz kruga u krug, kroz eone,  sa sve većim radijusom.  Iz galaksije u galaksiju, u beskonačnost, dok opet nekim čudom ne završe u konačnosti. Skokom iz užarene magme, preko amebe, šišmiša do čovjeka zavladati će nekim drugim Planetom. 

Možda na tom Planetu, s inteligencijom poput naše, odmah na samom početku “sasijeku” virus u korijenu, odnosno prepoznaju ga, kao braću ili blizance nekih virusa, što su haračili stoljećima, na istom mjestu, s jednakim ciljem – sijanjem straha, endemijom panike i  pandemijom paranoje  među pučanstvom, što će lobotomirati mase, učiniti ih poslušnima, podatnima i zahvalnima, onima koji ih spašavaju od bolesti i smrti, uzrokovanih COVID-om 19, na n-tu. Zapravo to nije COVID 19, jer u mnogim respektabilnim znanstvenim  publikacijama stručnjaci, na temelju istraživanja i numeričkih podataka otkrivaju da je taj isti virus ili virus nalik ovome već odavno poznat, otkriven i razotkriven pronalaskom u  nečijem DNK, genomu ili opisan u povijesti bolesti.

Vjerujem znanstvenicima, koje god struke bili, ako imaju numeričke podupiratelje, stavljene u točne omjere i razmjere, pogotovo kad se u tome slažu stručnjaci iz multidisciplinarnih područja.

Ne vjerujem političarima, niti nazovi znanstvenicima koji su se stavili u službu politike, služeći se alternativnim činjenicama, imajući u vidu nekakvu osobnu korist, proizašlu iz slijepe lojalnosti vladajućima. Bez obzira na kojim koordinatama Globusa  se to događa, princip je isti, različite su samo nijanse i metode djelovanja. Znanost u službi politike je uvijek opasna, pogotovo kad je rat u pitanju. Ovo stanje s Koronom je globalni biološki rat, protiv Čovjeka i čovječanstva, koji ne bi bio moguć bez drugog čovjeka, kojemu je taj rat u interesu. Tko je taj drugi čovjek ? To je pravo pitanje. Tko ima i imati će  koristi od ove pandemije? Što je motivacija i koji je glavni motiv začetnika tog iznenadnog “pohoda”  opasnog, nevidljivog neprijatelja zvanog COVID 19 ? Ne treba biti znanstvenik, mudrac, niti bilo kakav Mesija, da bi se to otkrilo, smanjilo i spriječilo. Nešto slično je bilo i s napadom drugih virusa, koji su direktno ili indirektno ugrožavali zdravlje i živote ljudi, kroz stoljeća. Neki interesni lobiji i pojedinci u vrhu svjetske piramide vlasti su odlučili o svemu ovome. Nije samo tako virus skočio sa šišmiša  na čovjeka, tamo negdje, na prljavoj tržnici  u Wuhanu. Kaj god! Takvih slučajnosti nema. Ako se nešto slično evolucijom i dogodilo, to nikako nije slučajnost, jer je trajalo, u vremenu i prostoru. Razvijalo se, jačalo i  prilagođavalo. Eventualna 10 na milijuntu mogućnost možda postoji u iracionalnome, u svijetu magije, s one strane spoznaje. Neki kažu da magija i znanost imaju nekih dodirnih točaka. Možda? Ako se to ikada  dogodi, biti će sigurno u nas. Mi smo naime, taj zloćudni virus proljetos pobijedili. Od kuda se stvorio najesen? Jedino objašnjenje je magija.

Malo ga ima, malo ga nema. Ponaša se baš onako kako vladi i premijeru odgovara, da bi ih na kraju obmanuo i sve okrenuo u svoju korist.  Nadam se i vjerujem, da virus u ovome “ratu” i nadmetanju neće biti pobjednik. Jučer čujem, kako je u pripremi 58 vrsta cjepiva kojima će se udariti na virus. Priča se kako cjepivo već odavno postoji, što u neku ruku potvrđuju brzopotezna izlječenja od virusa, važnih ličnosti, od kraljevskih dvora do eks predsjednika SAD-a.

Bilo kako bilo, mi smo prvaci u djelovanju virusa i uzimanju njegova danka u zdravlju i životima, naših sugrađana.

To su činjenice, koje bi nas trebale dobro prodrmati i probuditi našu svijest i savjest. Treba poslušati struku. Držati se mjera koje donosi Stožer. Nikada nije kasno, za popraviti pogrešku i na pogreškama učiti. Neće nitko na bilo koji način propasti, živući u novom normalnom, noseći masku, držati fizičku i socijalnu distancu. Nema veze što je blizu Božić, obiteljski blagdani i Nova godina.  Zajedno sa svojim milima i dragima, može se biti na druge načine, pogotovo u doba IT tehnike i tehnologije. Neće nitko postati grješnik i nevjernik, ako ne ide u crkvu, ne prisustvuje Svetoj misi, ispovijedi i pričesti, sve dok okolnosti to ne dopuste.

Svojim prkosom prema mjerama Stožera, štetimo sami sebi i onima kraj sebe. Tako je, kako je. Tu smo, gdje smo. Kad se  sve to smiri, možda će netko nekoga priupitati zašto nam se sve to dogodilo, na upravo ovakav način. Možda će ipak proraditi osjećaj odgovornosti najodgovornijih u ovoj državi, kao i njihova spoznaja o kome se oni moraju brinuti, zbog koga su tu, gdje jesu, tko ih hrani i plaća.

Ankica Benček