Zadnji komentari

Mladen Pavković: Srbi žele čitati „samo“ ćirilicu!

Pin It

Nikad nije kasno, ali može biti prekasno! Naime, zagrebačka optužnica za napad na zagrebačke Banske dvore, odnosno pokušaj ubojstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovih suradnika, predana je tek ovih dana (sic!) generalu zločinačke JNA Ljubomiru Bajiću i drugim okrivljenima, posredstvom Višeg suda u Beogradu, u originalu – na hrvatskom jeziku.

Ali, optuženici su rekli da je ne će i ne žele primiti, jer nije napisana srpskim jezikom i to na ćirilici (da je svaki, bre, razumije)!

Kao prvo, zbog čega je hrvatsko pravosuđe čekalo tako dugo da sastavi i pošalje optužnicu za teški ratni zločin, (dogodio se 1991.!), zatim nije jasno zbog čega se srpskim i inim ratnim zločincima sudi u Beogradu, a ne u Zagrebu te iz kojih razloga zločinci koji su iz zrakoplova JNA pucali, razarali grad i željeli ubiti u tom trenutku najvažnije hrvatske političke ličnosti, legitimno izabrane od naroda, žele(i moraju) čitati o svojim zločinima isključivo na ćirilici?

To drugim riječima znači, da i Hrvatska može zahtijevati da se takve i slične stvari sa srpskog isključivo  prevađaju na hrvatski!

- „Zahtijevam da za okrivljene, generala Bajića, pukovnika Jeremića, pukovnika Miličevića , pukovnika Dopuđu i pukovnika Čedu Kneževića, osigura primjena Ustava Republike Srbije i Zakona o krivičnom postupku Republike Srbije i odredi prevođenje optužnice na srpski jezik i ćirilično pismo, pa da se nakon toga obave uručenja i potom tek obavijesti Hrvatsku  o datumu uručenja“ – navodi se u dopisu odvjetnika optuženih Višem sudu u Beogradu, koji je također naglasio da je „krivični postupak zbog sumnje da su optuženi obavili raketiranje i bombardiranje Banskih dvora po prirodi stvari  činjenično  izuzetno složen i isprepletan posao“.

Ovaj posao možebitno je činjenično složen, ali krivnja onih koji su ga naredili i obavili – nije, tim prije jer su i te kako dobro znali što i kako rade, odnosno bili su obučeni za ubijanje nevinih ljudi (Hrvata).

Optuženi, naravno, ne žele priznati krivicu, jer su i ovaj zločin odradili „po zakonu“, a kako su bili i pripadnici JNA moraju „čuvati vojnu tajnu“.

Da nije smiješno, bilo bi žalosno. 

Nu, mi se ipak pitamo – dokle će nam Srbija dijeliti lekcije, odnosno kakva je to optužnica koja se morala pisati gotovo 30 godina i hoće li zbog toga netko odgovarati?

Mladen Pavković