Zadnji komentari

Dr. Vukušić: Medije koji pokazuju interes za dobrobit djece iz Konga pozivam da to čine i za hrvatsku djecu

Pin It

Vukušić

“Po svim stručnim kriterijima jedan od glavnih stupova prevencije i intervencije kojim možemo pomoći u rješavanju ove nesretne situacije jest rasprava u javnom prostoru, gdje su mediji od neprocjenjive važnosti. Stoga ovim putem pozivam sve medije i pojedine novinare koji ovih dana pokazuju humani interes za dobrobit djece iz Konga da to u skoroj budućnosti učine i za hrvatsku djecu

koja su žrtve seksualnog i online zlostavljanja”, piše u objavi na Facebooku poznati psihijatar dr. Herman Vukušić.

Status prenosimo u cijelosti:

“AKO SAMO PROMATRAŠ, KAO DA ZLOSTAVLJAŠ

Ovih dana jedan dio medija i novinara svojski se trudi prikazati osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji kao spasitelje nesretne afričke dječice, unatoč nizu otvorenih pitanja o zakonitosti njihovih postupaka i teških optužbi za trgovinu djecom.

Da podsjetim, “prema Haškoj konvenciji, u interesu djeteta, koje je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, jest da bude zadržano u obiteljskom okruženju.

Ako to nije moguće, onda je preporuka svim zemljama članicama Haške konvencije da dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi treba ostati u svojoj državi rođenja.

Ako to nije moguće i iznimno je i u interesu djeteta, možemo razgovarati o međudržavnom posvojenju ” (tportal 11/01/23).

Simptomatično je da su ti isti medijski “advokati” pritvorenih Hrvata danima poslije uhićenja šutjeli o njihovim plemenitim nakanama, a oglasili su se tek kada ta afera više nije mogla biti skrivena od očiju šire javnosti i kada su isplivale razne dubioze njihovog posvajačkog postupka.

Uz dužno poštovanje prema djeci ratom i siromaštvom opuštenog Konga (gdje još jednom stojim kod svoje izjave koja nije nekima legla da “postoje sudbine gore od siromaštva i gladi”) hajdemo malo pričati o djeci u Hrvatskoj.

O djeci u Hrvatskoj

Prema podacima MUP-a i Interpola porast seksualnog zlostavljanja djece u Hrvatskoj za vrijeme pandemije porastao je za vrtoglavih 67 posto.

Također u pandemijskoj 2021. godini prof. dr. Gordana Buljan Flander na uzorku od preko 22.000 ispitanika dokazala je učestalost dijagnoze PTSP-a u djece od 14 posto, a depresije i tjeskobe od 9 posto.

Prema preglednom radu naše cijenjene dječje psihijatrice, prof.dr. Zorane Kušević, iz 2022. godine ove nesretne brojke mogu rasti i do 30 posto!

U populaciji djece i mladih posljednjih godina u rapidnom su porastu i razni oblici online zlostavljanja i seksualne eksploatacije kao što su “cyberbulling” (zlostavljačko ponašanje na internetu) i “sextortion” (slanje seksualno sugestivnih sadržaja pod prisilom ili nagovorom) na što žrtve u pravilu reagiraju tjeskobom, depresijom, suicidalnim mislima ili pokušajem samoubojstva.

Ova jadna djeca i mladi ljudi doživljavaju tzv. “spiralu očaja” obilježenu socijalnom izolacijom i konstantnim strahom od iduće prijetnje, te se nerijetko i samoozljeđuju.

Po svim stručnim kriterijima jedan od glavnih stupova prevencije i intervencije kojim možemo pomoći u rješavanju ove nesretne situacije jest rasprava u javnom prostoru, gdje su mediji od neprocijenjive važnosti.

Stoga ovim putem pozivam sve medije i pojedine novinare koji ovih dana pokazuju humani interes za dobrobit djece iz Konga da to u skoroj budućnosti učine i za hrvatsku djecu koja su žrtve seksualnog i online zlostavljanja.

Završiti ću ovu objavu prikladnim motivom Hrabrog telefona:

“AKO SAMO PROMATRAŠ, KAO DA ZLOSTAVLJAŠ””

Izvor: narod.hr