Zadnji komentari

EU odlučila: Jest ćemo kukce

Pin It

EU odobrila korištenje praha kukaca kao hrane – Provjeri.hr

Europska komisija je početkom siječnja ove godine odobrila "odmašćeni prah domaćeg cvrčka" (lat. Acheta domesticus) kao novu hranu dozvoljenu za uporabu na području Europske unije, a ova Uredba dosta je odjeknula u Hrvatskoj, napose među onima kojima koji nisu na ti s radikalnim novitetima u prehrani i kulinarstvu.

Kako stoji u novoj Uredbi, uporaba ovog najnovijeg proizvoda ograničena je na kruh, peciva s više žitarica, krekere i grisine, žitne pločice, suhe predsmjese za pečenje, kekse, suhe punjene i nepunjene proizvode na bazi tjestenine, umake, prerađene proizvode od krumpira i mesa, jela od mahunarki i povrća, pizze, proizvode na bazi tjestenine, sirutku u prahu, juhe i koncentrate juha ili juha u prahu, grickalice na bazi kukuruznog brašna, pića slična pivi, čokoladne slatkiše, orašaste plodove i sjemenke uljarica, grickalice, osim čipsa, te mesne pripravke.

Precizirano je to u Uredbi koju je potpisala predsjednica Komisije Ursula von der Leyen 3. siječnja ove godine, a kako se navodi u odluci pozivajući se na Agenciju za zaštitu okoliša, "u  svom znanstvenom mišljenju Agencija je zaključila da je djelomično odmašćeni prah Acheta domesticus (kućni cvrčak) siguran pod predloženim uvjetima uporabe i razinama uporabe. Stoga to znanstveno mišljenje daje dovoljno temelja utvrditi da Acheta domesticus (kućni cvrčak) namijenjen za opću populaciju, ispunjava uvjete za stavljanje na tržište u skladu s člankom 12. stavkom 1 Uredbe (EU) 2015/2283".

Odobrenje na pet godina

Idemo sad u detalje. Kako se objašnjava u dokumentu, 24. srpnja 2019. tvrtka Cricket One Co. Ltd podnijela je Komisiji zahtjev za odobrenje navedene hrane u skladu Uredbom EU, a 24. srpnja 2019. tvrtka je podnijela i zahtjev Komisiji za intelektualnu zaštitu vlastitih znanstvenih studija i podataka koje su ranije dostavili, a uključuju rezultate aproksimativnih analiza, analitičke podatke o kontaminantima, rezultate studije stabilnosti, analitičke podatke o mikrobiološkim parametrima i rezultate studije probavljivosti proteina u proizvodu.

Komisija je ujedno naglasila da navedene proizvode na tržište može dostavljati samo tvrtka koja je zatražila odobrenje, i to na ograničen period od pet godina, počevši od 24. siječnja ove godine, a kako se naglašava na kraju dokumenta, "Uredba je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama".

"Asketizam je odricanje od svih tjelesnih užitaka kako bi postigli jedno duhovno stanje prosvjetljenja. I čini mi se da je gospođa Ursula von der Leyen otkrila asketizam, ali pazite, za građane Europe. Za sebe, nisam siguran. Kako drugačije tumačiti njezinu uredbu koju je ona potpisala, i kaže da je obvezujuća od 3. siječnja 2023., gdje se odobrava stavljanje na tržište odmašćeni prah Acheta domesticus, iliti, ako hoćete po naški – kukac. Dakle, u 2023. godini, kada je tehnologija toliko napredovala, kada je znanost otišla toliko daleko, kada možemo imati vrhunsku i zdravu hranu, šefica Europske komisije nas šalje nekim vremeplovom u vrijeme Ivana Krstitelja kada govori da bi građani Europe, a tako i mi Hrvati i Hrvatice, građani Republike Hrvatske, trebali jesti kukce", kazao je saborski zastupnik Mosta Marin Miletić tijekom iznošenja stajališta te stranke u Hrvatskom saboru, prenosi Faktograf koji ga je u istom tekstu pod naslovom "Europska unija odobrila je brašno od kućnog zrikavca, ali to ne znači da ga Marin Miletić mora jesti".

Proizvodi od zrikavaca već godinama se predstavljaju na sajmovima hrane

Ujedno su ga demantirali da se ovdje ne radi se o brašnu od "kukaca", kako su to i prenijeli određeni mediji, već je riječ o brašnu od kućnog šturka ili kućnog zrikavca (odnosno, prahu, kako se naziva službeno), samo jedne od vrsti kukaca kojih na svijetu ima između 2,6 do 7,8 milijuna vrsti.

Međutim, navedeni proizvod od domaćeg zrikavca nisu novost na tržištu, već godinama se mogu naći kao novitet na najvećim europskim sajmovima hrane, a među njima svakako iskače Anuga koja je, prema pisanju Deutsche Wellea, 2017. predstavila cijeli niz proizvoda koji u svom sastavu imaju upravo sastojak dozvoljen najnovijom Uredbom EK-a.

Anuga je te godine značajan naglasak stavila na igrače u industriji koji se žele uhvatiti u koštac s izazovima zaštite okoliša i opskrbe. Na sajmu je stoga predstavljeno 67 proizvoda i koncepata, od kojih su mnogi nudili alternative uzgoju životinja — od veganske "tune" do cvrčaka umočenih u umak za grickalice.

'Postoji taj osjećaj gađenja...'

Grickalica Pop Bugs možda izgleda kao male mesne okruglice, ali zapravo su napravljene od cvrčaka. Ocjenjivački sud je te godine izdvojio ovu grickalicu među najinovativnijim novim proizvodima na izložbi, kako zbog sastojaka tako i zbog okusa. Međutim, reakcije javnosti u Hrvatskoj nakon nove Uredbe, zorno pokazuju kako ova inovacija vjerojatno neće biti prigrljena od većine konzumenata.

"Sa strane potrošača u Europi, postoji taj osjećaj gađenja koji je povezan s načinom na koji smo socijalizirani, dok je u Aziji i Africi to dio svakodnevne prehrane", rekao je Ralph Langholz te 2017. godine, voditelj proizvoda za insekte u Micarni, švicarskoj tvrtki proizvođač mesa, peradi i plodova mora čiji Pop Bugs je označavao njihov prvi pohod na proizvode na bazi insekata.

"Definitivno moramo uvjeriti potrošače u Europi, a najbolji način da to učinimo je dati potrošačima izbor i dobar, dobro prerađen proizvod", rekao je Langholz. "Nije dobra ideja doći na tržište prodajući cijele kukce . Umjesto toga, bolje je voditi potrošača polako prema promjenama pružanjem ukusnog proizvoda,” ustvrdio je.

Riječ je o inovacijama u prehrambenoj industriji koje najveće tvrtke koriste kako bi zadovoljile sve veću potražnju, i to ne samo vegana, već kako se sve češće spominje, avanturističkog potrošača, a svi ti proizvodi posebno se ističu kao zdravija alternativa postojećoj hrani. Sličan marketing koristi se i kod novog proizvoda, "djelomično odmašćenog praha kućnog zrikavca" koji je "friško" odobren za uporabu u prehrambenoj industriji.

Prah pun proteina, dobrih kiselina i minerala

I, osim što je ovaj novi proizvod, kako se navodi, siguran za konzumiranje, jedinu opasku koju je zadobio je da ima alergološka svojstva te su moguće alergijske reakcije kod osoba alergičnih na rakove, grinje i mekušce. 

"Korištenje insekata kao izvora proteina ubrzano raste iz niza razloga, uključujući globalnu sigurnost hrane, održivost, hranjivu vrijednost i dobrobit životinja. Istraživan je nutritivni sastav i funkcionalna svojstva ekstrahiranih proteina dviju vrsta cvrčaka (A. domesticus i G. bimaculatus). Obje vrste cvrčaka sadržavale su velike količine proteina (60-70 posto suhe težine) sa svim esencijalnim aminokiselinama i 10-23 posto lipida. Količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina i nekoliko minerala, kao što su fosfor, natrij i kalcij, također su bili visoki.

Proteini su izolirani iz obje vrste cvrčaka solubilizacijom na pH 11,0-12,0, nakon čega je uslijedilo izoelektrično taloženje na pH 4,0. Proteini cvrčka imaju visok kapacitet vode, umjeren kapacitet pjenjenja i stabilnost s visokom aktivnošću emulzije. Stoga bi se sigurno mogli dalje koristiti kao sastojci u raznim vrstama hrane koje bi mogle biti alternativni izvor prehrane za izravnu konzumaciju i preradu za proteinske proizvode," navodi se u članku iz 2019. godine objavljenom u Food science and Technology Research grupe autora pod nazivom "Nutritional Values and Functional Properties of House Cricket (Acheta domesticus) and Field Cricket (Gryllus bimaculatus)".

Uz to što se, nazovimo ga prah, često u znanstvenim radovima ističe njegova nutritivna vrijednost, često se ističe i zdravija i jeftinija alternativa ostalim proizvodima u uvjetima klimatskih promjena i nepredvidivih kriza koje su nedavno uzrokovale pandemija Covida-19, ali i rat u Ukrajini, popraćeni inflacijom. 

'Probaj kukce'

Ipak, kako se slažu i svjesni su mnogi proizvođači koji koriste ili planiraju koristiti prah domaćeg cvrčka u svojim proizvodima, neka tržišta ipak će pričekati na veću raširenost konzumacije, a među njima će, sigurni smo, biti i ono hrvatsko.

Uostalom, prisjetimo se događaja iz ne tako davne 2020. kada je Kaufland objavio katalog s ponudom na kojoj je stajao naslov "Probaj kukce", a svoje police napunili su upravo proizvodima od kukaca, kako su tada pisali mediji.

"Umjesto čipsa, grickaj cvrčke, umjesto ćevapčića neka se na tvom tanjuru nađe burger od kukaca...", tako su u najnovijem katalogu Kauflanda oglasili novu ponudu na svojim trgovačkim policama.

U kušanju kukaca, naveli su, uživa već više od dvije milijarde ljudi na svijetu. U svom asortimanu su tako predstavili egzotične delicije poput hrskavih cvrčaka sa začinima, a našlo se i burgera s brašnom od cvrčaka, proteinski kolačići s okusom badema i slično.

Međutim, nakon samo jednog dana, cjelokupna ponuda povučena je iz prodaje. Insekti u Hrvatskoj nisu legalna hrana za konzumaciju, potvrdili su to tada Jutarnjem listu iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Državnog inspektorata, a proizvodi od kukaca povučeni su iz prodaje jer se tada nisu nalazili na listi nove hrane EU, a jednako tako nije postojao nacionalni propis na nivou RH kojim bi takvo što bilo odobreno.

Upravo te godine pisalo se da se čeka na promjene zakonodavstva EU u vezi s tim pitanjem, a da se to može očekivati u skorije vrijeme, koje je očito stiglo.

direktno.hr