Zadnji komentari

Mladen Pavković: Generali, jeste li još uvijek za „spas“ bivših Udbaša?

Pin It

Evo, još malo pa će i godina dana od objavljivanja „slavnog“ otvorenog pisma hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka, Pavla Miljavca, Ljube Ćesića Rojsa, Marinka Krešića, Davora Domazeta Loše i Krešimira Ćosića, u kojem su od predsjednika RH Zorana Milanovića zatražili da se  pomiluju nekadašnji šefovi zloglasne UDB-e Josip Perković i Zdravko Mustač

koji služe inače relativno blagu zatvorsku kaznu zbog ubojstva hrvatskog domoljuba Stjepana Đurekovića.

Međutim, o tome se zašutjelo. Šute generali, šuti Milanović!?

Nu, oni koji ipak nešto više znaju o tome kažu da ova, inače sramna zamolba, nije zaboravljena, da se oko toga još uvijek „kuha“, ali daleko od javnosti.

Ali, kako stvari stoje, ni godinu dana nakon „pisma“ još „nitko“ ne zna tko je pravi autor ovog pamfleta, koji je prije svega namjerno posijao razdor i podjele među hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu, kao što se nikada nije saznalo ni tko je autor otvorenog pisma, kojeg su 2015.-te  potpisala i objavila 12-torica hrvatskih generala, a u kojem se također spominju i neka ista imena kao u ovom slučaju, što možebitno znači da jedno i drugo „pismo“ dolazi iz „iste kuhinje“! Samo ono je bilo namijenjeno Mesiću, a ovo Milanoviću!

Kad je objavljen ovaj pamflet u svezi pomilovanja bivših, okorjelih  Udbaša, prvi su se tome oštro usprotivili suborci i kolege Gotovine, Ljube Ćesića i drugih, časni i uvaženi hrvatski generali, koji su među ostalim i zbog ovakvih „podmetanja“ napustili kontraverznu udrugu Hrvatski generalski zbor (HGZ): Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole i Ivica Primorac. U svom odgovoru su naveli da je riječ o „prokušanim udbaško-kosovskim metodama“ te dodali: „…Ako gledate ovaj udbaško-kosovski rukopis, on je evidentan i zato smo rekli da je to specijalna operacija i nalik je onome što se nama događalo početkom Domovinskog rata kad je udbaško-kosovska klika operirala po Hrvatskoj. Samo znate, vrlo je nezgodno ako vidite sličan rukopis 30 godina nakon početka rata.“

General Tolj je tada podsjetio i da jedan od potpisnika ovog pamfleta  general Pavao Miljavac, insinuira u javnosti da je predsjednik Tuđman rekao da „bez Perkovića ne bi bilo ni njega, ni HDZ-a, ni Hrvatske“, što u „prijevodu“ znači da su “Perković, Kos i Udba zaslužniji za državu i od Tuđmana, od  branitelja i hrvatskog naroda“!

Da pukneš od smijeha!

S obzirom da ni godinu dana nakon objavljivanja otvorenog pisma hrvatskih generala za „spas“ bivših Udbaša ne znamo puno (hoće li Milanović ispuniti njihovu želju), nejasno je i to što su u ovo ne bezazleno pismo, koje „ljulja sigurnosne temelje Republike Hrvatske“, kako reče general Tolj, umiješani i čelnici Hrvatskog generalskog zbora, prije svih njihov predsjednik Marinko Krešić i njegov zamjenik Ljubo Ćesić Rojs. Istina, Krešić je kasnije povukao svoj potpis (kao i Ćosić), ali to ništa ne znači jer se udruga na čijem je čelu, po svemu sudeći, slaže s ovim opasnim pamfletom, a to zaključujemo i iz razloga što se  nikada  nisu javno protivili pomilovanju bivših udbaša. (Kako to da se čelnici HGZ-a nikada nisu javili otvorenim pismom i založili da se pomiluju i  neki poznati i cijenjeni hrvatski branitelji, poput Brodarca, Merćepa, Glavaša, Milankovića, Hrastova i sličnih?).

Dakle, evo već je godina dana od ovog „slavnog“ pisma, a nas uz ostalo zanima: Jesu li potpisnici i dalje za to da se bivšim Udbašima oprosti kazna, što na to kažu članovi Hrvatskog generalskog zbora (mogu li ih i dalje voditi potpisnici pamfleta), a što o svemu tome misli predsjednik države Zoran Milanović, s kojim je vodstvo hrvatskih generala u iznimno dobrim poslovnim i inim  odnosima?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)