Zadnji komentari

Većina zemalja preferira američko globalno vodstvo u odnosu na kinesko

Pin It

Tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Gallup provela je istraživanje o tome koju državu građani diljem svijeta žele vidjeti kao predvodnicu svjetskog poretka. Istraživanje je provedeno u 137 zemalja. Iako Biden ne kotira dobro ni unutar SAD-a, niti izvan, SAD je i dalje “najpoželjniji” vođa, prenosi Axios.

Anketa je uglavnom provedena sredinom i u drugoj polovici 2022. nakon kaotičnog američkog povlačenja iz Afganistana, ali i nakon ruske invazije na Ukrajinu. Odobravanje ruskog vodstva palo je gotovo posvuda, iako je ostalo nevjerojatno visoko u nekolicini afričkih zemalja. U Maliju, gdje su prisutni ruski plaćenici iz skupine Wagner, odobravanje ruskog vodstva je skoro 90 posto.

Prosječno odobravanje američkog vodstva u svijetu palo je s 41% na 39% u Europi (u godinu dana), i s 52% na 36% u samom SAD-u.

Kinu kao globalnog vođu žele stanovnici samo nekoliko zemalja, a među njima su i stanovnici Rusije kojima je draže kinesko od američkog vodstva. Prosječno odobravanje kineskog vodstva je samo 16% u Europi i 23% u SAD-u. U podsaharskoj Africi, slično je odobravanje američkog (59%) i kineskog (52%) vodstva. U Aziji je slika mješovitija. Kinu žele vidjeti kao svjetskog lidera u Pakistanu i Iranu, dok je blagonaklonost prema američkom vodstvu puno veće u Indiji.

Ideja o globalnom američkom vodstvu je najpopularnija na Kosovu (90%), Poljskoj (80%), Nigeriji (78%), Izraelu (65%) i Filipinima (62%), a posebno nepopularna je u Rusiji (4%), Iranu (8% ) i palestinskim teritorijima(13%).

geopolitika.news