Zadnji komentari

Održana tribina 'Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo'

Pin It

Jučer u Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja grada Zagreba je održana tribina „Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo“. Predsjednik udruge gospodin Ivan Tolić, hrvatski branitelj, pripadnik HV i časnik HVO pozdravio je nazočne osvrnuvši se na sličnu sudbinu Hrvatske i Ukrajine osobito u kontekstu agresije na ove dvije zemlje.

Ni Hrvatska ni Ukrajina u svojoj tisućljetnoj povijesti nikada nisu bile agresori, ali su često bile mete predatora. GospodinTolić je istaknuo koliko je Hrvatska uključena u pomoć Ukrajini, ali kako možemo i više. Podsjetio je kako se mnoge rane vide, ali one nevidljive a to je patnja traju puno duže i zato su vrata naše udruge otvorena za ukrajinske branitelje kojima ćemo svojim iskustvom zacijelo pomoći.  Prof. dr. sc.  Zoran Komar, vojni psiholog i časnik HV, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, koji je svoje iskustvo načelnika Službe za vojnu psihologiju više od pola godine dijelio s kolegama u Ukrajini istaknuo je važnost potpore i podrške narodu Ukrajine osobito njihovim braniteljima. Hrvatski narod imao je tešku povijest, ali ukrajinski još težu. Psihijatrica Patricija Jelačić,  pročelnica Zavoda za produljeno liječenje Klinike za psihijatriju Vrapče, hrvatska braniteljica iz Domovinskog rata i časnica HV u miru također je skrenula pozornost na važnost empatije i podrške izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj kao i ranjenim ukrajinskim braniteljima te ponudila i konkretnu pomoć. Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, hrvatska časnica u miru gđa Zorica Gregurić pozdravila je sve nazočne te poručila kako ukrajinski narod ima iskrene prijatelje i podršku u hrvatskom narodu te kako smo od početka uključeni u pomoć ali i prihvat Ukrajinaca u Hrvatskoj. No uvijek jasno treba označiti agresora kao i pravo napadnutog na obranu i zaštitu svoje zemlje, doma i obitelji te da nikada ne smije biti opravdanja za zločine i ubijanja, za agresiju na tuđi teritorij. Uvijek ima prostora za pomoći na razne načine i mi u Hrvatskoj to i činimo. Nazočne je također pozdravio i predsjednik Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva „Kobzar“ – Zagreb, gospodin Slavko Burda podsjećajući na zajedničku sudbinu Ukrajine i Hrvatske kada su bile u istoj državi Austro-Ugarskoj, ali  i sličnu sudbinu mnogih ukrajinskih i hrvatskih gradova tijekom ruske odnosno srpske agresije. Istaknuo je važnost i stogodišnju tradiciju Društva koje osnovano 1922.godine u Zagrebu. 

Zato itekako nosi težinu i važnost kako je upravo Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Kobzar“ – Zagreb predlagatelj gospođe Etne Nikić kao kandidatkinje za predstavnicu ukrajinske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu te gospođe Nataliju Pavičić za zamjenicu predstavnice na izborima koji se održavaju u nedjelju 7. svibnja 2023. godine.Gospođa Etna Nikić, službenica u Gradskoj upravi Grada Zagreba te bivša članica Koordinacije za ljudska prava u Gradskoj Skupštini, organizatorica brojnih humanitarnih aktivnosti te članica Vijeća za prevenciju Gradske četvrti Gornja Dubrava ukratko je predstavila svoj rad te program za predstojeće izbore. Zahvaljujući svim nazočnim govornicima i sudionicima tribine osobito na pomoći ukrajinskim braniteljima, pozvala je Ukrajince u Zagrebu da izađu na izbore u nedjelju i daju svoj glas za njen program. „No bez obzira na rezultate u nedjelju i dalje ću pomagati ukrajinskim braniteljima, spajati ih s hrvatskim braniteljima jer kako je g. Tolić na početku rekao neke stvari se ne rade za novac, rade se srcem. Kroz cijeli moj život vodi me srce i pomaganje drugima. Srce se može vidjeti i dalje“ rekla je u završnoj riječi gospođa Etna Nikićkandidatkinja za predstavnicu ukrajinske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu uz podršku nazočnih gromoglasnim pljeskom.

Jedno je sigurno gospođa Etna Nikić i gospođa Natalija Pavičić kao kandidatkinje na predstojećim izborimaimaju potporu naših braniteljskih udruga kao i nazočnih sudionika tribine. Želimo im pobjedu na izborima u nedjelju 7.svibnja 2023. godine, a našu suradnju na pomoći prijateljskom narodu Ukrajine i njihovim braniteljima i dalje nastavljamo.

SLAVA UKRAINI!

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Ivan Tolić, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP grada Zagreba