Zadnji komentari

Poljski premijer Zelenskom poručio da ne vrijeđa Poljake

Pin It

„Želim reći predsjedniku Zelenskom da nikad više ne vrijeđa Poljake kao što je to učinio nedavno tijekom govora u UN-u“, rekao je Morawiecki na skupu pred parlamentarne izbore koji se održavaju idući mjesec, a uoči kojih je česta tema popustljivost prema Ukrajini.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je u petak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne „vrijeđa“ Poljake, nastavivši time žestoku retoriku prema Kijevu nakon što je poljski predsjednik pokušao smiriti napetosti nastale zbog spora o uvozu žita, izvještava Reuters.

Poljska je prošli tjedan odlučila produžiti zabranu uvoza ukrajinskog žita, ugrozivši time odnose sa susjednom, ratom pogođenom državom kojoj značajno pomaže od početka ruske invazije u veljači prošle godine.

Zelenski je naljutio susjednu državu kad je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku kazao kako Kijev radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žita, ali da „politički teatar“ oko izvoza tog proizvoda samo pomaže Moskvi.

„Želim reći predsjedniku Zelenskom da nikad više ne vrijeđa Poljake kao što je to učinio nedavno tijekom govora u UN-u“, rekao je Morawiecki na skupu pred parlamentarne izbore koji se održavaju idući mjesec, a uoči kojih je česta tema popustljivost prema Ukrajini.

Premijerova vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na meti je kritika desnice zbog navodnog podaničkog stava prema Kijevu. Analitičari smatraju kako je to primoralo PiS da zauzme agresivniji stav prema Kijevu.

Ranije u petak predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, u pokušaju smirivanja tenzija rekao je kako spor između dviju država zbog izvoza žita neće ugroziti njihove dobre bilateralne odnose.

“Ne sumnjam da je spor oko izvoza žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište samo fragment cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa”, rekao je Duda na poslovnoj konferenciji. “Ne vjerujem da to može imati značajan utjecaj na odnose, tako da moramo riješiti ovu stvar između nas.”

U međuvremenu je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u članku za Politico kazao kako Poljska želi „jaku ukrajinsku državu“ koja će iz rata izaći s dinamičnim gospodarstvom te da će Varšava „nastaviti podržavati napore Ukrajine da se pridruži NATO-u i EU”.

“Tu nema apsolutno nikakve proturječnosti.” napisao je Rau. “Potpora Ukrajini protiv ruske invazije i zaštita naših građana od nepoštene gospodarske konkurencije — oboje služi interesima Poljske istovremeno”, zaključio je.

Novinarima u New Yorku Rau je pak rekao kako Poljska nije promijenila svoju politiku prema Ukrajini, no da se dogodila „radikalna promjena u poljskom javnom mnijenju“ prema odnosima dviju zemalja. Da bi se ta percepcija poboljšala bit će potrebni „titanski“ diplomatski napori, rekao je poljski ministar.

Slovačka, Poljska i Mađarska također su uvele ograničenja uvoza žitarica iz Ukrajine, tvrdeći kako se jeftino ukrajinsko žito, većinom namijenjeno za tranzit prema zapadnim lukama, prodaje lokalno, što nanosi štetu njihovim poljoprivredama.

geopolitika.news