Zadnji komentari

Mediji donose lažnu sliku o ilegalnim migrantima

Pin It

Prizori žena i djece na granici, koje mediji redovito objavljuju i naglašavaju? Još jedna manipulacija.  “Uvjerljiva većina ilegalnih migranata su mladi muškarci. U prošloj godini bilo je tek 10 posto žena, i 17 posto djece, od toga većina adolescenti

Małgorzata Tomczak je priznala da je većina informacija s granice koje su širili aktivisti i skloni im mediji bila neistinita.

To je jedna od onih vijesti iz Poljske, za koju bi čovjek očekivao da će zapadni mainstream mediji danima pisati ozbiljne tekstove o njoj, a ona iz nekoga čudnog razloga biva potpuno ignorirana, piše Goran Andrijanić.

Priznanje aktivistice: Lagali smo

Gazeta Wyborcza, lijevo-liberalni dnevni list u vlasništvu medijskog mogula Adama Michnika i s vlasničkim udjelom Georgea Sorosa, objavio je nedavno tekst jedne aktivistkinje i novinarke koja je nekoliko zadnjih godina bila aktivna u pomoći ilegalnim imigrantima na poljsko-bjeloruskoj granici. U tekstu Małgorzata Tomczak, tako se zove, priznaje da je većina informacija s granice s kojima su aktivisti nastojali izazvati suosjećanje prema ilegalnim imigrantima i istodobnu netrpeljivost prema graničnoj policiji koja je radila svoja posao – bile neistinite ili izmanipulirane.

Ilegalni migranti plaćaju i do 10.000 eura za vožnju jet-skijem od Maroka do Španjolske

Evo što je Tomczak, među ostalim napisala:

“Aktiviste koji su na granici i novinare koji su im bliski povezuje pripadnost tome istome lijevo-liberalnom taboru. I želja za suprotstavljanjem narativu PiS-ove vlade o migrantima…Već nekoliko mjeseci muče me mehanizmi koji čine da novinari jednostavno preuzimaju diskurs aktivista, ne provjeravajući podatke koje im oni daju i tako objavljuju nelogične, a često i jednostavno lažne informacije”.

Lažne vijesti

Jedna od tih lažnih informacija, ona koja je svojedobno izazvala pravu buru u poljskoj javnosti jest vijest o smrti male migrantkinje po imenu Eillen, četvorogodišnje djevojčice koja je, tvrdili su aktivisti, umrla na granici od hladnoće.

Ta priča je izmišljena.

“Eillen nije postojala. Bila je to samo priča koju su aktivisti čuli i prenijeli dalje. Nema niti jednog dokaza o smrti nekoga djeteta na granici”, priznaje Tomczak dodajući kako ne tvrdi da se možda neka i nije dogodila. Ali, nema potvrde da je tako i bilo.

Aktivistkinja potom piše kako ilegalni imigranti znaju da priča o maloj djeci koja se probijaju kroz hladnu šumu uvijek može izazvati suosjećanje. Zato manipuliraju s njom.

“Često mi se događalo da migranti traže od mene obuću i igračke za djecu, a potom se pokazalo da ta djeca ne postoje, da su oni sami. Ne samo to – često se događalo da sam nailazila na djecu koja su mi se žalila da su ih natjerali na put”.

Prizori žena i djece na granici, koje mediji redovito objavljuju i naglašavaju? Još jedna manipulacija.

Većina migranata su muškarci

“Uvjerljiva većina ilegalnih migranata su mladi muškarci. U prošloj godini bilo je tek 10 posto žena, i 17 posto djece, od toga većina adolescenti”, piše Poljakinja.

Dalje:

“Od početka krize tvrdilo se kako granična policija namjerno uništava dokumente migrantima. Upravo je suprotno, oni sami sebi uništavaju putovnice, jer im to može pomoći doći do zapadnih država”.

Tomczak potom spominje film “Zelena granica” čuvene redateljice Agnieszke Holland u kojoj ona poljsku policiju prikazuje kao sadističke manijake koji maltretiraju jadne ilegalne imigrante.

„Obitelji s djecom, obrazovana Afganistanka, trudnica na granici, takve scene kakve vidimo u filmu Holland rijetko se događaju na granici”.

Sljedeći dio je možda najvažniji dio teksta, koji objašnjava puno toga.

Migranti nisu izbjeglice

“Nakon dvije godine aktivizma na granici i pisanja o njoj, nemam nikakve sumnje da stvaramo svijet laži. Jednom su mi rekli da ne stavljam u tekst da je migrant bogat i da je platio 12.000 eura da bi došao do granice EU….Cilj migranata i aktivista koji im pomažu nije prikazivanje široke slike onoga što se događa. Migranti žele doći do cilja, a aktivisti im u tome žele pomoći. Pri tome rade na stvaranju slike koja će utjecati na odluke ljudi. Sredstvo koje koriste jest dobivanje potpore i fund raising koji se u svijetu humanitarnih udruga često temelji na dramatičnim slikama i izazivanju emocija”.

Nevladina scena izmišlja i manipulira kako bi prikupila novac koji će potom uložiti u pomaganje ilegalne imigracije. To je sukus ovoga priznanja. A migranti, priznaje Małgorzata, nisu nikakve izbjeglice nego su jednostavno u prijestupu ilegalnog prelaska granice.

“Nema toga zakona koji im dopušta doći tamo gdje su krenuli”.

I tako dalje.

Mediji protiv PiS-a

Małgorzata Tomczak je, dakle, priznala da su sve one glavne teze koje su konzervativni mediji ponavljali kada je u pitanju ilegalna imigracija bile istinite. A da je njezin tabor, uključujući i novinu gdje je pisala, također i ovaj tekst – lagao i izmišljao.

Imajući u vidu kako je rasprava o imigrantima izazivala velike emocije – ovo priznanje je neobično važno.

Lijevo-liberalni mediji (prije svega upravo Gazeta Wyborcza) vodili su kampanju protiv PiS-a i protiv poljske granične policije, ne obazirući se na jasne i opetovane dokaze da je migrantski val na poljskoj granici rezultat hibridnog rata koji je Vladimir Putin, preko bjeloruskog diktatora Lukašenka, vodio protiv Poljske i cijele EU.

Ti mediji su, dakle, (ne)svjesno igrali po notama osmišljenim u Moskvi, prodavajući lažni narativ Zapadu. Taj je narativ dolazio i do Hrvatske.

Medijski zaokret?

Naravno, sada se postavlja pitanje kako je GW odlučio objaviti ovaj tekst? Odakle ta nagla promjena, taj iznenadni napad istinoljubivosti? Je li on rezultat neke refleksije nad vlastitom neprofesionalnošću?

Ne. Jednostavno, uskoro vlast u državi treba preuzeti Donald Tusk, ljubimac liberala i GW. On, naravno, neće ništa promijeniti na poljsko-bjeloruskoj granici, ili barem neće ništa radikalno. Politika koju je vodio PiS, politika obrane granice i vraćanja ilegalnih imigranata u Bjelorusiju, bila je jednostavno jedina moguća i jedina ispravna. Sada kada će tu istu politiku voditi Tusk, treba prestati lagati o granici i govoriti istinu o tome što se tamo događa. Ne zbog ljubavi prema istini kao takvoj, nego zbog služenja Tuskovoj politici. Vrlo jednostavno.

Kakve su pouke iz svega ovoga za Hrvatsku, koja ima sličan problem s ilegalnom imigracijom kao i Poljska?

Branko Malić je na Narod.hr objavio tekst u kojem radi usporedbu između izmišljene priče o Eillen i slične laži koju smo svojedobno mogli čuti u Hrvatskoj. To je još jedna ilustracija da se svugdje na granici EU-a uglavnom događaju isti obrasci promocije i širenja prijestupa ilegalne imigracije. Pri tome, neki to rade jer misle da doista pomažu ljudima, u to nema sumnje. A neki, pak, jer je riječ o dobrom novcu.

Poljska aktivistica priznala kako je priču o nestaloj iračkoj djevojčici, usred migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, naprosto izmislila. Podsjećamo na sličan slučaj kod nas, kad je 2019. navodno nestala sirijska djevojčica Allsa Ghazi, da bi bila nađena u: Siriji.

Dakle, pouka bi bila – hrvatske vlasti ne smiju dopustiti da im lijeve udruge i bliski im novinarski establishment određuju migracijsku politiku. Riječ je o preozbiljnom pitanju da bi mu se mogli pristupiti na takav način. U pitanju je sudbina ljudi Europe, ali i sudbina ilegalnih imigranata kojima se naivno i štetno podilazi u njihovoj nakani da po svaku cijenu stignu do toga mitološkog Zapada, do Njemačke i drugih država. Gdje ih već dulje vrijeme ne žele.

narod.hr