Zadnji komentari

Dosta im partizanskih filmova: ‘Uporno se financira propagiranje Jugoslavije’

Pin It

Činjenica je da autori koji predlažu snimanje tema iz naše nedavne ratne prošlosti gotovo nikako ne mogu dobiti prijeko potrebna sredstva, a ako im se i da, daje im se ‘na kapaljke’, dok za dokumentarne i igrane filmove, u kojima se čak i propagira bivša propala Jugoslavije sredstva se manje-više uvijek nađu

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u organizaciji Centra za inkluziju i potporu u zajednici i Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, održana je tribina “Branitelji u kulturnom i audiovizulnom prostoru Hrvatske”.

Sudionici tribine Stipe Majić, mr. art. Eva Kirchmayer, Mladen Pavković, Dražen Hrženjak i prof. dr. Josip Jurčević osvrnuli su se na nezadovoljavajuće stanje oko hrvatske kinematografije vezane uz stvaranje slobodne i samostalne hrvatske države, a posebno na Domovinski rat.

“Za branitelje nema, za propagiranje Jugoslavije ima”

“Činjenica je da autori koji predlažu snimanje tema iz naše nedavne ratne prošlosti gotovo nikako ne mogu dobiti prijeko potrebna sredstva, a ako im se i da, daje im se ‘na kapaljke’, dok za dokumentarne i igrane filmove, u kojima se čak i propagira bivša propala Jugoslavije sredstva se manje-više uvijek nađu”, rečeno je na tribini.

Problem je, kazali su sudionici rasprave, i to što “Hrvatska radiotelevizija (HRT) u arhivi ima brojne domoljubne filmove, ali ih tu i tamo prikazuje i to u neprikladnim terminima.”

Tribinu je vodila Zorica Gregurić.

“Cilj tribine je pojasniti probleme s kojima se susreću hrvatski branitelji, a kojih itekako ima u kulturnom i audiovizualnom prostoru. Tribinom smo željeli na jedan način doprinijeti vidljivosti branitelja u tom prostoru. Na tribini smo donijeli i jedan zaključak odnosno inicijativu koju ćemo predstaviti nadležnim tijelima državne vlasti, a odnosi se na jedno tijelo koordinacije koje bi donijelo strategiju vezanu uz djela o Domovinskom ratu, ali i o hrvatskim braniteljima”, pojasnila je Gregurić.

Ona je dodala i kako je upravo cilj Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, koja je i inicirala održavanje ove tribine, promicanje i očuvanje vrednota Domovinskog rata okupljanje, zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata koji su časno obavljali svoje dužnosti i zadaće u borbi za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku i članova njihovih obitelji, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, zaštita interesa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i zaštita interesa članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pružanje potpore u izgradnji i razvoju Republike Hrvatske, očuvanje i njegovanje povijesne tradicije iz ratne povijesti Hrvatske države, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među hrvatskim braniteljima veteranima, stradalnicima i članovima njihovih obitelji te njegovanje tradicije veteranskog pokreta.

Autor:Dnevno.hr/S.V.