Zadnji komentari

Slovenski novinar Bojan Požar u Bujici: Srpski tajkun Dragan Šolak i pranje novca, N1 i PROFITpartizani!

Pin It

VODITELJ SA PLANET TV-a OTKRIO TKO JE HRVATSKA ANIKA VRABEC: Nikola Grmoja iz Mosta funkcionira na vrlo sličan način – Šolakov je miljenik i glumi “borca protiv korupcije”…

BOJAN POŽAR TVRDI DA JE DRAGAN ŠOLAK BLIZAK PRORUSKOM ODVJETNIKU I TRGOVCU NAFTOM IZ ŠVICARSKE: Šolakova N1 televizija u Hrvatskoj glavna je medijska pozornica stranke Most, koja za suradnju s Rusima lažno optužuje Domovinski pokret?!

POŽAR O ŠEFU UEFA-e ČEFERINU: - U Sloveniji je ljevičar, a vani glumi “desničara” i druži se s Orbanom!

POŽAR O PROFIT-PARTIZANU, GRADONAČELNIKU GLAVNOG GRADA SLOVENIJE - ZORANU JANKOVIĆU: - Zašto u Ljubljani Ceca može, a Thompson ne?!

“Kod nas nije problem, ako gostuje Ceca, ona može pjevati usred Ljubljane, a Thomson ne smije,” izjavio je u Bujici Z1 televizije jedan od vodećih slovenskih istraživačkih novinara – Bojan Požar, koji za takvu situaciju izravno optužuje kontroverznog gradonačelnika Ljubljane - Zorana Jankovića: “Poznajem Jankovića još od prije, kada jnije bio u politici i razmišljao je samo o tome kako postati dobar trgovac. Njemu je politika zapravo - tržišna niša. Shvatio je da s partizanstvom možeš doći do Uspješnih poslova i on to radi. To su ti tzv. profit-partizani!”

Za jednog od najpoznatijih Slovenaca – predsjednika UEFA-e, Aleksandra Čeferina, Požar govori: - U Sloveniji Čeferin funkcionira kao ljevičar, a vani se druži s desničarima!

Povod za gostovanje Bojana Požara u Bujici bila je aktualna Afera Mreža i otkrića prema kojima se javnim novcem - osim jedne lokalne televizije iz Kutine, za račun frakcije HDZ-a kojoj je pripadao bivši ministar gospodarstva Davor Filipović, ali i Grmojin Mosta, korumpiralo i televizije s nacionalnom koncesijom poput Nove TV u vlasništvu srpskog tajkuna Dragana Šolaka, koji kontrolira i N1 televiziju.

Urednik iznimno utjecajne i gledane emisije ‘Ura moči’ na slovenskoj Planet TV otkrio je hrvatskoj javnosti tko je po modelu medijsko-političkog djelovanja slovenski pandan Mostovom Nikoli Grmoji, šefu tzv. Antikorupcijskog vijeća: - Kod nas postoji Ured za sprečavanja pranja novca, koji ima veće ovlasti od Porezne uprave i policije. Taj je Ured istraživao Dragana Šolaka i njegove off-shore tvrtke, kao i osobe povezane s njegovim poslovima… Kada je na izborima pobijedio Robert Golob, sadašnji šef lijeve Slovenske vlade, već prvoga dana što se u Sloveniji još nikada nije dogodilo, smijenili su direktora Ureda i na njegovo mjesto doveli Aniku Vrabec Božić. Bila je toliko uplašena ući navečer u ured da je morala zamoliti ministra financija, svog poznanika - da bude njezina pratnja. Kasnije se ispostavilo da ta gospođa prije dolaska u Ured za sprečavanje pranja novca nije došla iz neke financijske tvrtke kako je javno govorila, već iz Šolakovog Telemacha! To je njegova glavna tvrtka u Sloveniji, a prva stvar koju je Anika Vrabec napravila kada se vratila u ulozi direktorice, ukinula je sve istrage protiv Dragana Šolaka! Kao da živimo na Divljem Zapadu! 

“Kada je Golobova šefica Ureda za sprečavanje pranja novca ukinula istrage protiv svog dotadašnjeg poslodavca, odjednom su “slučajno” na N1 počeli dolaziti podaci protiv bivšeg direktora Ureda koji je istraživao Šolaka,” otkrio je Požar model vrlo sličan onome kakvog opisuje prepiska Nikole Grmoje i Marina Vlahovića u okviru Afere Mreža u Hrvatskoj, gdje su podaci “slučajno” odlazili baš Đurđi Klancir sa Šolakove N1 televizije: “Sve informacije iz tog Ureda dolazile su do Šolakovih medija ili medija koji su njemu naklonjeni! Već je postalo smiješno kako medij u Šolakovu vlasništvu dobiva sve podatke o konkurentima…

Istražujući Šolaka, uvijek sam radio na temelju Dokumenata – ističe Požar: - Dobio sam dokumentaciju kako je kupio slovenski Šport TV 2015. godine… Prvo je vodio službene pregovore preko Madia direkta, srpske tvrtke, koju ima zajedno s Đilasom da bi kasnije iznenada promijenio taktiku i kupio Šport TV preko porezne oaze Sejšela te na taj način izbjegao neke postupke koje bi inače morao provesti u Sloveniji da je kupovao transparentno… Kad sam objavio tu priču, potkrijepljenu dokumentima, bio sam iznenađen jer su me odmah u Dnevniku njegove N1 televizije u Srbiji napali vrijeđali pet minuta u nekom prilogu, bez da su me prethodno išta pitali o toj temi! Nisam se mogao braniti.

Druga Požarova priča koje je uzrujala srpskog tajkuna Šolaka odnosi se na njegove veze sa odvjetnikom Konijem: Kada je Zapad uveo embargo protiv Rusiji, on je nastavio poslovati s Rusima. Dokumentirao sam da je taj odvjetnik iz Švicarske neka vrsta Šolakove veze s Rusima! Zbog toga sam ponovno bio izložen napadima i u Srbiji i u Sloveniji preko portala N1, jer Dragan Šolak u Sloveniji nema news televiziju, već Šport TV taj portal i neka druga poduzeća. 

Na optužbe da govori protiv Šolaka jer je blizak trostrukom slovenskom premijeru Janezu Janši, Požar odgovara: - Optužbe o bliskosti s Janšom pojavljuju se tijekom zadnje tri godine. Ranije su se pojavljivale optužbe da sam blizak Milanu Kučanu?! Svaki puta, kada nekome staneš na žulj nekim člankom, dobiješ optužbu da si blizak nekome iz politike.

“Za moju diskvalifikaciju u Beogradu su koristili nekog novinara Mladine,” pojašnjava Bojan Požar napade jednog od najbogatijih tajkuna s prostora bivše Jugoslavije na njega osobno: “Tog čovjeka nisam uopće poznavao, kao ni on mene, a govorio je potpune gluposti! Ni u tom slučaju nisu mi dali mogućnost da i ja nešto kažem o optužbama na svoj račun. Javio se preko skypea iz Ljubljane, bio je u nekom džemperu i sve skupa izgledalo je vrlo smiješno!”

O listu koji je u vrijeme pada Berlinskog zida bio vrlo popularan u Sloveniji i šire, Bojan Požar govori da je posustao i u promijenio stranu: - Mladina je sada jedan od glavnih promotora jugonostalgije! Oni danas surađuju s ljudima o kojima su nekada vrlo kritički izvještavali. Mladina je napravila obrat od sto posto!

Slovenski istraživački novinar istaknuo je i povezanost srpskog tajkuna Dragana Šolaka s Mladinom: - Šolak je poznat kao tajkun i milijarder, veliki capitalist, a za potrebe moje diskvalifikacije koristi novinare Mladine, koji se i dalje smatraju “revolucionarima”…

“Iako su u Sloveniji svi mediji, osim državne televizije privatizirani i u rukama su tajkuna i milijunaša, ipak imaju radikalno lijevu uređivačku politiku,” ističe još jedan slovenski paradoks koji podsjeća na Hrvatsku Bojan Požar: “To je nešto što ne ide zajedno. Lijevi novinari u službi najvećih, brutalnih kapitalista! Isti koncept vrijedi i za Šolakovu N1!”

Požar je u Bujici ispričao i na koji je način srpski tajkun došao do slovenskog Telemacha: - Telemach je prošao kroz različite faze, mnogo je uloženo u njega, dok za relativno malo novca nije završio kod Šolaka. Zanimljivo je da je u prethodnim fazama među vlasnicima Telemacha bio i bivši slovenski ministar vanjskih poslova, Zoran Thaler, koji je kasnije bio europarlamentarac i morao odstupiti s dužnosti jer su ga britanski novinari uhvatili u

koruptivnim poslovnim! Suvlasnici su bili iz njegove stranke LDS i Socijaldemokrata, a jedna od suvlasnica bila je i Violeta Bulc, europska povjerenica iz Slovenije u vrijeme lijeve Vlade Mira Cerara. 

Na pitanje voditelja zbog čega je konkretno Šolaka istraživao slovenski Ured za sprečavanje pranja novca, gost iz Ljubljane je odgovorio: - Predmet su bile sporne financijske transakcije, a radilo se o tome da se isti iznos vrtio kroz različite pozajmice po istim Šolakovim tvrtkama. Tvrtke su se zatvarale i otvarale i tu je bilo upleteno još osoba blisko povezanih s tim tajkunom.

“Iako se Šolaka često u medijima navodilo kao borca protiv diktatora Aleksandra Vučića, tijekom ove zadnje kampanje podržao ga je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane koji je izrazita ljevica i blizak je Šolaku,” ističe Požar: “U medijima se Šolaka često predstavlja kao sponzora srbijanske opozicije i Vučićeva protivnika, to na neki

način vjerojatno nije istina, jer Šolak slijedi svoje poslovne interese!”