Zadnji komentari

Kako će presuda Vrhovnog suda u Coloradu utjecati na Trumpovu predsjedničku kandidaturu?

Pin It

Trump

U utorak je Vrhovni sud u američkoj državi Colorado presudio da se bivši predsjednik SAD-a, Donald Trump neće moći pojaviti na glasačkom listiću u državi Coloradu na predizborima koji slijede prije općih predsjedničkih izbora slijedeće godine. Na republikanskim predizborima bira se kandidat koji će predstavljati republikance u utrci za predsjednika SAD-a 2024.

Ovo je nešto što svakako može utjecati na Trumpovu predsjedničku kandidaturu, jer rezultat od 0% glasova u Coloradu može svakako uzdrmati ukupne rezultate koji su do sada išli u prilog Trumpu u odnosu na druge kandidate. Ova odluka može donekle utjecati i na druge pravne postupke koji se vode protiv Trumpa, kažu neki stručnjaci. Iako je najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD-a, postavlja se pitanje koliko će Trump i dalje biti kompetentan predsjednički kandidat, kad se sve uzme u obzir.

Colorado je država demokrata, ali među republikanskim kandidatima Trump dominira

U američkoj državi Colorado, koja broji 5.812 milijuna stanovnika, već dugo dominiraju demokrati i na predsjedničkim izborima redovito pobjeđuju. Tako Trump ni 2016. ni 2020. nije uspio ostvariti pobjedu u ovoj državi. No kad su u pitanju predizbori, tu Trump svakako dominira pred drugim republikanskim kandidatima, što se pokazalo na predsjedničkim izborima 2016. i predizborima 2020. godine.

Kako javlja USA Today, Prema rezultatima općih predsjedničkih izbora u Coloradu 2020. godine Joe Biden je osvojio 55,4% glasova u Coloradu (1,8 milijuna glasova). Dok je Trump međuvremenu prikupio 41,9% glasova. Što znači da je za njega glasalo 1,3 milijuna ljudi.

Trump je u Coloradu osvajao preko 90% podrške u odnosu na druge republikanske kandidate

Trump je 2020. godine na republikanskim izborima u Coloradu osvojio ogromnu podršku od birača i priličnu prednost u odnosu na ostale republikanske kandidate. Dalo mu je podršku tada 626.604 republikanskih birača u Coloradu.

Što je značilo da je dobio ukupno 92,3% glasova u toj državi. Bivši guverner Massachusettsa Bill Weld, odvjetnik i biznismen, zauzeo je daleko drugo mjesto sa samo 24.145 odnosno 3,6% glasova, a Joe Walsh imao je 12 613 odnosno 1,9% glasova.

Na općim predsjedničkim izborima 2016. godine Hillary Clinton, iako gubitnica općih izbora, u ovoj državi odnijela je pobjedu. Hillary Clinton osvojila je tada u Coloradu 1.208.095 odnosno 47,2 % glasova, dok je Donald Trump osvojio tada u Coloradu 1.136.354 odnosno 44,4% glasova.

Kandidati i podrška od Viveka Ramaswamya

Ostali kandidati koji se natječu s Trumpom u utrci za republikanskog kandidata 2024. su Ron DeSantis, Nikki Haley, Vivek Ramaswamy, Chris Christie, Asa Hutchinson i Ryan Binkley. Među svima njima najveću podršku uživa upravo Trump. Iza njega najveću popularnost zauzima guverner Floride Ron DeSantis. No iznenađenje je svakako i Vivek Ramaswamy koji je nakon presude u Coloradu napravio jedan jako važan korak koji mu u slučaju izbacivanja Trumpa iz utrke može donijeti jako puno, bez obzira na trenutnu DeSantisovu dominaciju.

Rezultati anketa u američkoj državi Iowi

Naime Ramaswamy je javno, na društvenim mrežama podržao Trumpa i osudio presudu Vrhovnog suda u Coloradu, složivši se s tim da je ”nedemokratska”. Zatim je pozvao i druge republikanske kandidate da daju Trumpu podršku. Ramaswamy je rekao u videu na X-u da i sam odustaje od kandidature u Coloradu iz solidarnosti s Trumpom te poziva i druge kandidate da učine isto.

Ovo je možda ljudski čin podrške, međutim ovo je ujedno bio i pun predizborni pogodak, jer je Ramaswamy za ovu objavu dobio podršku od Erica Trumpa, jednog od sinova Donalda Trumpa i od drugih, među republikancima, vrlo utjecajnih medijskih osoba, poput Bennya Jonsona primjerice, koji su onda njegovu objavu i podijelili na društvenim mrežama. Ramaswamy je druge kandidate doveo pred gotov čin, a ako Trump ne uspije u ovoj utrci njegovi simpatizeri bi mogli dati podršku upravo Ramaswamiju.

Pravna rasprava o Trumpovoj pravnoj nepodobnosti

Podsjetimo da je u presudi 4-3, Vrhovni sud Colorada diskvalificirao Trumpa iz predizbornih, republikanskih izbora 2024. za predsjednika države. Presuda je donešena na temelju teorije da je pokušao poništiti izbore 2020. odnosno zbog njegove navodne uloge u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Povijesna optužnica protiv bivšeg predsjednika 1. kolovoza na saveznoj razini, a zatim 14. kolovoza od strane države Georgije za njegove navodno nedopuštene pokušaje da postigne poništenje rezultata izbora 2020. otvorila je pravnu raspravu o njegovoj mogućoj nepodobnosti, što je dovelo do žalbi u nekoliko država. Petnaest je postupaka koji su u tijeku u raznim državama. Uključujući dva odbijena u Minnesoti i Michiganu, sudovi u Coloradu prvi su proglasili Donalda Trumpa nepodobnim.

Trump je ocijenio odluku nedemokratskom, a veliki dio ljudi u Americi se s tim i slaže. On je najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD-a. No iako će za nju imati vremena, presuda Vrhovnog suda u Coloradu dovodi u pitanje Trumpovu kandidaturu za drugi predsjednički mandat u državi. Koliko će Trump izgubiti glasova ne pojavljivanjem na glasačkom listiću u Coloradu može svakako utjecati na njegov sveukupni rezultat.

narod.hr