Zadnji komentari

Izbacili su Isusa iz Božića i zamijenili ga djedom i Orašarom

Pin It

BISKUP KOŠIĆ U LUDBREGU: Vjernici imaju načela kojima se vode i pridonose  dobru Domovine | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog  tjednika

Bliži nam se veliki kršćanski blagdan, a s njime dolaze i tradicionalne godišnje čestitke i poruke. 

Božić samo što nije, pa je sisački biskup Vlado Košić tik pred veliki blagdan objavio video snimku upućenu vjernicima s porukom za predstojeće slavlje Isusova rođenja.

Upravo je on bio forte njegovog obraćanja, Košić smatra kako Božić sve manje simbolizira svoju osnovnu i temeljnu poruku. Tvrdi, Isus je "izbačen" iz naših života, za njega više nema mjesta.

"Kako je to moguće da jedno rođenje ima takvu snagu i toliku moć? Nije li to neobično, nije li neočekivano da jedno Dijete utječe na tolike ljude i događaje? Isusovo je rođenje po svemu neobično", otvorio je obraćanje Košić prije kritike modernog društva i njenog odnosa prema čelnoj figuri katoličanstva.

Orašar zamijenio Isusa Krista

"Ime Isusovo danas se izbacuje iz javnog prostora, i to u nekada kršćanskim zemljama. Iz neke 'političke /ili religijske (?) korektnosti' čak čelnici EU preporučuju da se ne upotrebljava naziv Božić nego samo neka se čestitaju sretni blagdani! Iz ukrasa koji se ovih adventskih dana raskošno razlijevaju po ulicama, trgovima i izlozima izbačen je Isus."

Isto tako, biskupa smeta daljnja sekularizacija društva koje je po njegovom mišljenju ušla u sve pore našega društva. Spominje i popularnu predstavu koja svake sezone višestruko rasprodaje HNK u Zagrebu. "Njega zamjenju neki debeli u crveno obučeni djedovi s dugom bijelom bradom, okruženi nekim vilama i upregnuti u neke saonice i zaprege glumeći skandinavske bijele zime kojih u Europi ima sve manje". 

"K tome još se najnovije pojavljuje nekakvi lutak zvan Orašar koji sve više postaje simbol božićnog vremena. A Isus? Izgubio se ili su ga ljudi namjerno izbacili. A mi smo nekad pravili jaslice s djetetom Isusom, okruženim svetom Majkom Marijom i svetim Josipom, kojima su hrlili pastiri, kraljevi, ovčice, a u štali su Isusa grijali vol i magarac. Taj je prikaz nadahnut Evanđeljem", zaključio je Biskup.

direktno.hr