Zadnji komentari

Kako Orban argumentira stavljanje veta na 50 milijardi pomoći za Ukrajinu

Pin It

Orban: Ruski napad na Ukrajinu je 'operacija' a ne rat - HRT

Čelnici država članica EU otvorili su na nedavnom sumitu pristupne pregovore za članstvo s Ukrajinom. Mađarski premijer Viktor Orban dugo se opirao takvoj odluci te se još uvijek ne slaže s njom. On tvrdi da je to loša odluka.

Međutim on tada nije iskoristio veto, ali je kasnije stavio veto na financijsku podršku Ukrajini u ratu, točnije na paket pomoći od 50 milijardi eura. Orbanu su ranije odmrznuta sredstva iz EU međutim on nije zadovoljan. Navodi kako EU mora ispuniti najprije neke uvjete prema Mađarskoj kako bi Mađarska povukla veto.

”Razuman vremenski rok treba odrediti za financiranje Ukrajine”, tvrdi Orban

Mađarska smatra da novac EU-a za Ukrajinu ne smije biti uzet iz proračuna EU-a i da bi trebalo odrediti “razuman” vremenski rok za bilo kakvo financiranje Ukrajine, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

“Uvjeren sam da je dati Ukrajini 50 milijardi eura iz proračuna EU-a kroz pet godina… loša odluka”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

“Oni žele dati novac Ukrajini iz EU proračuna. Mađarska želi dati ga izvan okvira EU proračuna. Imaju mogućnost – ako mi na to ne pristanemo – riješiti to izvan proračuna. No nemaju opciju riješiti to iz proračuna EU-a bez mađarskog pristanka”, rekao je Orban. “Imaju mogućnost, 26 država članica, riješiti to zajedničkim zajmom izvan proračuna”, rekao je, piše Nacional prenoseći Hinu.

Orban ne želi povezivati financijsku pomoć za Ukrajinu s deblikiranim novcem za Mađarsku od EU

EU je suspendirao velik dio novca namijenjen Mađarskoj zbog narušavanja demokratskog sustava provjera i ravnoteža u toj zemlji. EU je prošli tjedan deblokirao dio tog novca jer je Budimpešta provela reformu pravosuđa, ali zamrznuto je još oko 20 milijardi eura.

Orban je u četvrtak rekao da Mađarska ne želi povezivati pitanje suspendiranih europskih sredstava za Budimpeštu zbog vladavine prava s financiranjem Ukrajine.

“Ne želimo povezivati financijsku pomoć za Ukrajinu s mađarskim financijskim pitanjima… to bi također prekršilo europsko načelo lojalne suradnje”, rekao je Orban.

Orban blokirao financijski paket pomoći Ukrajini

Podsjetimo da su sve države članice EU-a osim Mađarske dogovorile prošli tjedan na samitu da će otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom unatoč ruskoj invaziji. O tome su donijele odluku dok je Orban nakratko napustio dvoranu u kojoj se održavao samit. Te tako nije iskoristio pravo veta s kojim je mogao zaustaviti pristupne pregovore.

No europski čelnici nisu mogli prevladati Orbanov otpor prilikom revizije EU proračuna kako bi se 50 milijardi eura odredilo za Kijev. Te tako osiguralo više novca za druge zadaće kao što je upravljanje migracijama. Orban je blokirao odluku da se Ukrajini da 50 milijardi eura pomoći. O tom bi se pitanju trebalo ponovno raspravljati na izvanrednom samitu 1. veljače.

Orban je rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini – dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana, kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a. Ovo je naveo kao uvjet.

”Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun, a želi, onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu”, rekao je.

narod.hr