Zadnji komentari

Ukrajina izgubila grad Marijinku i pred osvajanjem je Avdiivke; Njemačka protiv povećanja pomoći Ukrajini

Pin It

Posljednja dva dana stizale su proturječne informacije o tome je li ruska vojska uspjela zauzeti strateški važan grad Marijinku, smješten 30-ak kilometara jugozapadno od milijunskog grada Donjecka – administrativnog sjedišta proruske regije DNR koju je Rusija, kao jednu od ukupno četiri jugoistočne ukrajinske regije, službeno anektirala početkom listopada prošle godine.

Iz tog, sada već posve uništenog grada koji je ranije imao oko 10 000 stanovnika, ukrajinska vojska sve vrijeme dosadašnjeg tijeka rata raketirala je zapadne dijelove Donjecka pa je Marijinka bila meta ruskih snaga od samog početka invazije 24. veljače 2022. godine.

No obrana grada bila je izuzetno dobro organizirana pa je bilo kakav frontalni prodor ruskih snaga redovito bivao osuđen na neuspjeh. Stoga su početne smrtonosne juriše vrlo brzo zamijenila teška topnička i druga granatiranja. Borbe su se odvijale u doslovnom smislu riječi za svaku kuću, podrum, infrastrukturni ili industrijski objekt. Gotovo čitava crta duž stotina kilometara ukrajinske obrane u smjeru sjever-jug u Donjeckoj regiji, godinama je građena u iščekivanju ruskog napada, pa je svaki veći grad predstavljao gotovo neosvojivu tvrđavu – što su ranije dokazale bitke za Soledar i Bahmut, a prije toga na jugu regije Donjeck – za ključni lučki grad na Azovskom moru Mariupolj.

Nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu prekjučer izvijestio o potpunom zauzimanju Marijinke, ukrajinski glavni stožer tu je vijest demantirao tvrdeći da se ukrajinske snage još uvijek nalaze u rubnim zapadnim dijelovima grada.

Međutim, sve su dileme oko toga pod čijom se kontrolom sada nalazi Marijinka riješene, a gubitak grada već potvrđuju i mnogi ukrajinski mediji.

Načelnik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužnij  u utorak je priznao da su se njegovi vojnici uglavnom povukli i da su pripremljene nove crte obrane izvan grada.

Ali Zalužnij tu nije stao. Štoviše! Kazao je da bi ruske snage mogle uspjeti u osvajanju Avdiivke, sjeverno od Donjecka, u “dva do tri mjeseca”. Obrana će postojati dokle god bude moguća, dodao je prilično pesimistički glavni ukrajinski vojni časnik.

Avdiivka je grad koji je prije rata imao 30 000 stanovnika i ima stratešku važnost. Iz njega je također redovito napadan grad Donjack, udaljen svega 17 kilometara.

Kako pak navode ruski mediji, Marijinka je bila jedno od najutvrđenijih područja ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu, a njeno zauzimanje, osim što potkopava moral ukrajinskih snaga (grad je bio jedan od najvećih simbola obrane i sinonim za „neosvojivost“, poput spomenutih Bahmuta i Avdiivke),  slabi ukrajinsku obranu duž cijele fronte i pruža nove mogućnosti ruskoj vojsci za izvođenje daljnjih operacija prema zapadu, uključujući i u smjeru važnog prometnog čvorišta – Kurahova.

Ruski mediji podsjećaju da je jugozapadni kvart milijunskog Donjecka – Petrovski, već je deset godina granatiran upravo s teritorija Marijinke.

Podsjećamo da je ruski ministar obrane Sergej Shoigu izvijestio predsjednika Vladimira Putina da su ruske snage potpuno zauzele grad Marijinku.

Njemačka protiv povećanja vojne i financijske pomoći Ukrajini

Njemačka ne vidi razloga za povećanje vojne i financijske pomoći Ukrajini. S obzirom na značajne napore Berlina, u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za povećanje iznosa vojne i financijske pomoći toj zemlji. To je izjavio čelnik njemačkog ministarstva financija Christian Lindner za N-TV, a  jutros o tome izvješćuje ukrajinski medij Strana.

“Mi isporučujemo sustave naoružanja, financijsku pomoć i zaštitu mnogim Ukrajincima u Njemačkoj. Već smo drugi najveći donator Ukrajine u svijetu. Njemačka financira dobru polovicu sve pomoći iz Europe. Trenutačno nema znakova da treba više,”, kazao je Lindner.

Istodobno je napomenuo da je Njemačka zainteresirana za povećanje udjela pomoći drugih europskih zemalja.

Ukrajinski  medij podsjeća da se Njemačka suočava s „akutnom proračunskom krizom“ i da će to utjecati na pomoć Ukrajini, kao i to da je Njemačka nedavno najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Rat u Ukrajini traje 671. dan.

geopolitika.news