Zadnji komentari

Milanović o Plenkoviću: 'Straši, maltretira i uvodi državnu represiju'

Pin It

Predsjednik Zoran Milanović upozorio je u četvrtak da se izmjenama Kaznenog zakona želi spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije u vlasti Andreja Plenkovića, te će stupe li predložene izmjene na snagu pomilovati građane kažnjene zbog otkrivanja korupcije.

"Predložene izmjene Kaznenog zakona - ispravno prozvane Lex AP - kojima se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje uvodi kao novo kazneno djelo nedvojbeno znače uvođenje državne represije nad svima koji omoguće hrvatskoj javnosti da sazna činjenice o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti", ustvrdio je predsjednik u povodu upućivanja izmjena u saborsku raspravu.

Tim se izmjenama, ocijenio je Milanović želi spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije, odnosno kaznenih djela koja su počinili pojedinci iz vlasti Andreja Plenkovića. Objava takvih podataka, smatra ne može ugroziti istragu, kao što predlagatelj tumači već javna dostupnost podataka iz istrage može ugroziti samo pojedince iz vlasti. "I baš to je razlog zbog kojega je Vlada predložila uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon", kaže predsjednik.

Ustvrdio je da manevar kojim se novinari formalno izuzimaju od odgovornosti za otkrivanje sadržaja ne mijenja ni cilj ni svrhu predloženih izmjena, kojima se izravno prijeti svim drugima - pravosudnim dužnosnicima, okrivljenicima, odvjetnicima, svjedocima, vještacima - koji mogu javnosti otkriti podatke o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti.

'Neizravno se prijeti, ali prijeti'

"A neizravno se prijeti, ali prijeti, i novinarima koji neće biti kazneno odgovorni za objavljenu informaciju, ali će biti pod udarom organa gonjenja koji će na razne načine morati otkrivati izvor objavljene informacije", rekao je predsjednik, upozorivši da se novinare neće optuživati, već će ih se "strašiti i maltretirati".

Milanović je ponovio da će, ako predložene izmjene budu prihvaćene i stupe na snagu, iznimno, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima iskoristiti institut pomilovanja za hrvatske građane koji dođu pod udar tog zakona i budu kažnjeni zbog otkrivanja pogodovanja, kriminala i korupcije u vlasti. "Nitko u Hrvatskoj ne smije biti u strahu i bojati se otkrivati javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti", poručio je predsjednik.

direktno.hr