Zadnji komentari

Život će postati skuplji

Pin It

Riješite se navika koje vam bespotrebno oduzimaju novac – Vijesti – Logično

Hrvati sa strahom očekuju ljeto: Potiho se sprema zakon koji će uzdrmati mnoge

Porez na nekretnine kamen je spoticanja brojnih hrvatskih Vlada, a nisu ga uspjele uvesti ni HDZ-ova ni SDP-ova vlada.

Mnogi ekonomisti upozoravaju kako bi upravo ovaj porez mogao riješiti problem rasta cijena nekretnina u državi u kojoj mnogi cigle i beton kupuju za investiciju.

Naime, priprema Registra stanovništva i kućanstava ponovno je aktualizirala pitanje – je li vrijeme da i Hrvatska, poput mnogih drugih europske zemlje, uvede porez na nekretnine?

Iz Vlade kažu da će o novom porezu razmišljati “u budućim vremenima” te podsjećaju da je od prvog siječnja znatno povećan iznos poreza na kuće za odmor. Naime, otkako je Vlada ukinula prirez, maksimalan iznos tog poreza skočio je s dva na pet eura po četvornom metru.

Porez na mala vrata

Čak 50-ak gradova i općina uvelo je najvišu stopu poreza – od gradova poput Zagreba, Rijeke, Šibenika i Dubrovnika preko Rovinja i Visa do manjih mjesta poput Žminja ili Tribunja, piše HRT.  Ministar financija Marko Primorac kaže da je “porez na kuće za odmor” na mala vrata na kraju postao prilično velik imovinski porez.

“Sada imamo zakon, odnosno jedan porez koji se doista zove porez na kuće za odmor, ali se on odnosi na širi skup nekretnina, odnosno građevina i dijelova građevina, kao što sam istaknuo, osim onih koje nisu namjenjene za trajno stanovanje i koje nisu u trajnom najmu”, objašnjava ministar.

Osim poreza na vikendice, nekretnine u Hrvatskoj oporezuju se još i putem spomeničke rente, komunalne naknade i doprinosa. Sve su to neke prošle vlade bezuspješno pokušavale pokušale ujediniti i unaprijediti u moderan porez na nekretnine.

Visoki troškovi rada

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš kaže da je riječ o previše složenom porezu koji se ne može uvesti bez temeljitih priprema.

“Prije bilo kakvog trezvenog razgovora o zakonu o oporezivanju nekretnina, što je sigurno i jedna europska norma, mora se pripremiti osnova po kojoj ćete taj zakon pisati i koje ćete nekretnine oporezivati. Da načelno to ima smisla – da, ima. Da, istovremeno mnogi koji ostvaruju rentu ne plaćaju, a istovremeno troškovi rada su visoki – to je činjenica”, rekao je Vedriš.

Da bi se uveo porez na nekretnine, koji bi se plaćao po tržišnoj vrijednosti imovine, potrebno je prije toga ispuniti mnogo preduvjeta. U tijeku je priprema Registra stanovništva i kućanstava, a ministarstvo financija bi do ljeta ove godine trebalo izraditi prijedlog zakona o registru stanovništva, obitelji i kućanstava.

‘Ne zagovaramo dodatno povećanje’

Iz Svjetske banke ističu da je sada pravo vrijeme za pripremu uvođenja poreza na nekretnina, jer se u idućem razdoblju ne očekuju neke važnije promjene poreznog sustava.

” To je porez koji bi za Hrvatsku imao velike koristi, ali treba naglasiti da bi trebao zamijeniti neke druge oblike poreza, znači ne zagovaramo dodatno povećanje poreznog opterećenja, već zamjenu poreza na rad s porezima na nekretnine koji su manje štetni za rast”, kaže Josip Funda, glavni ekonomist Svjetske banke.

Na pitanje kako bi porez na nekretnine u Hrvatskoj trebao izgledati, ministar financija kaže da je o tome još uvijek rano govoriti. “Što će biti u budućnosti s oporezivanjem nekretnina, hoće li se ovaj postojeći porez na kuće za odmor modificirati i mijenjati u određenom segmentu ili će se uvoditi nekakav novi porez na tragu onih ranijih prijedloga koji su podrazumijevali ukidanje spomeničke naknade i komunalne rente, to će biti odluke koje će se donositi u nekim budućim vremenima”, zaključuje.

dnevno.hr