Zadnji komentari

Orban: EU je izvor svakog zla, Mađarska je u kmetskom položaju

Pin It

Hungary's Viktor Orban: Is one man blackmailing the EU? - BBC News

Mađarska je izolirana u EU-u, a premijer Orban je na meti kritika. No u toj zemlji, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, stvari stoje drugačije. Jer tamo Orban uspješno predstavlja EU kao izvor svakog zla piše Deutsche Welle

Riječ je o dramatičnoj tvrdnji koju je Judith Varga publicirala na svojoj Facebook stranici. Glavna kandidatkinja stranke Fidesz za europske izbore objašnjava kako je Mađarska od početka bila samo u kmetovskom položaju u EU-u.

„Sada Bruxelles prijeti da će nam ukinuti financijska sredstva i oduzeti pravo glasa. Ili nas isključiti iz svega, na primjer, šansi zajedničkog tržišta, ako se ne pridržavamo onoga što oni smatraju da je pošteno i dobro. Ali u svim godinama koje smo proveli u europskom donošenju odluka za nas se radilo o strategiji, o obrani i održavanju našeg plamena. O zaštiti tog plamena našim rukama kako bi zaštitili naše nacionalne interese od hladnoće, vjetra i kiše.”

To je uobičajen narativ vlade Viktora Orbana. Ona je sebi postavila zadatak da brani mađarske interese od Bruxellesa. Dok se u ostatku Europe Orbanove blokade doživljavaju kao ucjena, šef mađarske vlade sada radi zamjenu teza: Bruxelles ucjenjuje Mađarsku, piše Orban, također na Facebooku.

Orban: Bruxelles ucjenjuje Mađarsku

Pozadina je članak iz Financial Timesa. U njemu je skicirana nova strategija EU-a ako Mađarska na samitu ne glasa za pomoć Ukrajini. Tada bi ostale članice EU-a trebale pokrenuti verbalne napade na mađarsko gospodarstvo – i zaprijetiti ukidanjem svih financijskih sredstava, piše u članku Financial Timesa.

Oporbeni političar István Szent-Iványi u tome prepoznaje strateški pristup kojim bi se Orbanova vlada dovela na pravu liniju: “Europsko vijeće je dobilo mandat. I to da iznese prijedloge koji imaju za cilj uvjeriti mađarsku vladu da bude kooperativna.”

Za Mađarsku je slavina iz Bruxella – presušila

Gospodarstvo je pak bolna točka Mađarske. Posebno inflacija stvara probleme stanovništvu. Iako je nedavno pala, prošle godine je iznosila 17 posto.

Nakon članka objavljenog u Financial Timesu vrijednost forinte je ponovo pala. A nakon početka rata u Ukrajini vlada se ograničavanjem cijena hrane i goriva pokušala boriti protiv devaluacije valute.

No, inflacija nije smanjena i ponovo su ukinuta ograničenja cijena. U supermarketima se trenutno, zbog pada potražnje, provode akcije sniženja. Očito je da stanovništvo štedi novac.

Poziv na ukidanje sankcija Rusiji

Sa stanovišta mađarske vlade za sve je kriv EU, točnije: sankcije protiv Rusije, koje Mađarska opisuje kao “atomsku bombu”. Vlada u Budimpešti se protivi isporuci oružja u ratu protiv Ukrajine. Ona umjesto toga zahtijeva mirovne pregovore.

Na sastanku sa svojim kijevskim kolegom Dmitrom Kulebom u zapadnoukrajinskom Užgorodu, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je ponovo govorio o pravima manjine koja govori mađarski jezik i živi u Ukrajini.

“Nadam se da nije previše tražiti i da će mi ukrajinske kolege oprostiti što upotrebljavam riječ očekivanje i da će pripadnicima mađarske nacionalne zajednice biti vraćena prava koja su imali još 2015. godine”, rekao je Szijjarto.

No on tijekom posjeta Užgorodu nije želio govoriti o pomoći Ukrajini, “jer to nije bilateralno pitanje, zato se diskusija o tome treba voditi u Bruxellesu”.

Mediji su dugo bili na Orbanovoj liniji

Mađarska oporba optužuje Orbanovu vladu da svojim ponašanjem služi ruskim interesima. Međutim, ta situacija Orbana ne dovodi u ozbiljne unutarnjopolitičke probleme. Oporba je rascjepkana i podijeljena. Mediji su najvećim dijelom pod kontrolom vlade.

Ukoliko Orban ne reagira na pritisak iz Bruxellesa, mađarski politolog Botond Feledy i dalje vidi mogućnosti za zaobilaženje Orbanove blokade: “Ako je neophodno, EU može pomoći Ukrajini bez Mađarske. Očigledno to nije cilj.”

EU bi mađarskom premijeru mogao reći da, ako on u svakom slučaju želi iskoristiti svoj veto, postoji jedno drugo rješenje, kaže mađarski politolog. Tada bi države pojedinačno odlučivale o pomoći. Ali, tamošnji parlamenti bi morali glasati za tu odluku – za što opet treba vremena.

Mađarska ponuda EU-u

Orban je u utorak u intervjuu za francuski magazin Le Point signalizirao spremnost na kompromis. Ako bi se o milijardama za Ukrajinu odlučivalo samo na rok od godinu dana, umjesto na planirane četiri, Mađarska bi to bila voljna podržati, rekao je on.

No, kritičari strahuju da će ovaj slučaj dovesti do narednog europsko-mađarskog klinča

maxportal